«Κάποιοι ξεσηκώνουν τον κόσμο, ξεσηκώνουν οικογενειάρχες» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχολιάζοντας τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε Χίο και Λέσβο με συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ.

«Έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο με ψευδή πληροφορία, με ψευδή στοιχεία, με αποτέλεσμα να βλέπουμε στα νησιά να ενώνονται τα άκρα, οι ακραίες συμπεριφορές της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς» πρόσθεσε. «Είδαμε και απλούς πολίτες που ζητάν να κλείσουν οι ανοιχτές δομές, που θα το κάνουμε, μικρότερες δομές, που θα το κάνουμε, και αποσυμφόρηση, που ήδη έχουν μεταφερθεί 19.000 άτομα από τα νησιά».

Αναφορικά με τη στάση της Αστυνομίας, ο κ. Μηταράκης είπε πως οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας ήταν να υπάρχει μηδενική επαφή και να μην επηρεαστεί κανένας πολίτης, ένας λόγος που ήταν μεγάλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας ήταν ν λειτουργήσει αποτρεπτικά και να μην υπάρξουν επεισόδια.

Όπως περιέγραψε, οι αστυνομικοί έφτασαν στα σημεία κατασκευής των κλειστών δομών χωρίς τραυματισμούς, εκεί δέχθηκαν πυρά, υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς ενώ πετάχτηκαν και σαΐτες προς ελικόπτερο.

Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «ακραία οργάνωση» των αντιδράσεων, που δεν αντιπροσωπεύει φιλήσυχους νησιώτες.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που έγιναν χθες στη Χίο, ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά: «Να πάνε σε ξενοδοχείο, ορδή, όχλος, και να τους χτυπάνε, αυτά δεν τα έχουμε δει ούτε στον εμφύλιο, είναι ακραίες συμπεριφορές».

Αναφορικά με το «επεισόδιο» με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την άποψη πως «θα πρέπει ο ίδιος να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό, να ζητήσει συγγνώμη και αναλάβει υπεύθυνα τον ρόλο του εκλεγμένου, δεν είναι σχολιαστής σε κανάλι, έχει ευθύνη στην εύρεση λύσης»

«Οι νησιώτες έχουν αγανάκτηση γιατί έχουν 42.000 άτομα στα νησιά» συνέχισε, και «η αντιπρόταση των τοπικών αρχών δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως οι ροές δεν διακόπτονται με τα επεισόδια, έχουμε κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο».

«Στόχος μας είναι να μειωθεί η μέγιστη παραμονή των προσφύγων στα νησιά στους 6 μήνες» εξήγησε και είπε πως ήδη κατασκευάζονται νέα κέντρα στην ενδοχώρα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία 20.000 θέσεων μέσα στο 2020. «Έχουμε ανακοινώσει κάποια σημεία, θα ανακοινώσουμε και άλλα» πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο το σχέδιο της κυβέρνησης, δόκιμη αντιπρόταση που να μπορεί να αντιμετωπίσει την ασφάλεια των νησιωτών δεν έχει ακουστεί, τα σημεία που προτάθηκαν είναι τα πλέον ασφαλή και δημιουργούν ελάχιστη έως μηδενική όχληση, δεν έχουν καμία σχέση με τις πόλεις και τα χωριά» κατέληξε.