Τα σενάρια επιστροφής Τσιόδρα – Έλεγχοι παντού για τον κορονοϊό και το ερώτημα της μάσκας

Κοινό επιχειρησιακό κέντρο και εντατικοποίηση των ελέγχων χωρίς νέα μέτρα επί του παρόντος, ενώ προχωρά το άνοιγμα στον τουρισμό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
6:20
16/07/2020
Τα σενάρια επιστροφής Τσιόδρα - Έλεγχοι παντού για τον κορονοϊό και το ερώτημα της μάσκας
5
loading

Τα φαινόμενα χαλάρωσης όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θέλει να προλάβει η κυβέρνηση με πιο εντατικούς ελέγχους παντού, ιδίως στον τουρισμό και τη διασκέδαση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ενώ χθες η χώρα άνοιγε τις απευθείας πτήσεις και από τη Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλούσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Νέα μέτρα επί του παρόντος δεν αποφασίστηκαν, αλλά η κυβέρνηση εστιάζει στην πιο αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του» τόνισε χαρακτηριστικά ανοίγοντας τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός και ζήτησε «αυστηροποίηση στους ελέγχους χωρίς εκπτώσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να δοθεί έμφαση στις τουριστικές περιοχές και στην αποφυγή του συγχρωτισμού και των συναθροίσεων, ειδικά στους κλειστούς χώρους, με έμφαση σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επίσης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

Οι έλεγχοι διεξάγονται από την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υφυπουργείο Εμπορίου και από το ΣΥΚΕΑΑΠ (Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου).

Στο εξής, οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και αυτό καθώς προφανώς κρίθηκε ανεπαρκής ο συντονισμός.

Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Εθνικη Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς Δήμους της χώρας.

«Θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους ελέγχους μας. Θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και δεν είμαι διατεθειμένος από αυτήν την πολιτική να κάνω αυτή τη στιγμή εκπτώσεις», ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης. Ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη (ιδίως από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών) προτάσεις για την αναδιάταξη των δυνάμεων τους ενόψει των επόμενων ημερών και των επόμενων εβδομάδων.

«Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα να είμαστε σίγουροι ότι στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα: ότι έλεγχοι γίνονται και όπου χρειάζεται επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα που ορίζει η Νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή των μέτρων με εντατικούς ελέγχους και αυστηρή επιβολή προστίμων, εκτιμώντας ότι ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει να κάνει με τη χαλάρωση στο εσωτερικό της χώρας και όχι με εισαγωγή κρουσμάτων, παρά το άνοιγμα του τουρισμού.

Στο τραπέζι έχουν πέσει όμως ήδη και νέα μέτρα, με τους ειδικούς να εξετάζουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε χθες την άποψη (Star) ότι ενδεχομένως να πρέπει να επιστρέψει η ενημέρωση από τον επικεφαλής της επιτροπής του Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Σωτήρη Τσιόδρα, αν και όχι σε καθημερινή βάση.

Και αυτό ενώ κατεγράφη το πρώτο κρούσμα στην Πάρο, ενώ στη Λέσβο τον κορονοϊό έφεραν δύο καλόγεροι που έκαναν θρησκευτικό τουρισμό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Zabangler

  Έχει πλέον καταντήσει κουραστικό . Είτε το θέλουμε είτε όχι ένα νέο lockdown θα είναι ΣΙΓΟΥΡΑ καταστροφικό σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Καλά τα σενάρια συνωμοσίας , καλές οι παραγωγές του Χόλυγουντ , καλά τα fake news , καλα οι αντιρρησίες συνείδησης, όλα καλά .....
  Ας αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες και ας κάνουμε λίγο υπομονή ακολουθώντας βασικούς κανόνες υγιεινής και καθαριότητας , όσο μπορεί ο καθένας , αλλά να το κάνουμε πραγματικά χωρίς να χρειάζεται όλη αυτή η καθημερινη τρομοκρατία των ΜΜΕ
  Στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και συμπεριφοράς .... τίποτε άλλο
  Ίσως και τύχη !!!!!

  1. avatar Σωστός ……

   .....

 2. avatar Στα μπιτσ μαρ και στα πάρτυ θα φοράνε μάσκα;

  αν όχι το μέτρο θα είναι για γέλια!

  1. avatar Σε κλειστούς χώρους μονο …

   Ε τωρα στα μπιτς μπαρ πλάκα μας κανεις ;
   Αλλα γιατι οχι; Στη Μαγιορκα πλέον υποχρεωτική η μάσκα και στο δρομο!!

 3. avatar gnm

  Γελοίες ιστορίες. Αφήσανε τα πράγματα λάσκα για να μην τσιρίζουν καφετζηδες, μπαρτζηδες και ξενοδόχοι και τωρα πάλι τα ίδια. Τι πάει να πει όχι πρόστιμα;. Άντε στα σουπερμάρκετ να δείτε μάσκες που κρέμονται στο πηγούνι. Ποιες αποστάσεις και ποιοι κανόνες; Παντού πανηγύρια υπάρχουν
  Και σλαβοουνοι τουρίστες. Σιγά τα έσοδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει