Σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ο ίδιος ο λαός θα αποφασίζει για τις κρίσιμες αποφάσεις που τον αφορούν», τονίζει σε συνέντευξή του στον «Δρόμο της Αριστεράς» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα πως μια νίκη του κόμματος στις ευρωεκλογές θα λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα αλλαγής, κυρίως στους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που υφίστανται τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών.

Στη συνέντευξη, που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα left.gr, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, μόνο με τη διαρκή και ενεργή συμμετοχή του λαού στην πολιτική διαδικασία. Ο ίδιος ο λαός θα αποφασίζει για τις κρίσιμες αποφάσεις που τον αφορούν».

Για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ασκήσεις επί χάρτου του παλιού πολιτικού κόσμου που φεύγει, σε κενό κοινωνίας.» «Αποδεικνύουν ότι ζουν σ’ ένα δικό τους, γυάλινο κόσμο. Ανακυκλώνουν φθαρμένα υλικά, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας ανθρώπους, ποτάμια και ρυάκια. Αγνοούν τις κοινωνικές και πολιτικές μεταβολές που επέφερε η κρίση. Τις νέες διαιρετικές τομές που επέβαλε…», σημειώνει.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ξανά «λογιστικό, τεχνητό και προεκλογικό» το πρωτογενές πλεόνασμα και προσθέτει ότι «τα διάφορα πολιτικά άλλοθι για τη συγκυβέρνηση των δανειστών έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης: την 25η Μαΐου».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές -και στη συνέχεια και στις βουλευτικές- θα πυροδοτήσει μια αντίστροφη κίνηση σε σχέση με το 2010. Θα λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα αλλαγής, κυρίως στους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου που υφίστανται τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. Αυτοί οι λαοί θα ασκήσουν πίεση προς τις κυβερνήσεις τους να συντονιστούν με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο».