Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιασκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία, ζητώντας «μαζική, μεγάλη και άμεση» παρέμβαση της ΕΕ και προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν».

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

Προκείμενου πάντως να καμφθούν οι γερμανικές κυρίως αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο κορονο-ομολόγου, το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν πως τα κράτη πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων

«Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος. Εάν η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες.

Άλλα βασικά σημεία της παρέμβασης του πρωθυπουργού αφορούν σε:

-Κοινό πλαίσιο των κρατών – μελών για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.

-Πρόσβαση όλων των κρατών – μελών από κοινού στο εμβόλιο, όταν παραχθεί.

-Στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, να ενθαρρυνθούν  οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο (huge) και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους. Το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη μέλη παρά σε δάνεια.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε δε ότι μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά» (too little, too late).

Να επεξεργαστεί η Κομισιόν συγκεκριμένη πρόταση για επανέναρξη αεροπορικών συνδέσεων- Κοινή δράση για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε επίσης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν.

Επεσήμανε δε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.

Κοινή ευρωπαϊκή δράση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Επανέλαβε την πρόταση που έχει ήδη διατυπώσει για μια κοινή Ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

Αναφορά στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός τέλος τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.