Ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των φυλακών, στον τρόπο χορήγησης αδειών, αλλά και στο ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για την αποσυμφόρηση των φυλακών προαναγγέλλει ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός παραδέχεται σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» πώς στην υπόθεση του Ξηρού έγιναν συγκεκριμένα και ουσιαστικά λάθη και κάνει λόγο για προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Δεν αποκλείει τρομοκρατικό χτύπημα, επισημαίνοντας όμως ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή του.

«Δεν είμαι εναντίον του θεσμού των αδειών των κρατουμένων. Ακριβώς το αντίθετο. Η κακή εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού είναι αυτή που τελικά τον υπονομεύει» λέει ο κ. Δένδιας.

Και συνεχίζει σχετικά με την απόδραση Ξηρού: Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει μια «βήμα προς βήμα» παρακολούθηση, ιδίως όταν ο κρατούμενος επί τη βάσει των ορίων της αδείας του έχει ελευθερία κινήσεων από τη Θεσσαλονίκη έως τη Χαλκιδική. Ας μη γελιόμαστε: όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε οποιαδήποτε χώρα ένας κρατούμενος που βρίσκεται εκτός φυλακής έχει άπειρες δυνατότητες διαφυγής.

«Φοβούμαι ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν αποτελούν μια επιβεβαίωση όσων επί μακρόν ισχυριζόμουν για τα προβλήματα στο σωφρονιστικό σύστημα και την απειλή που δημιουργούν για το σύστημα ασφαλείας» λέει για το σωφρονιστικό σύστημα.

«Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, όπως συμβαίνει με διακυμάνσεις από το 1974 έως σήμερα» λέει για την πιθανότητα ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τον ίδιο λόγο έχουν ληφθεί όλα τα δυνατά μέτρα από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας» προσθέτει.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αρνείται να απαντήσει για το αν ανοίγει ξανά ο φάκελος της 17Ν. «Αντιλαμβάνεστε ότι επί των επιχειρησιακών δεδομένων δεν θα μπορούσα να αποκαλύψω το παραμικρό. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι όλα εξετάζονται και αξιολογούνται».