«Η Ελλάδα θέλει να προεδρεύσει στην Ευρώπη πολύ οικονομικά» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, το οποίο αναφέρεται στο κόστος της ελληνικής προεδρίας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός της προεδρίας θα κινηθεί στα 50 εκατ. ευρώ. «Σε σύγκριση, χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία, η Πορτογαλία ή η Σλοβενία δαπάνησαν για την άσκηση της προεδρίας τους μεταξύ 70 και 80 εκατ. ευρώ», επισημαίνει το Spiegel. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ακύρωση της παραγγελίας σουβενίρ -γραβάτες και κασκόλ- ύψους 150.000 ευρώ.

Οι περικοπές «συνάδουν με το μήνυμα που προσπάθησε να εκπέμψει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Και σύμφωνα με αυτό η Ελλάδα θα επιτύχει ήδη από εφέτος τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς την καταβολή τόκων και χρεολυσιών. Έτσι, η Αθήνα προσβλέπει σε ελαφρύνσεις κατά την αποπληρωμή των ευρωπαϊκών δανείων, κάτι που οι ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν στην περίπτωση αυτή (σ.σ: στην περίπτωση πρωτογενούς πλεονάσματος)».