Για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Μανώλης Γλέζος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σε συναντήσεις που είχε με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης του έχει αναφερθεί ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα η κατάλληλη συγκυρία να μιλήσουν για το θέμα. Υποστήριξε όμως ότι ο υπουργός Εξωτερικών τον έχει διαβεβαιώσει ότι έχει τεθεί και θα ξανατεθεί θέμα.

«Περιμένω αυτή τη συγκυρία δεκαετίες ολόκληρες. Η κατάλληλη συγκυρία είναι αυτή την ώρα πολύτιμη. Θεωρώ ότι είναι αναγκαία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και σημείωσε ότι: «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να δώσει μια απάντηση στο πως θα εξοφλήσει τις αποζημιώσεις στη χώρα μας».

«Το θέμα», όπως είπε ο κ. Γλέζος, «είναι πολιτικό». Και πρότεινε: «Το θέμα θα λυθεί μόνο όταν υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Δεν είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία».

Σύμφωνα με τον κ. Γλέζο, οι οφειλές της Γερμανίας προς το Δημόσιο έχουν τρεις πλευρές: τις οφειλές για τις επανορθώσεις εξαιτίας των καταστροφών που έγιναν στην Κατοχή, το κατοχικό δάνειο και την αρπαγή των αρχαιολογικών μας θησαυρών.

Και επανέλαβε ότι μέχρι τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν διεκδικήσει την επιστροφή των γερμανικών αποζημιώσεων.