«Η σημερινή συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα χαλάει τη σούπα του success story», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την εκ νέου απουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση ενός κρίσιμου νομοθετήματος, και σχολίασε λέγοντας πως «ο κ. Σαμαράς, αντί να δοξαστεί κρυπτόμενος, θα καταρρεύσει κρυπτόμενος». Ευχόμενος δε να εμπιστευτεί ο λαός μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη από φέτος, δήλωσε πως το κόμμα του «δεν θα ξεχάσει τα χρέη του παρελθόντος, αλλά θα αγωνιστεί να μην τα κουβαλούν οι επόμενες γενιές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αντιφατική» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «προσπαθούσατε να πείσετε πως τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα είναι ευλογία, πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Δεν το βλέπω να γλιτώνετε την εκλογική συντριβή. Επινοήσατε το κοινωνικό μέρισμα, το πρωτογενές πλεόνασμα, τα νέα greek statistics, την έξοδο στις αγορές, που ήταν έξοδος δανεισμού, και κυρίως να στήσετε το παραμύθι ότι τα μνημόνια τελείωσαν».

Όμως το μεσοπρόθεσμο που ψηφίζεται σήμερα στην πραγματικότητα είναι η πιο ουσιαστική απόδειξη ότι τα μνημόνια και η λιτότητα όχι μόνο δεν θα τελειώσουν αλλά θα εμβαθύνουν. Για κακή σας τύχης επίσης αποκαλύφθηκε και ότι έχετε πάρει νέες δεσμεύσεις και τις έχετε στα συρτάρια σας, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει «περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, μειώσεις μισθών παντού, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών, σε μια ήδη διαλυμένη κοινωνία» ενώ «τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, και είδαν το φως της δημοσιότητας παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, περιλαμβάνουν κατάργηση των τριετιών, απολύσεις, κλείσιμο και άλλων νοσοκομείων».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι θέλει ο ελληνικός λαός «να πάει στην κάλπη με κλειστά τα μάτια, χωρίς να ξέρουν ότι έχετε συμφωνήσει σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και ο πανικός των τελευταίων ημερών και οι άσφαιροι εκβιασμοί του Βενιζέλου και η εσωτερική γκρίνια και τα περί μικρού κόμματος που εκστομίζουν τα στελέχη της ΝΔ για το κόμμα Σαμαρά. Συζητάτε πλέον ανοιχτά μόνο το μέγεθος και το είδος της ήττας που θα έχετε στις εκλογές», ανέφερε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό σε αντιπαράθεση, έστω και επί της κυβερνητικής πολιτικής ατζέντας: «Δέχομαι αν θέλετε, την πρόταση να μην μιλήσουμε καθόλου για τα Μνημόνια και για το τι έκανε ο ίδιος αυτά τα χρόνια, αλλά για το αύριο -για τη νέα Ελλάδα του Σαμαρά».

Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 69 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το φάντασμα του φασισμού να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Έκανε ακόμη λόγο για «69 χρόνια αδράνειας της ελληνικής πολιτείας για την απόδοση δικαιοσύνης» στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, «που ελληνικές κυβερνήσεις έβαλαν στο ράφι». Ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως «αυτά τα 69 χρόνια δεν θα γίνουν 70. Αυτό το ιστορικό χρέος θα κληρωθεί».