Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ταξίδι της στο Καστελόριζο και ευχήθηκε αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν ήρεμα, σημειώνοντας πως «αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κυρά της Ρω, λέγοντας πως θα ήταν διπλά συγκινημένη αν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Το ταξίδι σας στο Καστελόριζο συνέπεσε με την υποχώρηση της εθνικής φουρτούνας και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η ΠτΔ επισήμανε ότι «οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν σε αυτή την κίνηση, ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον».

Τέλος ανέφερε ότι είναι καιρός «η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά, και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Τέλος, η ΠτΔ αναφέρθηκε στο θέμα της Μόριας και είπε ότι είναι ανοιχτή πληγή που διαρκώς υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να είναι παρούσες και στην ανθρωπιστική κρίση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο νέο σχέδιο θέσεων της ΕΕ για την μετανάστευση και άσυλο θα μπορέσει η χώρα μας να βρει απαντήσεις, στα προβλήματα που είναι πάρα πολύ σοβαρά και που η χώρα μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη της.