Για τη συμβολή του στη διεθνή προβολή της ελληνικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βραβεύτηκε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Κουμουτσάκος στην ετήσια απονομή των βραβείων «Ευκράντη» για τις «Προσωπικότητες της χρονιάς 2013».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την παλαιότερη στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας έκδοση «Ναυτικά Χρονικά» και την Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδας.

Τα βραβεία αφορούν δράσεις του 2013 ανθρώπων και φορέων που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους διοργανωτές, «σε πείσμα των δύσκολων καιρών, συνεχίζουν να υπηρετούν αξίες και αποτελούν παραδείγματα προόδου και προοπτικής, κυρίως για τους νέους».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε: «Η ελληνική ναυτιλία και οι άνθρωποί της είναι και θα είναι πηγή υπερηφάνειας και ισχύος για τη χώρα μας. Ήταν λοιπόν χρέος για μένα να την προβάλλω, να την υποστηρίζω και να την ενισχύω όπου και όπως μπορούσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η απονομή του βραβείου «Ευκράντη» για τη συμβολή μου στη διεθνή προβολή της είναι εξαιρετικά τιμητική. Είναι όμως σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Επιβεβαιώνει ότι όταν εργάζεσαι με πάθος και μόχθο για έναν στόχο, μπορείς να φέρεις απτά αποτελέσματα, ακόμα κι αν δεν ξεκινάς την προσπάθεια αυτή ως γνώστης ενός τομέα».