Για παρανόηση σχετικά με τον όρο «ιστορική» στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Υπάρχει παρανόηση για την έννοια του όρος ιστορική. Εκεί πρέπει να σταθούμε. Αν μιλάμε ότι καταφέρνουμε να κάνουμε ένα βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών, βεβαίως εις βάρος μας, ναι είναι ιστορική. Δεν είναι ιστορική με την έννοια ότι πετύχαμε κάτι σημαντικό άρα η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από αυτή την υπόθεση» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε ότι η ΝΔ έκανε ότι ήταν δυνατό για να αποτραπεί αυτή η ψήφιση των «Πρεσπών».

«Καταθέσαμε πρόταση μομφής, ζητήσαμε ονοματικές ψηφοφορίες. Κοινοβουλευτικά κάναμε ότι ήταν δυνατόν. Όμως, τότε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός, είχε πει, ότι εφόσον ψηφιστεί η Συμφωνία, παράγει  αποτελέσματα μη αναστρέψιμα» σημείωσε.

«Δεδομένης της παρατεταμένης αντιδικίας μεταξύ των δύο χωρών, ότι υπήρξαν πολλές διαφορετικές φωνές αλλά και τεράστια αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία , δεν την κάνει μια συμφωνία (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών) της σειράς» πρόσθεσε ο Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «το θέμα είναι να αποτρέψουμε από εδώ και πέρα οποιαδήποτε προσδοκία ή διάθεση αλυτρωτισμού από την γειτονική χώρα».

Δείτε το βίντεο:

Το κείμενο και η αφαίρεση

Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, λόγω της άφιξης του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος και για τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο κείμενο, που είχε δημοσιευθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, άλλαξε και αφαιρέθηκε η λέξη «ιστορική» από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο αρχικό κείμενο που είχε δημοσιεύσει στα αγγλικά το ελληνικό ΥΠΕΞ η Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» (historic Prespes Agreement).

Αργότερα όμως η λέξη «ιστορική» (historic) αφαιρέθηκε από το κείμενο της κοινής δήλωσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Τραγελαφική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των πολιτών

Για «τραγελαφική προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των πολιτών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε  ανακοίνωση.

«Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την “ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έχει προηγούμενο», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως «δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη “ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη».

«Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας-ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ιστορική” από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».

Πέτσας: Από αβλεψία μπήκε το «ιστορική»

«Σε πολλές περιπτώσεις σε τέτοιου είδους κείμενα δεν είναι σπάνιο να υπάρχει μια ορθή επανάληψη» είπε χθες στο MEGA ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπήρξε μια αβλεψία η οποία διορθώθηκε και αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι το τελικό κείμενο. Γι’ αυτό δεν πρέπει πολλές φορές να βιαζόμαστε. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, δεν χρειάζεται να του δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία. Είναι μία σημαντική συμφωνία που εμείς ως αντιπολίτευση προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε και είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτή η υπογραφή δεν αλλάζει».