Στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να βγει από το κάδρο των καταγγελιών Μιωνή για παρακράτος παίρνοντας αποστάσεις από τον Νίκο Παππά, ενώ αποδομούν τους ισχυρισμούς για νέο «βρώμικο ‘89», υπενθυμίζοντας ότι τις διαδικασίες είχε στηρίξει και ο τότε Συνασπισμός.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ειδικότερα ότι ο κ.Τσίπρας δεν άδειασε στην πραγματικότητα τον κ.Παππά χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήριζαν τα σχετικά σχόλια «κουβέντες του αέρα, υπό το φως αποκαλύψεων που εγείρουν πολύ σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ» και εκτιμούσαν πως: «Αποδεικνύεται γι’ άλλη μια φορά ότι ο κ. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και μαζί παίζουν θέατρο».

Τόνιζαν όμως ότι ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους. «Ανάληψη ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν νοείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει παραιτήσεις από άλλους για το παραμικρό κι εδώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα, σφυρίζουν αδιάφορα» σημείωναν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν με νόημα ότι καταρχήν δεν υπήρξε κανένα «βρώμικο ‘89» καθώς πρόκειται για μια ορολογία του ΠΑΣΟΚ και υπενθύμιζαν ότι υπήρξαν διαδικασίες που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και από τον τότε Συνασπισμό.

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν καταγγέλλει τον Κύρκο και τον Φλωράκη; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διάδοχος του Συνασπισμού; Οι κύριοι Κωνσταντόπουλος και Κουβέλης δεν ήταν τότε Υπουργοί της Κυβέρνησης ΝΔ – Συνασπισμού;» διερωτώντο ρητορικά, κάνοντας λόγο για ακραίες ανοησίες του ΣΥΡΙΖΑ λόγω απόγνωσης, παραλληλισμούς που προκαλούν μόνο γέλιο και «βρώμικη» δράση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της διακυβέρνησής του.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον “Ρασπούτιν” για να σώσει τον εαυτό του»

Και ενώ από την κυβέρνηση ταυτίζουν Τσίπρα- Παππά απορρίπτοντας ως θέατρο τα περί αυστηρής κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην υπουργό του και στενό συνεργάτη του, σπέρνουν ζιζάνια, υποστηρίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να θυσιάσει το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για να σωθεί ο ίδιος πολιτικά.

Με αφορμή την αποχώρηση Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις με το ηχητικό Μιωνή. Υποστήριζαν ότι η κατάθεση του ήταν γεμάτη κραυγαλέες αντιφάσεις, ψέματα, κουτσομπολιά, εξυπνακισμούς και γραφικότητες.

Όσον αφορά στις κατηγορίες του κ.Παπαγγελόπουλου κατά του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας, κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως εάν αυτό ισχύει τότε στην κατασκοπεία ίσως συμμετείχε και ο κ. Παππάς, που είχε αυτού του είδους την συνομιλία μαζί του η οποία ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο. Και εκτιμούσαν ότι η αποχώρηση Παπαγγελόπουλου από την προανακριτική οφείλεται  στις αποκαλύψεις γύρω από την συνομιλία Παππά – Μιωνή, ενώ υποστήριζαν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θυσιάσει τον «Ρασπούτιν» για να σώσει τον εαυτό του».

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε τη μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε ελεγχόμενο υπουργό, λάμβανε έγγραφα από την αρχή, εξετάστηκε σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε, κατέθεσε αδιάκοπα ακόμη και όταν κουτσομπόλευε για δύο εβδομάδες» και προσέθεταν πως «μόλις ήρθε η ώρα των ερωτήσεων το “κεντρικό μαγαζί” υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων επέβαλε στο “παραμάγαζο” την αποχώρηση».

Ως απόδειξη των λεγομένων τους, τα ίδια πάντα κυβερνητικά στελέχη, επισήμαιναν ότι ακόμη και μέχρι προχθές, ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του, για Πέμπτη μεσημέρι και για την διαδικασία ερωτήσεων από την Προανακριτική. Εξέφραζαν δε την άποψη ότι αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που είχε δώσει λόγω άνωθεν εντολών και υπό τον φόβο για νέες σε βάρος του αποκαλύψεις.

Κυβερνητικά στελέχη απέρριπταν ως αθλιότητες χωρίς τέλος και τον ισχυρισμό Παπαγγελόπουλου ότι υπάρχει μεσολαβητής του Αντώνη Σαμαρά που πίεζε την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη να προφυλακίσει τον αείμνηστο στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου, για το Βατοπέδι.

Έκαναν λόγο για νέο παραλήρημα και μία ακόμη αθλιότητα ανάξια σχολιασμού, τονίζοντας ότι: «Ο κρυπτόμενος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει απωλέσει κάθε ίχνος σοβαρότητας και αξιοπιστίας».

Το κλείσιμο της έρευνας για τη Novartis στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη σκευωρία, σύμφωνα με τη ΝΔ

Στη ΝΔ υποδέχθηκαν τέλος το κλείσιμο της έρευνας για τη Novartis στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που -όπως τόνιζαν- έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό, και σε μία «δυσώδη υπόθεση, που στήθηκε στο “μαγαζί” του ΣΥΡΙΖΑ».

Γαλάζια στελέχη σχολίαζαν ότι: «Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος τους, από τις έρευνες τόσο των ελληνικών, όσο και των αμερικανικών Αρχών». Επαναλάμβαναν ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος και επέμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε στην άκρη το πραγματικό πρόβλημα για να στήσει μια πολιτική σκευωρία με στόχο να βλάψει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Οι ευθύνες όσων εξύφαναν την πολιτική σκευωρία διερευνώνται» προσέθεταν με νόημα, καταλήγοντας πως η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.

Γαλάζια στελέχη επισήμαιναν ότι από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκύπτει ότι:

  • Η υπόθεση Novartis και το πρόστιμο αφορά μόνο για παράνομες προωθητικές ενέργειες σε ιδιώτες παρόχους, κλινικές και νοσοκομεία
  • Δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους, ούτε για χειραγώγηση τιμών. Μόνο σε πρακτικές που αποσκοπούσαν στην υπερσυνταγογράφηση και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση για την προώθηση συγκεκριμένων σκευασμάτων
  • Δεν προκύπτει τίποτα για οιαδήποτε έρευνα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα.

Πηγές της ΝΔ απαντούσαν επίσης στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως είναι ψευδές ότι δεν μπορούσε να γίνει αναφορά για ποινικές ευθύνες προσώπων τρίτων χωρών, διότι εάν κάποιος παραβιάσει την νομοθεσία των ΗΠΑ είναι ποινικά υπόλογος στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς του ή του τόπου κατοικίας του. Υπενθύμιζαν δε ότι οι ίδιοι που λένε σήμερα αυτό, έλεγαν ότι ελέγχονται Έλληνες πολιτικοί στο FBI και κατέληγαν:

«Τελικά, το αποκαλούμενο μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους κλείνει εξωδικαστικά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, χωρίς εμπλοκή πολιτικών, μόνον με εμπλοκή ιατρών και επαγγελματιών. Το πόρισμα είναι ταφόπλακα των σκευωριών».