Πολεμικό είναι το σκηνικό στην Λέσβο με το κλίμα έντασης να συνεχίζεται 48 ώρες αφότου έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, αύριο το πρωί αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από το νησί μιας και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Την ανακοίνωση έκανε ο Στέλιος Πέτσας μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, κάτι που ερμηνεύεται πως πρόκειται για κεντρική απόφαση του Μαξίμου.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

Αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης βρίσκονται έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή στην περιοχή Παγάνη στο οποίο έχουν αποσυρθεί αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποβιβαστεί στο νησί.

Posted by Στο Νησί on Wednesday, February 26, 2020

Οι πολίτες έσπασαν την πύλη του στρατοπέδου, άναψαν φωτιές και σημειώνονται επεισόδια.

Posted by Στο Νησί on Wednesday, February 26, 2020

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, έγινε γνωστό ότι οι δυο από τους συνολικά 45 τραυματίες αστυνομικούς έχουν τραύματα στα πόδια τους από σκάγια καραμπίνας. Οι δυο τραυματίες αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ένταση και μάχες από τα ξημερώματα της Τρίτης

Σκηνικό μεγάλης έντασης υπάρχει σε Λέσβο και Χίο από τη στιγμή που αποβιβάστηκαν στα νησιά δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ με πλοία που ναυλώθηκαν για τη μεταφορά τους από την Αθήνα.

Η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ώστε τα έργα για τις δημιουργίες κλειστών δομών να προχωρήσουν απρόσκοπτα έχουν βρει σφοδρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Από το πρώτο βράδυ υπήρξαν συγκρούσεις και χημικά στα λιμάνια της Λέσβου και της Χίου ενώ το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε και κοντά στις εκτάσεις που προορίζονται για τις κλειστές δομές.

Οι εικόνες από τα διεθνή πρακτορεία είναι συγκλονιστικές καθώς κάτοικοι φαίνεται να πετούν μολότοφ ακόμα και πάνω από καρότσες αγροτικών, ενώ οι μάχες με τα ΜΑΤ ήταν σώμα με σώμα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες ότι οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με κανονικά πυρά εν μέσω των επεισοδίων.

Νωρίς το μεσημέρι μεγάλος αριθμός διαμαρτυρόμενων μέσα από δασικές οδούς, έφτασε στην περιοχή του Καβακλή, όπου βρίσκεται η υπό επίταξη περιοχή για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Νωρίτερα αστυνομικοί που αποχώρησαν από τα μέτωπα, κατευθυνόμενοι στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχθηκαν επίθεση διαδηλωτών οι οποίοι τους υποχρέωσαν να μπουν σε στρατόπεδο της περιοχής Παγανή, όπου και παραμένουν αποκλεισμένοι.

Μερίδα κατοίκων μάλιστα επιτέθηκε σε άνδρες των ΜΑΤ μέσα σε ξενοδοχείο που διαμένουν στη Χίο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 8 αστυνομικοί.