Μνημόνιο συνεργασίες υπέγραψαν κυβέρνηση και Volkswagen AG για την πράσινη επένδυση «Smart & Sustainable Island» της εταιρείας στην Αστυπάλαια.

Η απόφαση  αυτή της Volkswagen να επιλέξει  ένα ελληνικό νησί και τη χώρα μας για την ανάπτυξη καινοτόμων και πράσινων τεχνολογιών σηματοδοτεί την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο χάρτη των επενδύσεων, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα και τα νησιά της μέχρι τώρα ήταν γνωστά για τις κλασικές μορφές επενδύσεων. Οι αποφάσεις πρόσφατα της Microsoft και τώρα της VW δείχνουν ότι η χώρα μπορεί και έχει τις δυνατότητες να προσελκύσεις επενδύσεις του μέλλοντος όπως η πράσινη ενέργεια και οι «έξυπνες» τεχνολογίες. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Herbert Diess χαρακτήρισε σημαντικό βήμα του ομίλου να ξεκινήσει αυτό το «συναρπαστικό project στην Αστυπάλαια».  Όπως εξήγησε το εν λόγω έργο στοχεύει στις μεταφορές με μηδενικές εκπομπές ρύπων και την επέκταση της ηλεκτροκίνησης με αυτοκίνητα και σκούτερς.

Σε «πράσινο» νησί μετατρέπεται η Αστυπάλαια

Το στρατηγικό σχέδιο της Volkswagen είναι να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα «πράσινο» νησί, το οποίο θα τροφοδοτείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η γερμανική μάρκα θα αποσύρει τα παλιά φορτηγά και λεωφορεία και θα τα αντικαταστήσει με νέα, ηλεκτροκίνητα και σύγχρονα οχήματα, ενώ θα γίνουν περισσότερα και τα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

Το πρώτο βήμα θα αφορά στη δημιουργία σταθμών φόρτισης, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο νησί. Η Volkswagen θα τοποθετήσει σύγχρονους φορτιστές και η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα ξεκινήσει από εκεί, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τεχνολογικό κέντρο που θα δοκιμάζονται πολλές καινοτόμες ιδέες.

Το παρασκήνιο της συνεργασίας

Οι επαφές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας με την ελληνική κυβέρνηση είχαν ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν, ενώ δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και όπως είχε γίνει γνωστό είχαν ως αντικείμενο τη δημιουργία υποδομής τηλεματικής με τεχνολογία αιχμής, με στόχο να δημιουργηθεί ένα «έξυπνο» νησί που θα μπορεί να υποστηρίξει δοκιμές αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων, δηλαδή αυτοκινήτων χωρίς οδηγό. Τον συντονισμό από ελληνικής πλευράς για την υλοποίηση της επένδυσης της γερμανικής εταιρείας έχει αναλάβει ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος έχοντας διαχειριστεί με επιτυχία αναπτυξιακά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο, έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στη διαπραγμάτευση με φορείς της εκάστοτε χώρας επένδυσης.