Το θέμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ αλλά και η συμφωνία για τη νέα επένδυση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (θυγατρική της cosco) στο δυτικό προβλήτα, βρέθηκαν στο επίκεντρο κρίσιμων συνομιλιών που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στις Βρυξέλλες, με τις διευθύνσεις Ανταγωνισμού, Μεταφορών και Συγκοινωνιών και Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασαν την εκτίμηση, ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ θα πρέπει να προχωρήσει, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία φιλικής διευθέτησης ΟΛΠ-ΣΕΠ, τονίστηκε η ανάγκη τα στελέχη των δύο εταιρειών να την υλοποιήσουν πλέον σε τεχνικό επίπεδο. Δηλαδή οι τεχνικές προδιαγραφές της συμφωνίας να εναρμονίζονται πλήρως με την κείμενη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού.

Πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο υπουργός Ναυτιλίας κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο κολέγιο των Επιτρόπων, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας από τη χώρα μας το πρώτο επόμενο εξάμηνο του 2014, χαρακτήρισε τις επενδύσεις του ΣΕΠ και τη νέα συμφωνία, ως ένα ασφαλή δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην οικονομική ανάπτυξη και ζήτησε τη στήριξη των Ευρωπαίων Εταίρων.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προ συμβατικό Έλεγχο και στη DG Comp (επιτροπή ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γνωστοποίηση προβλέπει από τον ΣΕΠ την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III, την κατασκευή επίσης για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.

Tα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ ΑΕ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση Προβλητών από τη ΣΕΠ ΑΕ.

Η συμφωνία που προβλέπει επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό Έλεγχο και στη DG Comp (επιτροπή ανταγωνισμού) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γνωστοποίηση και επικύρωση.