«Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ξεκινούν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας», τόνισε, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην Άγκυρα, στο Γραφείο Συντακτών του πρακτορείου Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι «και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία για τους πρόσφυγες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ακριβώς όπως ακριβώς πράξαμε εμείς με το να ανοίξουμε τις πόρτες μας».

«Οι τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν βόρεια του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργείται με άξονα τον αυτοκινητόδρομο M4 στην επαρχία Ιντλίμπ και οι ρωσικές δυνάμεις θα περιπολούν στην νότια πλευρά», είπε επίσης ο Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος τα όσα γίνονται στην επαρχία της Ιντλίμπ, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα περιπολεί στη ζώνη 6 χιλιόμετρα νοτίως του αυτοκινητόδρομου M4, ενώ η Τουρκία θα περιπολεί στην ζώνη 6 χιλιόμετρα βορείως του M4».

Παρόλα αυτά, προειδοποίησε πως «εάν η συριακή κυβέρνηση παραβιάσει την εκεχειρία, οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν» και κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ πως «προσπαθεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει μέριμνα για την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προσέφεραν στην Τουρκία υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, ενώ σχετικά με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 δήλωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος Patriot, εάν η Ουάσινγκτον αποφασίσει να το προσφέρει στην Άγκυρα.