Το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, το οποίο υπέστη τη θηριωδία των Ναζί, θα επισκεφθεί ο Γερμανός ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Γιοάχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, το διάστημα 5- 7 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ζιντόιτσε Τσάιτουγκ» (Sueddeutsche Zeitung). Δεν αποκλείεται μάλιστα να προχωρήσει και σε κάποια δήλωση για τις πράξεις των προγόνων του.

«Οι λέξεις “συγγνώμη” και “συγχώρεση” για όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής δεν ακούστηκαν ποτέ προς την Ελλάδα» επισημαίνει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι «στις προθέσεις του Προέδρου Γκάουκ είναι να δοθεί τώρα ένα στίγμα προς αυτή την κατεύθυνση- για τον σκοπό αυτό έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, όπως η ελληνογερμανική συνεργασία σε ζητήματα νεολαίας, με υποτροφίες».

Σύμφωνα με τη συντάκτρια, γεγονότα όπως η σφαγή στις Λιγκιάδες συνέβησαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά απουσιάζουν από τα εγχειρίδια της γερμανικής ιστορίας και αυτός -όπως εξηγεί- είναι ένας λόγος που προκλήθηκε έκπληξη από την πρόσφατη έγερση από την Αθήνα απαιτήσεων για πολεμικές αποζημιώσεις.