Για τις μίζες στα εξοπλιστικά, την κάθαρση, για τις πολιτικές της κυβέρνησης καθώς και για το συνέδριο της «Δράσης» μίλησε ο πρόεδρος του κόμματος, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αναφερόμενος στις μίζες των εξοπλιστικών, ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο Star, επισήμανε ότι η «Δράση» έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να κινηθεί εναντίον των εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις εταιρίες. «Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να αποφασίσει να διεκδικήσει τις όποιες απαιτήσεις του», είπε χαρακτηριστικά.

«Τον Βέγγο που έλεγε “πελάτες μου” τον θυμάστε; Αυτό είναι το σύντομο σχόλιο μου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης κληθείς να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Υπάρχει ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί δεν έχουν λογαριάσει αυτούς που έχουν βγει σε σύνταξη και δεν τους έχουν δώσει σύνταξη. Είναι 360 χιλιάδες. Οπότε είναι πλασματικό. Και αυτό θα το μοιράσουν τώρα παραμονές εκλογών με παροχές ή κάνοντας διορισμούς», σημείωσε.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος που βρίσκεται σε βαθύτατο πρόβλημα. Και δεν νομίζω πως θα μπορέσει να το ξεπεράσει», είπε επίσης ο κ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ξέρετε και τα χρέη των κομμάτων, που έχουν σταματήσει να τα πληρώνουν και αυτό οδηγεί σε αλλαγές κομμάτων».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη:

Για τις μίζες στα εξοπλιστικά

«Τα λεφτά είναι απίστευτα. Αυτό που δεν έχει κάνει η κυβέρνηση και το έχουμε ζητήσει εδώ και πάνω από δέκα μέρες, είναι να κινηθεί εναντίον των εταιρειών. Υπάρχει μια νομοθεσία στην Ευρώπη, μια σύμβαση κατά δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων, που υιοθετήθηκε από το ευρωπαϊκό δίκαιο και επιτρέπει στα κράτη να πάνε και να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις εταιρίες, θηριώδεις αποζημιώσεις, στην προκειμένη περίπτωση δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχει χρησιμοποιήσει και η Γερμανία. Είναι παλιά σύμβαση, έχει υιοθετηθεί εδώ και δέκα χρόνια. Δεν είναι νέα σύμβαση. Καλύπτει την επίμαχη περίοδο που έγιναν οι λοβιτούρες. Πολλά κράτη το έχουν κάνει και έχουν χρησιμοποιήσει αγωγές, ακόμα και η Νιγηρία. Εμείς μόνο στην Siemens το κάναμε και τελικά συμβιβαστήκαμε με τρόπο απαράδεκτο. Το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να αποφασίσει να διεκδικήσει τις όποιες απαιτήσεις του.

Καταρχήν υπάρχει αντικειμενική ευθύνη των εταιριών. Προκύπτει από το γεγονός πως δόθηκαν μίζες. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και αδικαιολόγητος πλουτισμός. Υπάρχει ισχυρή νομική θέση της Ελλάδας και πρέπει να κάνουμε αγωγές. Και αυτό θα βελτιώσει την διαπραγματευτική μας θέση στην Ευρώπη σε σχέση με το χρέος.

Είναι πολύ απλός ο λόγος που δεν το κάνουν. Γιατί φοβάται το πολιτικό σύστημα, τι μπορεί να βγει. Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ιστορία. Είναι τα… τσικό τα ονόματα που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Από ό,τι προκύπτει με τις αποκαλύψεις Κάντα, που είναι σκληρές και πραγματικές, αυτό γινόταν τα τελευταία 20 χρόνια. Ενώ η Αμερική είχε κάνει μια σκληρή νομοθεσία και είχε σταματήσει να δίνει τέτοια λεφτά, στην Ευρώπη το πάρτι συνεχιζόταν αμείωτο και οι φορολογούμενοι κοιμόντουσαν όρθιοι και πλήρωναν ξενοδοχείο.

Δεν ξέρω αν αυτό έχει σταματήσει. Δεν θέλω να λέω πράγματα που δεν γνωρίζω».

Για τα αντισταθμιστικά

«Για τους ίδιους λόγους που είπαμε και πριν. Και όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, σ’ όλο το σύστημα εξουσίας. Γιατί όλο το σύστημα τσιμπολογούσε».

Για την κάθαρση

«Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να κάνει η κυβέρνηση την δουλειά της. Να κάνει τις αγωγές. Από την στιγμή που θα γίνει, θα κινηθεί μια διαδικασία και θα οδηγήσει σ’ ένα είδος κάθαρσης. Σε μια επαρκή κάθαρση και θα κερδίσει ο φορολογούμενος. Θα οδηγήσει σ’ ένα σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα. Αυτό με ενδιαφέρει. Όσο δεν κινούνται οι διαδικασίες, δεν θα γίνει τίποτα».

Για το συνέδριο της «Δράσης»

«Το μεγαλύτερο κενό που υπάρχει σήμερα είναι το κενό ανάμεσα στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τον κόσμο. Και αυτό μπορούν να το καλύψουν είτε οι φωνές της αντιπολίτευσης που λένε τα συνηθισμένα και πως υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να λυθούν όλα, είτε να το καλύψουν νέες δυνάμεις από τον μεταρρυθμιστικό χώρο. Λέμε ένα απλό πράγμα. Πιστεύουμε σε λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος. Και λιγότερο κομματισμό στο κράτος. Στον ΟΟΣΑ μπορεί να λένε πως το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο. Και εγώ λέω πως η ελληνική οικονομία είναι μικρή γι αυτό. Να του βρούμε μια πιο ευρύχωρη οικονομία να… χωρέσει. Οι πολίτες στραγγαλίζονται από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές. 2,6 εκατομμύρια με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Ένα εκατομμύριο που δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ. Και όλοι αυτοί είναι σε μια μέγγενη. Υπάρχει ένας στραγγαλισμός και της επιχειρηματικότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και τους λέμε και να παράξουν. Τους έχουμε πιάσει από το λαιμό και τους λέμε και να… χορέψουν.

Για την ώρα βγάζουμε ανθρώπους στην σύνταξη. Αυτό που κάνουμε το έγκλημα, είναι να βγάζουμε ανθρώπους από τα 50 στην σύνταξη. Έχουμε περίπου τρία εκατομμύρια συνταξιούχους και περίπου 2,5 στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν. Πως γίνεται να δουλεύουν 2,5 και να ζουν περίπου 7 εκατομμύρια; Δεν γίνεται.»

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

«Τον Βέγγο που έλεγε “πελάτες μου” τον θυμάστε; Αυτό είναι το σύντομο σχόλιο μου. Υπάρχει ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί δεν έχουν λογαριάσει αυτούς που έχουν βγει σε σύνταξη και δεν τους έχουν δώσει σύνταξη. Είναι 360 χιλιάδες. Οπότε είναι πλασματικό. Και αυτό θα το μοιράσουν τώρα παραμονές εκλογών με παροχές ή κάνοντας διορισμούς. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει, είναι πως το σύστημα πλέον είναι κλειστό. Ό,τι παίρνει το κράτος για να μοιράσει στους άλλους, το παίρνει από κάποιους άλλους. Και αυτοί από τους οποίους το παίρνει, δεν έχουν να το δώσουν. Αυτό δεν έχει καταλάβει ούτε το κράτος, ούτε η τρόικα. Νομίζουν πως υπάρχουν λεφτά. Νομίζουν πως η Ελλάδα έχει κάπου κρυμμένα λεφτά. Τους πληροφορώ πως δεν υπάρχουν λεφτά. Και εμποδίζουν τον κόσμο να παράξει και να δημιουργήσει μ’ αυτή την πολιτική. Εμείς αυτό λέμε στην Δράση. Αφήστε τον κόσμο να δουλέψει, να μπει χρήμα και σταματήστε να μοιράζετε λεφτά που δεν έχετε.»

Για τις συνεργασίες

« Διοργανώσαμε, σε συνεργασία με άλλους φορείς, το προοδευτικό φόρουμ. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να μπουν στην πολιτική. Υπάρχει τεράστια ανάγκη. Πιστεύω πως οι αναποφάσιστοι είναι 60% και όχι 40% .Όλο αυτό το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί, γιατί είναι πολυδιασπασμένο. Δεν θέλω να ξαναεκλεγώ ευρωβουλευτής και δεν θα είμαι υποψήφιος για να διευκολυνθούν οι συμμαχίες. Ποιες θα είναι αυτές; Νομίζω πως πρέπει να στηριχθούν σε κάποιες βασικές προϋποθέσεις:

1. Να σταθούμε απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης.

2. Να συμφωνήσουμε στοιχειωδώς πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες και δεν γίνονται. Θα δώσω ένα νούμερο. Είμαστε ακόμα στην διαφθορά και στην ανταγωνιστικότητα με βάση τις έρευνες, πίσω από την Γκάνα, την Ναμίμπια και την Σενεγάλη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Βεβαίως κερδίσαμε την… Μποτσουάνα. Αλλά η μη πραγματοπόιηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οδηγεί στο ψάχνουν χρήματα από τα γνωστά υποζύγια.

Ο τρόπος είναι να περπατάς και να μιλάς και να υπάρχουν ανοικτά αυτιά για να σ’ ακούσουν. Εμείς κατεβαίνουμε ως κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας χώρος που βρίσκεται σε βαθύτατο πρόβλημα. Και δεν νομίζω πως θα μπορέσει να το ξεπεράσει. Υπάρχουν ξέρετε και τα χρέη των κομμάτων, που έχουν σταματήσει να τα πληρώνουν και αυτό οδηγεί σε αλλαγές κομμάτων. Αυτά τα χρέη πιστεύω πως θα μείνουν απλήρωτα. Και το ερώτημα είναι ποιος θα μείνει με τον… μουντζούρη. Είδα την φύλαξη του Ζαππείου. Και σκέφτηκα πως άφησαν τον Ξηρό και έπιασαν το Ζάππειο».