Η κυβέρνηση έχει ένα συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις της οικονομίας, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελληνική οικονομίας ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Απαντώντας στην Ολομέλεια στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενισχύσεις σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος, ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τόσο κατά την πρώτη φάση της κρίσης από την πανδημία όσο και για τα μέτρα που συνεχίζουν να λαμβάνονται.

Ειδικότερα σημείωσε πως χρησιμοποιήθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση και χωρίς να δεσμεύουμε εθνικούς πόρους συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπία. Τόνισε πως η κυβέρνηση ενέργησε τάχιστα εν μέσω πανδημίας Αναφερόμενος ειδικά για ΜμΕ προβληματικές επιχειρήσεις ο κ Τσακίρης ανέφερε πως στις 12 Ιουνίου 2020 με πίεση της Ελλάδας και μερικών άλλων κρατών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναμόρφωση του προσωρινού αυτού πλαισίου και η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Δεύτερον, πολύ γρήγορα θα ανακοινώσουμε ταμείο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη χορήγηση εγγύησης προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προκειμένου να διευκολύνουμε τη χορήγηση εγγυητικών επιστολών για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί από το ΕΣΠΑ. Τρίτον, σχεδιάζουμε ταμείο για την παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της χρηματοδότησης τιμολογίων, το λεγόμενο trade finance.

Ειδικά για το θέμα των προβληματικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος ο υφυπουργός απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «από το 2014 υπάρχει το πλαίσιο για τις προβληματικές, το οποίο όμως δεν αφορά ΔΕΚΟ. Αφορά μόνο ιδιωτικές προβληματικές. Συνεπώς η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ δεν εμπίπτουν σ’ αυτό το πλαίσιο. Στο καινούργιο, προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων, το οποίο ισχύει για την πανδημία, έως αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να ενταχθούν ΔΕΚΟ, δεν συμπεριλαμβάνονται. Δεν το δέχεται αυτό η Κομισιόν. Αν πάμε είτε με τη ΛΑΡΚΟ είτε με τη ΔΕΗ, θα μας κόψουν την ενίσχυση αυτή».