Στην εφαρμογή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ της περασμένης Κυριακής προχωρά η κυβέρνηση, με τη δημιουργία προσωρινών κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα, όπου θα μεταφέρονται όσοι έχουν περάσει τα σύνορα από την 1η Μαρτίου και μετά, στους οποίους έχει αφαιρεθεί για ένα μήνα το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και οι οποίοι θα επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης τους.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το πρώτο προσωρινό κέντρο αυτού του τύπου θα λειτουργήσει στις Σέρρες και συγκεκριμένα στο χώρο του ανενεργού στρατοπέδου Βασιλειάδη, χωρητικότητας 500 ατόμων, τα οποία όμως ούτως ή άλλως θα μεταφέρονται εκεί προσωρινά μόνο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, μέχρι να δρομολογηθεί η απέλαση τους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιτείνει τη φύλαξη των συνόρων και με ευρωπαϊκή συνδρομή. Μάλιστα κατόπιν συνεννόησης του Μεγάρου Μαξίμου με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν τεθεί σε 24ωρη λειτουργία από χθες τα αεροδρόμια Μυτιλήνης και Σάμου και από σήμερα και το αεροδρόμιο Χίου, προκειμένου να προσγειώνονται για ανεφοδιασμό και το βράδυ τα ιπτάμενα μέσα της Frontex (η χώρα μας δε διαθέτει μέσα ικανά να πραγματοποιήσουν αντίστοιχες αποστολές τη νύχτα και ως προς αυτό η συνδρομή της Frontex ειναι κρίσιμη).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι επελέγη για την πρώτη προσωρινή δομή ο γαλάζιος και καραμανλικός νόμος Σερρών, όπου η ΝΔ έλαβε τον περασμένο Ιούλιο 48,04%. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι υπήρχε το ανενεργό στρατόπεδο Βασιλειάδη όπου μπορούσε να προχωρήσει άμεσα η λειτουργία προσωρινού κλειστού κέντρου και το οποίο έχει σχετικά άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους βουλευτές ΝΔ του νομού. Υπενθυμίζεται ότι στις Σέρρες εκλέγονται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, η υφυπουργός Αλιείας Φωτεινή Αραμπατζή και οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξάλλου ζητήσει από όλα τα μέλη της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας «να βάλουν πλάτη» στη διαχείριση του προσφυγικού. Αναμένεται δε στελέχη που απευθύνονται στο σκληρό δεξιό ακροατήριο όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης να «βγουν μπροστά» για να υπερασπιστούν τη δημιουργία των προσωρινών κλειστών κέντρων όπως είχε κάνει και με τις ελεγχόμενες κλειστές δομές στα νησιά, η οριστική χωροθέτηση των οποίων ακόμη εκκρεμεί. Σημειωτέον πάντως ότι αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο δημιουργίας δομών σε ξερονήσια, δεν έχει κατατεθεί επισήμως τέτοια πρόταση από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λέσβου και της Χίου.

Προσωρινό κλειστό κέντρο για αυτούς που περνούν τα σύνορα στο εξής και θα απελαύνονται σχεδιάζεται εν τω μεταξύ να δημιουργηθεί και κοντά στην Αθήνα, για το οποίο εξετάζονται δύο περιοχές με οδική πρόσβαση στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Όπως τόνισε χθες ο κ.Πέτσας (Star) τα κέντρα αυτά «είναι μια προσωρινή λύση μέχρι τη διαδικασία της επιστροφής».

Είναι πάντως ανοιχτό κατά πόσον η Τουρκία σε ό,τι την αφορά θα αποδέχεται επιστροφές μεταναστών στο έδαφος της την ώρα που έχει η ίδια «ανοίξει» τα σύνορα της προσπαθώντας να εκβιάσει τη στήριξη της ΕΕ στη Συρία. Πάντως η ΕΕ εμμένει στη γραμμή φύλαξης των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Η στήριξη της ΕΕ στις αποφάσεις της κυβέρνησης

Το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και κάλεσε την Τουρκία «να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας» του 2016.

Στη σύνοδο έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ενώ την Παρασκευή τις ελληνικές θέσεις θα παρουσιάσει στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας. Και εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα στείλει επιστολή στους προέδρους των 47 κοινοβουλίων των κρατών μελών του  Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Αθήνα επιχειρεί όμως να κερδίσει και τον «πόλεμο εντυπώσεων» στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο κ.Πέτσας διέψευσε κατηγορηματικά χθες τα δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ περί ενός νεκρού και πέντε τραυματιών στον Έβρο από ελληνικά πυρά και απάντησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή απέρριψε τις καταγγελίες για ομάδες ένοπλων πολιτών που περιπολούν στη Θράκη, υπενθυμίζοντας ότι στον Εβρο και τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει η εθνοφυλακή.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την αρνητική δημοσιότητα από ισχυρισμούς του γερμανικού τύπου για ομάδες Γερμανών και Αυστριακών ακροδεξιών που έχουν κατευθυνθεί στον Έβρο.