Κοτζιάς για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανοίξαμε την όρεξη της Τουρκίας – Δεν είναι συμβιβασμός, είναι υποχώρηση

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:21
07/08/2020
Κοτζιάς για συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Ανοίξαμε την όρεξη της Τουρκίας - Δεν είναι συμβιβασμός, είναι υποχώρηση
189
loading

«Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε φιλικές χώρες, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αναρωτιέται μάλιστα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook: «Και τι να περιμένει κανείς μετά από όσα βλέπουμε ότι θα κάνει η κυβέρνηση απέναντι στις τουρκικές πιέσεις; ΥΓ. Ας καταλάβει η ΝΔ, προβλήματα δεν λύνονται με ύβρεις από τρολ».

Λίγο νωρίτερα ο τέως βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Λένε, "τι να κάνουμε, εδώ που φτάσαμε".

Δεν φτάσαμε, μας έφτασε η κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνέχισε απλά τη διαπραγμάτευση με Ιταλία και Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ, από 'κει που την σταμάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη συνέχισε με λανθασμένο τρόπο. «Η λύση ήταν επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης στην Κρήτη» κατά τον ίδιο.


Τέλος, πριν από λίγη ώρα ανάρτησε ένα μακροσκελές κείμενο υπό τον τίτλο «Οι Πέντε πληγές: δεν είναι συμβιβασμός, είναι υποχώρηση», όπου αναλύει τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως επισημαίνει: «Η Αίγυπτος είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα. Έχουμε κοινή ΑΟΖ και καλά είναι να την προσδιορίσουμε, οριοθετήσουμε και ανακηρύξουμε. Πολλά χρόνια διαπραγματευόμαστε μαζί της, καλή τη πίστη. Διότι και εκείνη είναι μια χώρα που πιστεύει και εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, αναγνωρίζει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και άλλες θαλάσσιες ζώνες.

Σε κάθε διαπραγμάτευση, που γίνεται με την κοινή αποδοχή του διεθνούς δικαίου, εμφανίζονται διαφωνίες για τις προβλέψεις εφαρμογής του. Το νόημα της διαπραγμάτευσης είναι να βρεθεί ένα πακέτο έντιμου συμβιβασμού, όπου η κάθε πλευρά θα «κερδίζει» μέρος των αντικειμένων διαφωνίας.

Στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ έχουμε το καταπληκτικό φαινόμενο ότι ως προς τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, εξετάζοντας τους χάρτες, η Ελλάδα αποδέχτηκε το σύνολο των αιγυπτιακών αιτιάσεων και αιτημάτων και δεν πήρε τίποτα από τα υπό διαπραγμάτευση θέματα. Ουσιαστικά, όπως έκανε και με την ΑΟΖ με την Ιταλία, έδωσε στην άλλη πλευρά ότι ζητούσε και δεν πήρε τίποτα στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης.

Στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο είχαν προκύψει 5 σοβαρά ζητήματα που επειδή δεν είχε βρεθεί ακόμα συμβιβασμός, δεν έγινε δυνατό να υπογραφεί μια συμφωνία. Επειδή μερικοί με ρωτούν και «γιατί δεν την κλείσατε εσείς» η απάντηση είναι πολύ απλή: διότι τέτοιες συμφωνίες δεν κλείνονται άρον-άρον με υποχώρηση σε όλη τη γραμμή. Αλλιώς δεν χρειάζεται διπλωματία.

Δηλώνεις ότι δεν ζητάς τίποτα, ότι θα παραχωρήσεις ότι σου ζητηθεί και η συμφωνία είναι έτοιμη. Τέτοιες συμφωνίες εγώ δεν έκανα ποτέ και δεν θα υπέγραφα ποτέ. Ασφαλώς σε μια διαπραγμάτευση πακέτο δεν θα τα έπαιρνε κανείς όλα. Σωστό. Αλλά δεν θα έπαιρνε και η άλλη μεριά όλα, ως συνέβη.

Η Αίγυπτος με την Κύπρο έχει συμφωνήσει σε ΑΟΖ με την εφαρμογή της αρχής της μέσης γραμμής. Με την Ελλάδα, «παραδόξως», δεν ήθελε να κάνει ανάλογη συμφωνία. Ήθελε να εφαρμοστεί και η αρχή της αναλογικότητας (των ακτών, δηλαδή, των σημείων βάσης).

Η αρχή αυτή επιδιώκεται, σε ορισμένα σημεία, από την Τουρκία. Η συμφωνία της ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν χωρίζει την μεταξύ μας ΑΟΖ σε δύο ίσα τμήματα, αλλά δίνει σε αυτήν 55% και σε μας 45%. Άρα δεν εφαρμόστηκε «σκέτη» η αρχή της μέσης γραμμής.

Δεύτερο, η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν είναι τμηματική μόνο προς Ανατολάς, όπως εκείνη πάντα ζητούσε, αλλά στη συμφωνίας και ως προς τα δυτικά. Δεν φτάνει μέχρι τα σύνορα Αιγύπτου και Λιβύης. Αυτό σημαίνει ότι είναι κουτσουρεμένη προς τα δυτικά χωρίς να υπάρχει το επιχείρημα ότι δεν θέλει «η Αίγυπτος εντάσεις με Τουρκία». Αυτό το κουτσούρεμα έγινε και στην ΑΟΖ με την Ιταλία. Η τελευταία δεν έφτασε μέχρι το νότο, εκεί που νοητά ξεκινά η ΑΟΖ της Λιβύης προκειμένου να μην της αφήσει περιθώρια να πράξει και άλλες παρανομίες.

Τρίτο και πολύ σημαντικό, στα νότια του νομού Λασιθίου ανήκει συστάδα νησιών και βραχονησίδων. Τρία από αυτά, Τρόχιλος, Στρογγυλό και Κουφονήσι, έχουν μεγάλη σημασία ως σημεία βάσης καθορισμού της ΑΟΖ με την Αίγυπτο (το ίδιο ισχύει για το Γαϊδουρονήσι ή, αλλιώς, Χρυσή) . Το μεγαλύτερο από αυτά, το Κουφονήσι, έχει δική του οικονομική ζωή.

Με μεγάλο, κόπο, χάρη και στη βοήθεια του «Πράττω» Ιεράπετρας, συνέλεξα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Φωτογραφίες, διαφημιστικά φυλλάδια από την επιχείρηση επί του νησιού, φυλλάδια των πλεούμενων που μεταφέραν τους τουρίστες στο Κουφονήσι κοκ. Δηλαδή, είχαμε αποδείξεις ότι το νησί διέθετε αυτοτελή οικονομική ζωή και άρα είχε όλα τα δικαιώματα των νησιών όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Όπως διαβάζω τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν, δεν αποδόθηκε επήρεια σε αυτή τη συστάδα νησιών, ούτε καν στο Κουφονήσι. Μετά τον περιορισμό των διαπόντιων νησιών πάνω από Κέρκυρα σε επήρεια 70% και στις Στροφάδες (δύο νησιά στη διαγώνιο ανάμεσα σε Πελοπόννησο και Ζάκυνθο) στο 32%, τώρα η Κυβέρνηση συμφώνησε για το Κουφονήσι στο 0%.

Όποιος δεν καταλαβαίνει τι επιπτώσεις έχει αυτό για νησιά που στην πλάτη τους δεν έχουν ελληνική ακτογραμμή αλλά εκείνη τρίτης χώρας, είναι το λιγότερο ανόητος και το περισσότερο επικίνδυνος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στον χάρτη, από το σημείο Ε προς D, η ΑΟΖ κινείται σε αντίστροφη φορά από εκείνη της γεωγραφίας!

Τέταρτο, τα μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Κάρπαθος και η Κάσος, ακόμα και η Ρόδος έχουν περιορισμένη επήρεια. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για μια υποχώρηση άνευ αρχών και στοιχειώδη διαπραγμάτευση.

Πέμπτο, εξίσου σημαντικό και προβληματικό με τα δύο προηγούμενα. Προς ανατολάς, η χάραξη της ΑΟΖ γίνεται μέχρι τον 28ο μεσημβρινό. Τέμνει δε στη μέση την Ρόδο (άλλο κατόρθωμα και αυτό). Όταν μας το προτείναν αυτό οι Αιγύπτιοι το απορρίψαμε χωρίς καμία δεύτερη κουβέντα. Θα πει η κυβέρνηση ότι αφού κατέληξε σε μια τμηματική οριοθέτηση, τι πειράζει που δεν συμπεριλαμβάνει και ολόκληρη τη Ρόδο;

Η απάντηση είναι απλή:

 1. Η Τουρκία πάντα αμφισβητούσε ότι υπάρχουν ελληνικά δικαιώματα από τον 28ο μεσημβρινό μέχρι τον 32ο. Κατά συνέπεια η Ελλάδα ντε φάκτο αποδέχεται ότι πρόκειται για αμφισβητούμενη περιοχή, με την δική της υπογραφή.
 2. Ακριβώς δίπλα εκεί που τελειώνει η χαραχθείσα γραμμή ξεκινά η χάραξη της ΑΟΖ που έχει προτείνει η Τουρκία στην Αίγυπτο. Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, η Αίγυπτο δεν χάνει η ίδια σπιθαμή ΑΟΖ. Απώλειες έχει μόνο η Ελλάδα και σημαντικές. Δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας υπονόμευσης της θέσης των ελληνικών νησιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμπέρασμα: σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση θέματα η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις. Παραχώρησε δικαιώματα σε τρίτους. Όπως και με την Ιταλία δεν πήρε τίποτα από τα «αμφισβητούμενα», ενώ τα έδωσε όλα. Η συμφωνία που έκανε, όπως και με την Ιταλία αποδυναμώνει κάθε μελλοντική διαπραγματευτική της θέση, τόσο με την Αλβανία, όσο και πολύ περισσότερο με την Τουρκία.

Η συμφωνία δεν είναι ένας καλός συμβιβασμός με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Μακάρι να ήταν. Στην πραγματικότητα υποχωρήσεις έκανε μόνο η μία πλευρά σε βάρος των μακρόχρονων συμφερόντων και δικαιωμάτων της. Οι μονομερείς υποχωρήσεις δεν συνιστούν συμβιβασμό. Διότι σε κανένα σημείο η Αίγυπτος δεν έκανε πίσω από τις θέσεις που πρόβαλε εδώ και χρόνια στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, η Ελλάδα έκανε πίσω απ’ όλες τις διαπραγματευτικές της θέσεις. Δυστυχώς.

ΥΓ.1 Διαβάζω σοβαρούς ανθρώπους που δέχονται, όπως λένε τους συμβιβασμούς, καλά κάνουν. Απλά να μας πουν και σε μας σε πιο σημείο της συμφωνίας έγιναν συμβιβασμοί. Που ακριβώς έκανε η Αίγυπτος πίσω, όπως έκανε η Ελλάδα.

ΥΓ.2 Είναι καταπληκτικό πώς οι ψευδομακεδονομάχοι προκειμένου να καλύψουν τις υποχωρήσεις της δεξιάς τους, ανακάλυψαν την λέξη συμβιβασμό.

ΥΓ.3 Παιδιά, άλλο συμβιβασμός και άλλο υποχώρηση. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να το μάθετε.

ΥΓ.4 Η συμφωνία αυτή, είναι ως η Ελλάδα, που σήμερα έχει 6 μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη σε όλα τα νησιά της, να παραιτηθεί από το δικαίωμα επέκτασης σε όλα τα σημεία, και, ταυτόχρονα, να πανηγυρίζει ότι τα «βρήκε» με την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά παράδοση. Σημειώνω δε, ότι υπήρξε ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία σε αυτή τη βάση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

189
σχόλια
 1. avatar zoyzoy

  ΕΧΕΙΣ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΟΤΖΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΕΣΕΣ ΤΟ ΚΑΒΟΥΡΑΚΙ ΣΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ;

 2. avatar ποντικας ο μεγαλοπρεπής

  μεγάλε Κοτζιά!!!!

 3. avatar Συμφωνιολόγος

  Τελικά η καλύτερες συμφωνίες που έγιναν από τότε που γίναμε Κράτος είναι αυτή της Λωζάνης και των Πρεσπών. Και οι δύο μετά το καταστροφικό πέρασμα απο την εξουσία ,Δεξιών Βασιλικών και εθνικοφρόνων που μόνο καταστροφές έχουν στο βιογραφικό τους.

 4. avatar Γκασμας

  ΠΡΟΔΩΤΗΣ Κοτζιας

 5. avatar navigator

  Κοιτετε ποιος μιλα\'ει.
  Αυτος που ελεγε οτι εν καιρω ειρηνης δινεις και περνεις.

 6. avatar instant karma

  περιμενω αναλογη αναλυση για το τι πηραμε στην συμφωνια για την ονομασια της βορεια ψευτομακεδονιας, μια και εσεις δεν υπογραφετε τετοιες συμφωνιες, δυστυχως επειδη το παρελθον σας εχει τετοια παρασημα, δεν μπορω να σας λαβω σοβαρα υποψιν στις μπουρδολογιες σας

 7. avatar Τάκης Πελαγίσιος

  Αν και η κατάσταση είναι κρισιμότατη,αν και βρισκόμαστε προ των πυλών πολέμου και θα περιμέναμε υπεύθυνη πατριωτική στάση από όλους,παρατηρούμε ανεύθυνη στείρα αντιπολιτευτική ρητορεία,η οποία κάθε άλλο εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα,Και όλα αυτά από πρώην υπουργό των εξωτερικών!!!

 8. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  πολύ μπερδεύτηκα ρε παιδιά ....ΕΙΝΑΙη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΧΟΦΑΓΑΣ?

 9. avatar Κοίτα ποιος μιλάει!

  ...ο Κοτζιάς! Ποιος; ο Κοτζιάς!.Ας μη βρίσω...Χασανε καθε ντροπή αυτα τα αττομσ πλέον.

 10. avatar φιλελληνας

  χοντρε κοτζια βαρα καμμια βολτα στην γεωργια να μαζεψεις ακομη γεωργιανους ...κλεφτες ληστες απατεωνες δολοφονους ...... και χωρις βυζα !!! να μπαινουν και να βγαινουν στην χωρα μας ... κατα την γνωμη σου οι παππουδες εχουν αναγκη τις νεαρες γεωργιανες...για να τους ξαφριζουν και να κοιμουνται σε βρεγμενες βεραντες να τους σαπιζουν στο ξυλο και στην χειροτερη περιπτωση να γινεται η καταψυξη η ταιλευταια τους κατοικια .... !!!! ο ελληνικος λαος δεν ξεχασε τι υπεγραψες στις πρεσπες !!!! οι δολοφονοι παιρνουν αφεση.... οι προδοτες ΠΟΤΕ ......... !!!!

 11. avatar j joe%

  θα γινουν ολα οπως τα σχεδιασε το ροκφελερ φαουντεσιον /... μιλαμε για πετρελαιο...επιθετικοι μαλθακοι μοιραιοι οτι και να κανουμε οπως και με τα μνημονια οι δυνατοτητες θα ειναι λιγες εκτος αν ανοιξουμε πραγματι την πορτα του τρελοκομειου οπως ειχε πει ο ακατανομαστος και τοτε θα το χειροτερεψουμε βεβαια αλλα θα ηταν πραγματι ενα επος ανταξιο των παλαιων

 12. avatar Μίλησαν όλοι…

  Άσε μας ρε αχρηστε. Σε είδαμε κ σαν κυβέρνηση. Πήγαινες με την όπισθεν

 13. avatar ~~~~~~~~~~~~~~~~

  Νικολακι εισαι κλασικο υποκειμενο, κομμουνιστακι του σταλιν.
  Παντα να δινεις πραγματα που δεν σου ανοικουν
  και συγχρονως να αυξανεις τα προσωπικα σου οφελοι.
  Μαυρη η μερα που σου επεστρεψαν να γυρισεις στην Ελαδα.

  1. avatar Πολύ ωραία

   στην ουσία αυτών που λέει έχεις να πεις τίποτα τρολλάκι του Κούλη ή μόκο;

 14. avatar Τι εγινε ρε ζαιοι

  Ξεχασατε οτι δεν εχει συνορα η θαλασσα , ξεχασατε το αθλιο τειχος του εβρου
  ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΠΛΕΟΝ
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 15. avatar ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ !

  Η Συμφωνία ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ για την ΑΟΖ ειναι εις ΒΑΡΟΣ των ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ! Η Εξωτερική Πολιτική καθε Χωρας ειναι ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΟΧΙ Μονομερής ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ Πολιτικη οπως την εννοεί η Νεαδημοκρατια !λάθη μπορεί να γίνονται Αλλα Οχι ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ εις ΒΑΡΟΣ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ μας απο Ανεύθυνους Πατριδοκαπηλους για Μικροπολιτικά ΟΦΕΛΗ !.........ΙΑΣΩΝ !

  1. avatar καλα τα λες…..

   αν δεν ειχες κυβερνησει ποτε ...σαν το κκε...τωρα εχεις βεβαρημενο και αμαρτωλο παρελθον....σκετος κωλοτουμας δηλαδη

  2. avatar Ellraiser

   Γιατι αρνητικες?
   Εχει εν μερη δικαιο.
   Η Αμερικη εχει μελλοντικη εξωτερικη πολιτικη δεκαετιων με οποιαδηποτε κυβερνηση (με ελαχιστες μικροπαραλλαγες αναλογα με τις εξελιξεις).
   Η Ελλαδα?..........Οτι μας κατσει και αυτο στο ποδι.........και βλεπουμε.

  3. avatar @ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

   Ποιός ενδιαφέρεται για την γνώμη του τσίπρα; γιατί να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών;
   Έγινε για τις Πρέσπες;

 16. avatar writer

  ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ η συμφωνια εγραφε σε ένα άρθρο του στην «Καθημερινή» το 2015 ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής ΝΔ, σημερα βεβαια δεν είναι αντιπολιτευση. Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ είναι α λα καρτ.
  «…Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή…»

  1. avatar @ writer

   Μόνο που δεν τα είπε έτσι, εσύ τα λες. Δώσε μας το link.

   1. avatar writer

    Ακριβώς έτσι τα γράφει, έχω κάνει copy paste. Δες 5η παράγραφο. https://www.kathimerini.gr/842127/article/epikairothta/politikh/h-8alassia-orio8ethsh-me-thn-aigypto

    1. avatar @Δυστυχώς όμως ο τσίπρας διαφωνεί με τον καθηγητή, πως να το κάνουμε;

     Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Ιουνίου είχε αναφέρει ξεκάθαρα στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι χρειάζεται τμηματική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.
     «Έστω και μερική οριοθέτηση;» ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη.
     «Βεβαίως, μερική οριοθέτηση, τμηματικά θα πάμε» απάντησε ξεκάθαρα ο κ. Τσίπρας.

     1. avatar @Δυστυχώς όμως writer

      Εντάξει, το έκανες γαργάρα συρι-ζούδι;
      Εύγε.

 17. avatar Ε ρε γλέντια

  Μιλάει Αυτός που είπε το περίφημο ας μην είμαστε μοναχοφάηδες στην αοζ

 18. avatar olymbitis

  Δεν αναγνωρίζουμε πεζά κείμενα, μόνο ποίηση θέλουμε. Μόνο με ποιήματα να μιλάς....

 19. avatar φροιξος

  οι δοτοί μακεδονομαχοι λουφαξαν, καταπιαν τη βορειο Μακεδονία και με την ΑΟΖ ανασα!!

  1. avatar Τώρα μάλιστα που οδεύετε ολοταχώς για το 3%, ποιός σας πιάνει.

   Τώρα μάλιστα που οδεύετε ολοταχώς για το 3%, ποιός σας πιάνει.

  2. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   να μας τα ξαναπείς όταν ζητάει ΑΟΖ ο ΖΑΕΦ που μεγαλώσανε με το γαλαπετρέλαιο του ΑΙΓΑΙΟΥ...ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ.

 20. avatar S 44

  Το μόνο που ευσταθεί είναι ότι δεν εφαρμόστηκε η μέση γραμμή στο 50-50 αλλά υπήρξε μειωμένη επιρροή της Κρήτης με αποτέλεσμα η συμφωνία να είναι 55-45 σε μια περιοχή όπως είναι η λεκάνη του Ηροδότου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για πιθανά μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου αερίου.Απο την στιγμή όμως που η συμφωνία αυτή ακυρώνει στην πράξη το παράνομο ΤουρκοΛυβικο μνημόνιο έπρεπε να επιτευχθεί.Έστω και με αυτήν την παραχώρηση που μπορεί στην πράξη να μας αφήσει εκτός από ένα πιθανό κοιτάσματα στην λεκάνη του Ηροδότου ανάλογα με το πόσο βόρεια θα εκτείνεται σε σχέση με την μέση γραμμή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει