Την ευρωβουλευτική ασυλία εξακολουθεί να απολαμβάνει στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Λαγός παρά το γεγονός ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχει κριθεί ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στις 14 Οκτωβρίου καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη από το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης και πάλαι ποτέ βουλευτής της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα και διαμαρτύρεται για το μίνι lockdown στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί δεν θέλει να στερηθεί όπως υποστηρίζει, τις παρουσίες του στις συνεδριάσεις.

Αναφορικά με τις διαδικασίες άρσης της ασυλίας του ως ευρωβουλευτή, πρέπει να περάσει από πολλά στάδια και ακόμη δεν έχει καν αρχίσει.

Καταρχάς θα πρέπει να υπάρξει αναγγελία του θέματος από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που ενδεχομένως να γίνει στη συνεδρίαση του διημέρου 11 – 13 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ακολούθως θα υπάρξει παραπομπή του ζητήματος στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την JURI, που αναμένεται να συνεδριάσει στις 16 Νοεμβρίου.

Στη νομική υπηρεσία έχει το δικαίωμα να εμφανιστεί και ο ίδιος ο κ. Λαγός προκειμένου να καταθέσει την άποψή του. Ακολούθως η JURI θα συντάξει πόρισμα το οποίο και θα στείλει πίσω στην Ολομέλεια προς ψήφιση.