Την ιστορική σημασία της συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί με γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε εφαρμογή του παράνομου μνημονίου με τη Λιβύη, υπογράμμισε στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ορίζοντας ως επόμενο στόχο τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας για την ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Πέτσας μάλιστα ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Κάιρο για να προωθήσει τις σχετικές συζητήσεις, δεν το απέκλεισε, αλλά απάντησε ότι αυτές οι συζητήσεις διαρκούν πολλά χρόνια όπως έγινε και με την Ιταλία και πρόσθεσε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να κυρωθεί καταρχήν αυτή η συμφωνία και τα επόμενα βήματα θα ακολουθήσουν. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις μόνο όταν έχει να ανακοινώσει κάτι τελικό.

Εστίασε όμως κυρίως στην καθοριστική σημασία της συμφωνίας με Ιταλία και για την Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περίοδο μετά τις παράνομες ενέργειες Τουρκίας και Λιβύης και επανέλαβε: «Θα προχωρήσουμε σιγά σιγά και στα επόμενα βήματα».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν, ο κ.Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και έχει συμμάχους, καθώς ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας αλλά θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.