Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Κυρώσεις εδώ και τώρα ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις κόκκινες γραμμές της.

«Δεν κρύβω την ανησυχία μας, όχι μόνο τη δικιά μας, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών», σημείωσε ο κ. Μυλωνάκης. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την άποψη ότι είναι περιφερειακή δύναμη χωρίς να σέβεται κανένα δίκαιο, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας».

Όσον αφορά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεσήμανε ότι «οι αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθοριστικές: κυρώσεις εδώ και τώρα».

«Η Γερμανία προσπαθεί από ότι φαίνεται να μη βάλει στο τραπεζι σήμερα το θέμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός κατά την άποψή μας θα πρέπει να σκληρύνει τη στάση του και έναντι των Ευρωπαίων και έναντι του ΝΑΤΟ, αλλά και έναντι της Τουρκίας».

Ανέφερε δε πως ο κ. Δένδιας του περιέγραψε πώς το αεροσκάφος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών γυρίζοντας από τη Βαγδάτη επί 28 λεπτά κρατούνταν στον αέρα σε αναμονή, ενώ τώρα οι Τούρκοι δηλώνουν ότι έγινε τεχνικό λάθος.

«Ο Ερντογάν πρέπει να πιστέψει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή και είναι ισχυρή. Να μαζέψει λοιπόν το Oruc Reis, να γυρίσει μαζί με τις φρεγάτες και τα πλοία συνοδείας στην Τουρκία και να καθίσει να μιλήσει γι’ αυτό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση τον καλεί, μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».

«Η Ελληνική Λύση είναι υπέρ της σκληρής πλέον ενεργητικής αμύνης. Μέχρι εδώ. Αν δε το κάνει θα πρέπει να απολογηθεί και η κυβέρνηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο κ. Γεραπετρίτης και να λέει ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Απαράδεκτο».

«Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση; Να μας το πει. Αν δε μπορεί να πάει σε άλλη λύση, ή να παραιτηθεί ή να ζητήσει τη βοήθεια των πολιτικών αρχηγών. Το Oruc Reis πρέπει να εξαφανιστεί από τις θάλασσες της πατρίδας μας», κατέληξε.

Λογιάδης: Να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις

Την ανάγκη η Ελλάδα να είναι ενωμένη απέναντι στις προκλήσεις επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ενημέρωση από τον κ. υπουργό, διεξοδική για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα και κυρίως τα ζητήματα με την Τουρκία» ανέφερε.

Σημείωσε πως «ως ΜέΡΑ25 εξεθέσαμε και εμείς τις δικές μας θέσεις σε πολλά πράγματα είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και στηρίζουμε ασφαλώς το έργο του υπουργείου Εξωτερικών» και τόνισε: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις που υπάρχουν».