Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία καθώς μετά από την μετά την έκδοση τουρκικής Navtex σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έρχονται εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόδρος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν χρειάζεται άδεια για τις έρευνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει τα μέτρα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «μέχρι σήμερα με τις πράξεις μας έχουμε αποδείξει ότι δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη, την κυριαρχία και ιδιαίτερα τις φυσικές πηγές ενέργειας κανενός Παρά τις όποιες ανηθικότητες απέναντί μας, εμείς δεν βγαίνουμε από την πορεία της πίστης και της ιστορίας μας. Θα συνεχίσουμε ως μια χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της χωρίς να εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός».

«Ως ένα σπάνιο κράτος που δεν φέρει την κηλίδα της αποικιοκρατίας στο παρελθόν του, δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικά μας δικαιώματα,» τόνισε.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στην Αγία Σοφία «ποτέ δεν ξεχάσαμε ότι στόχος μας ήταν να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας αναπτύσσοντας τη χώρα. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή είναι αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης» κατέληξε, σύμφωνα με την ΕΡΤ1.

Τουρκία: Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέδωσε Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Πιο συγκεκριμένα, με τη Navtex που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου.

Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως μετέδωσε το ρεπορτάζ, ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.

Αυτό συμβαίνει ενώ επισκέπτεται την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Χάικο Μάας δήλωσε νωρίτερα ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η γερμανική προεδρία της Ε.Ε. περιμένουν να δώσει τέλος η Τουρκία σε αυτή την πολιτική των γεωτρήσεων και να μην προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις.

Ο κ. Μάας επισήμανε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις όσο η Τουρκία ασκεί αυτή την πολιτική.

Τουρκική Navtex και νοτιοδυτικά της Κύπρου

Η προκλητική και επιθετική στάση της Άγκυρας συνεχίζεται ακάθεκτη καθώς πριν από λίγες μέρες είχε ανακοινωθεί Navtex για γεωτρήσεις στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με την Navtex, οι διαδικασίες γεώτρησης ξεκίνησαν στις 18 Ιουλίου και υπολογίζεται να κρατήσουν 1 μήνα και 2 μέρες.

Η παραπάνω ενέργεια της Άγκυρας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προκλητικών κινήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και σε επίπεδο αποφάσεων.

Η συγκεκριμένη Navtex προβληματίζει ακόμα περισσότερο, ειδικά μετά την υπογραφή Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, αλλά και στον απόηχο της «αθόρυβης» τριμερούς συνάντησης στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, την υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου Ελένη Σουρανή, και τον σύμβουλο Εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ Γιαν Χέκερ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.