Την επιλογή να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό να προχωρήσουν σε εκ περιτροπής εργασία για το 50% του προσωπικού με την ανάλογη μείωση αποδοχών για διάστημα μέχρι και έξι μήνες, υπερασπίστηκε στο πλαίσιο του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εξαγγέλλοντας πάντως διορθώσεις στην αρχική ρύθμιση, όπως η επέκταση της απαγόρευσης απολύσεων πέραν του ενός μήνα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Πέτσας όμως υπερασπίστηκε ιδεολογικά την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα εργασιακής ευελιξίας, δηλώνοντας: «Διαλέξαμε την εργασία από την ανεργία», επαναλαμβάνοντας δις ότι δεν υπάρχει λεφτόδεντρο και υποστηρίζοντας ότι πρέπει όλοι οι πολίτες να αναλάβουν το κόστος της κρίσης.

Διέψευσε επίσης ότι η κυβέρνηση κάνει δώρο στους ιδιώτες κλινικάρχες, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ για την αμοιβή για την επίταξη κλινών ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Και ανακοίνωσε ότι η πολιτεία έχει παραγγείλει 600 αναπνευστήρες, που αναμένεται να παραληφθούν αρχές Απριλίου.

Πιο αναλυτικά ερωτηθείς για την εκ περιτροπής εργασίας και την αναστολή συμβάσεων στο 50% των εργαζομένων για έξι μήνες, καθώς και εάν θα απαγορεύονται οι απολύσεις για όλο το εξάμηνο ή για ένα μήνα, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις υποχρεώσεις που έχει προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές πρέπει να έχει έσοδα.

Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται – και κατακρημνίζεται λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η ανάγκη προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού, είναι πολύ δύσκολο μία επιχείρηση να είναι συνεπής. Για αυτό εμείς επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι: «Απαγορεύονται οι απολύσεις από τις 18 Μαρτίου. Θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο ανάλογα με την κατάσταση στην οικονομία και θα επεκταθεί εάν χρειαστεί».

Σημείωσε επίσης ότι θα ανασταλούν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και θα δοθεί περίοδος χάριτος σε δανειολήπτες και επιδότηση επιτοκίου όπου χρειάζεται, ενώ στο κομμάτι της εργασίας δίνεται η δυνατότητα για 50% εκ περιτροπής απασχόληση προκειμένου να μειωθεί το κόστος για να μην αυξηθεί η ανεργία.

«Θα είναι ένα κόστος που θα το αναλάβουμε όλοι μαζί. Για αυτό δίνουμε την ενίσχυση των 800 ευρώ. Για αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την απασχόληση όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, αλλά μέσα σε αυτές τις τρομερές συνθήκες που εξελίσσονται στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν λανθασμένο να δίνεται η εντύπωση ότι ξαφνικά θα συνεχίσουμε τη ζωή μας όπως πριν.

Για ένα δύο τρεις μήνες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αναλαμβάνοντας όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πλήρη προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και την κάλυψη των μισθών και του δώρου του Πάσχα από το κράτος από τη στιγμή που υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν είναι απεριόριστα. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή στη χρήση για να στηρίξουμε όσους πλήττονται.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα έχουμε πει από την αρχή ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τώρα κανονικά όπως προβλεπόταν. Από τις επιχειρήσεις που έχει γίνει διοικητική αναστολή της λειτουργίας τους ή έχουν πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου μπορεί να γίνει αργότερα και μέχρι το καλοκαίρι. Είναι μία πολιτική συγκεκριμένη η οποία αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα».

Όσον αφορά το σύνολο των αποδοχών, επανέλαβε ότι: «Δεν υπάρχει ένα δέντρο που να βγάζει λεφτά. Για να υπάρχουν χρήματα στις επιχειρήσεις , για να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα.

Όταν τα έσοδα αυτά δεν υπάρχουν, θα πρέπει όλοι να επιμεριστούμε το βάρος ώστε να αντέξουμε και να ξαναβρεθούμε στις θέσεις απασχόλησης που είχαμε πριν και να μην εκτοξευτεί η ανεργία και τα λουκέτα.

Για αυτό χρειάζεται επαναλαμβάνω η σύνεση, για αυτό έχουμε την εκ περιτροπής απασχόληση του 50%, ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει εισόδημα στο σπίτι, μόνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και για το χρονικό διάστημα που πλήττονται. Εάν χρειαστεί να επεκτείνουμε και την περίοδο απαγόρευσης απολύσεων θα το κάνουμε».

«Κανένα δώρο στις ιδιωτικές κλινικές»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «δεν υπάρχει κανένα δώρο» της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με αφορμή τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ ότι διπλασιάστηκε από 800 σε 1600 ευρώ η αμοιβή σε περίπτωση επίταξης κλινών ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει κανένα δώρο. Εν μέσω κρίσης υπάρχει μία στενή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για κάποιους που έχουν ιδεοληψίες να το καταλάβουν αυτό. Αλλά αυτό που προέχει είναι να μπορέσει ο πολίτης να έχει το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που απαιτείται, ανάλογα με τις συνθήκες που θα έρθουν», είπε.

Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει συνεργασία από τις πρώτες ημέρες της κρίσης με την οικειοθελή παραχώρηση ΜΕΘ στο σύστημα για συγκεκριμένα περιστατικά και θα προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον όπως εξελίσσεται η πανδημία στο βαθμό επίταξης, για αυτό έχει προβλέψει και την αποζημίωση λαμβάνοντας πάντα υπόψη το συμφέρον των φορολογουμένων.

Εξάλλου και στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ.Πέτσας διέψευσε ότι διπλασίασε η κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν; Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι» ανέφερε ειδικότερα.

«Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, από την Πρώτη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 11.03.2020 και από το πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού την ίδια μέρα, έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη.

Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή» συνέχισε ο κ.Πέτσας.

Και πρόσθεσε: «Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους».

Σημείωσε δε ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ  ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο κ.Πέτσας διέψευσε και τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση υπερκοστολογεί τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια.

«Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης» δήλωσε.

Ερωτηθείς δε εάν υπάρχουν ελλείψεις σε τεστ για τον κορονοϊό, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι δεν μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή για ελλείψεις και υπερασπίστηκε τη διενέργεια ελέγχων στα κρίσιμα περιστατικά και όχι στο γενικό πληθυσμό.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι εκτιμήσεις και για τα κρούσματα αλλά και για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας ιδίως των ανθρώπων που είναι σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι, εξελίσσεται με βάση το αρχικό σενάριο. Υπάρχει σχετικά ικανοποιητική ανταπόκριση και τα προληπτικά μέτρα που έχουμε λάβει ήταν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

600 αναπνευστήρες έρχονται μέχρι αρχές Απριλίου

Ο κ. Πέτσας διέψευσε δημοσιεύματα του ξένου τύπου για κατάσχεση αναπνευστήρων και υγειονομικού υλικού που προοριζόταν για την Ελλάδα στην Ιταλία.

Ανακοίνωσε ότι η ελληνική πολιτεία έχει παραγγείλει περίπου 600 αναπνευστήρες και η παραλαβή τους θα ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου, ενώ ήδη έχουν παραληφθεί ορισμένοι που βρίσκονται στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπορέσει σε αυτό το διεθνή ανηλεή ανταγωνισμό να διασφαλίσει αναπνευστήρες.

Σημείωσε δε ότι η παραγωγή αναπνευστήρων στη χώρα μας δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και δεν σε γνώση της κυβέρνησης κάποια δυναμικότητα τέτοια στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον από κάποιο ελληνικό εργοστάσιο.

Όσον αφορά στις ελλείψεις και την αισχροκέρδεια στα αντισηπτικά, ο κ. Πέτσας είπε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ό,τι χρειάζεται να υπάρξει η επάρκεια στην αγορά και να μην εμφανιστεί κάποιο φαινόμενο αισχροκέρδειας, αλλά και όπου εμφανίζεται να είναι τόσο παραδειγματικές οι ποινές που επιβάλλονται, ώστε να μη διανοηθεί κανείς να το επαναλάβει. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, τα ζητήματα των ειδών ατομικής προστασίας έχουν να κάνουν με την επάρκεια και την προτεραιοποίηση.

«Όπως όλοι γνωρίζουν μάσκες φορούν αυτό που νοσούν το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι ο γενικός πληθυσμός. Εφόσον προχωρήσουμε με τις προμήθειες τις οποίες προανήγγειλα για τις επόμενες εβδομάδες τότε θα είμαστε σε θέση να έχουμε αρκετή ποσότητα ατομικών ειδών προστασίας για τον γενικό πληθυσμό. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί, για αυτό χρειάζεται σύνεση και προσοχή στη χρήση τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκλήθη να σχολιάσει τη ρητορική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που έχουν υιοθετήσει το σύνθημα «θα λογαριαστούμε μετά» και δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για νέους διχασμούς, χρειάζεται ομοψυχία. Από τις δηλώσεις του. κ. Τσίπρα βλέπουμε ότι τάσσεται με αυτή τη γραμμή ομοψυχίας. Επομένως περιμένουμε από εκείνον να καταδικάσει οποιαδήποτε παραφωνία από βουλευτές ή από στελέχη του κόμματός του».