Ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν έγινε σοφότερος από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή καθώς από αυτή δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις ούτε για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί την κρίση ως κυβέρνηση αλλά ούτε για το πώς ο Α. Σαμαράς θα καταφέρει να βγάλει στις αγορές την χώρα μέσα στο 2014.

Επί της ουσίας η όλη συζήτηση εξελίχθηκε -όπως άλλωστε αναμενόταν -σε μετωπική και σε πολλά σημεία άτακτη σύγκρουση Σαμαρά-Τσίπρα με guest star τον Ευαγ. Βενιζέλο.

Μια σύγκρουση με πολλές λεκτικές υπερβολές και από τα δύο μέρη, ειρωνείες ,τσιτάτα, αποφθέγματα και καταιγισμό κατηγοριών.

Ο Α. Τσίπρας ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στην κοινωνία με όρους μάλλον συναισθηματικούς έχασε βέβαια την ψηφοφορία, η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε, αλλά όπως ήταν ο στόχος του – επανέφερε στο πολιτικό προσκήνιο την κοινωνική ατζέντα και το δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο.

Την ίδια στιγμή ο Α. Σαμαράς κέρδισε τη ψηφοφορία εμμέσως και την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της βουλής χωρίς όμως και αυτός να εμφανιστεί επαρκώς πειστικός για το πώς και πότε η χώρα θα ανασάνει από την μνημονιακή μέγγενη. Σ’ εκείνο που ήταν απολύτως σαφής ο Α. Σαμαράς ήταν η πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας. «Εκλογές θα γίνουν το 2016», τόνισε δύο φορές χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας έτσι και στα σενάρια των τελευταίων ημερών τα οποία μιλούσαν για εκλογές στις αρχές του 2014 ή -το πλέον ακραίο -για αλλαγή… πρωθυπουργού και κυβερνητικού σχήματος.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μετρά μια ακόμα απώλεια, αυτή της κ. Τζάκρη η οποία υπερψήφισε την πρόταση μομφής, ενώ θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά για να αντιμετωπίσει -όχι τον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ακίνητα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως υποστήριζαν χθες ότι η κίνηση Τσίπρα για πρόταση μομφής συσπείρωσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες απομακρύνοντας τον κίνδυνο διαρροών στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας θα πρέπει τώρα -παρά την ομολογουμένως καλή εμφάνιση του στη Βουλή – να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο Τέξας. Σ’ αυτές έχει προστεθεί και η γκρίνια για την εσπευσμένη απόφαση κατάθεσης πρότασης μομφής.

Επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν πάντως ότι η πρόταση κατατέθηκε για να επανακαθοριστεί η πολιτική ατζέντα και «να μάθει ο ελληνικός λαός για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το εύρος των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν».