Για «μαϊμού» διαπραγματεύσεις έκανε λόγο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, σε δηλώσεις του στον σταθμό Real Fm, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ουσιαστικά δεν διαπραγματεύονται.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η ουσία κατά τη γνώμη μου είναι ότι δυστυχώς, όλα τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ουσιαστικά δεν διαπραγματεύονται. Λένε για διαπραγμάτευση, η οποία είναι “μαϊμού”».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπάρχουν και στοιχεία, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς έχουμε και στοιχεία γι’ αυτό, τουλάχιστον για τους προηγούμενους διαπραγματευτές, δεν μπορούσαν να διαπραγματευτούν γιατί ουσιαστικά τους “κρατούσαν”».

Πρόσθεσε δε, «αν μου πείτε ποιος “κρατάει” τους τωρινούς δεν μπορώ να σας απαντήσω. Ίσως μπορώ να σας απαντήσω σε κάποια χρόνια.

Ξέρω ποιος “κρατούσε” τους προηγούμενους διαπραγματευτές. Εννοώ τον Παπακωνσταντίνου. Μπορούσε ο Παπακωνσταντίνου, ο προηγούμενος διαπραγματευτής, να διαπραγματευτεί ουσιαστικά όταν τον είχαν “στο χέρι;”».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι μπλοκαρισμένη στις ίδιες τις ενέργειες της των προηγούμενων χρόνων, στις υπογραφές της και σε μια λογική που λέει “δεν υπάρχει άλλος δρόμος”» και σύμπλήρωσε ότι «όταν δεν υπάρχει άλλος δρόμος κινείσαι στα πολύ στενά περιθώρια ελιγμών που σου αφήνει –αν σου αφήνει– η σκληρή, από την άλλη πλευρά, στάση -βρίσκει και κάνει- των δανειστών».