Η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση με συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς και παράλληλα ασκεί κριτική για την αποστολή κυβερνητικών κλιμακίων στο νησί.

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την αποστολή υπουργικών κλιμακίων διαπίστωσης απλώς ζημιών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της και διαπιστώνει ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς βιώνουν συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξαιτίας της εμφανούς απουσίας και έγκυρης και έγκαιρης κρατικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες απόψεις των επιστημόνων.

Το σύνολο των κατοίκων και φορέων του νησιού απαιτούν άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής διάστασης και συγχρόνως την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης του πληγωμένου νησιού, με σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, χρηματοδοτικού πλαισίου και κυρίως με μια αποτελεσματική δομή συντονισμού και υλοποίησης του σχεδίου, τονίζει η ΔΗΜΑΡ και ζητάει άμεση εξασφάλιση στέγασης τουλάχιστον όσο διαρκεί ο χειμώνας, στις τουριστικές υποδομές του νησιού, αύξηση του απαράδεκτα χαμηλού επιδόματος των 586 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων, παροχή στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής στήριξης και σίτισης, εξασφάλιση κοντέινερς για την άμεση επαναλειτουργία των σχολείων.

Σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων και τις ζημιές που έχουν υποστεί, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι χρειάζεται λειτουργία στο νησί δομής ΤΑΣ, η οποία θα εποπτεύσει:

α. Την άμεση καταγραφή ζημιών και τον χαρακτηρισμό των κτιρίων.

β. Κρατική αρωγή για αποκατάσταση ζημιών.

γ. Εξασφάλιση εκ μέρους των τραπεζών της απρόσκοπτης καταβολής των δανείων και αποζημιώσεων.

δ. Καταγραφή ζημιών οικοσκευών, εμπορευμάτων κλπ.

Για τη διευκόλυνση επαγγελματιών και επιχειρήσεων η ΔΗΜΑΡ προτείνει την αναστολή για ένα έτος των υποχρεώσεων των κατοίκων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με την παράταση προθεσμίας υποβολής φακέλων για επιχειρηματίες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ και τη χορήγηση άτοκων δανείων.

Αναφορικά δε με τις υποδομές του νησιού και την καταγραφή των ζημιών, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, απαιτείται εξασφάλιση κονδυλίων αλλά και επαρκούς προσωπικού για την αποκατάσταση των υποδομών του νησιού (οδικό δίκτυο, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης, κτλ).

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για την Κεφαλονιά

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.