Ιδεολογικό μανιφέστο Μητσοτάκη στα εργασιακά, ταύτιση Τσίπρα – Βαρουφάκη και το καρφί σε Γεννηματά

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο μείγμα φοροελαφρύνσεων και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών - Ραντεβού τον Ιούνιο για τον κατώτατο


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:15
15/02/2020
Ιδεολογικό μανιφέστο Μητσοτάκη στα εργασιακά, ταύτιση Τσίπρα - Βαρουφάκη και το καρφί σε Γεννηματά
10
loading

Σε ιδεολογική αντιπαράθεση εξελίχθηκε η σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσω φοροελαφρύνσεων και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ξεκίνησε εξάλλου την ομιλία του τονίζοντας ότι στα ζητήματα της εργασίας αποτυπώνονται οι ιδεολογικές διαφορές Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες όρισε κυρίως στο δίπολο παραγωγή πλούτου αντί για επιδόματα, ενώ επανέλαβε την πάγια πεποίθηση του πως ο ιδιωτικός τομέας δημιουργεί θέσεις εργασίας και όχι το δημόσιο.

Εκτίμησε δε ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων για αύξηση των θέσεων εργασίας αποδίδει, επικαλούμενος μεταξύ άλλων ότι χάρη στις φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ιδρύθηκαν 4.085 επιχειρήσεις, καθώς και ότι η ανεργία το δεύτερο εξάμηνο του 2019 μειώθηκε σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να δημιουργούμε πολλές καλές θέσεις νέες εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα, χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν και ακμαίες επιχειρήσεις, χωρίς ικανοποιημένους τους εργαζόμενους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός επαναφέροντας τη «συμφωνία αλήθειας» μεταξύ κυβέρνησης- εργοδοτών- εργαζομένων, στην οποία είχε αναφερθεί προεκλογικά.

Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε υποστήριξε οτι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλεργατική. Αναφέρθηκε σε μέτρα όπως το μητρώο παραβατικότητας για έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και το “λευκό μητρώο” για συνεπείς εργοδότες, που θα λαμβάνουν κίνητρα και δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι σχέσεις πολιτείας- επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες”.

Δεν παρέλειψε βέβαια να αφήσει αιχμές κατά των συνδικαλιστών βάζοντας τους στο ίδιο τσουβάλι με τους κακούς εργοδότες. Υποστήριξε ειδικότερα ότι με μέτρα από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων μέχρι την ανοιχτή ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καταγραφή της υπερεργασίας, «η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Όσον αφορά στο καυτό ζήτημα του κατώτατου μισθού, ο κ.Μητσοτάκης έδωσε ραντεβού τον Ιούνιο. Δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση του για σύνδεση του κατώτατου μισθού με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, αλλά θα προηγηθεί ο διάλογος με τους εταίρους, όπως προβλέπει ο νόμος. Αυτό την ώρα που η αντιπολίτευση «σηκώνει» θέμα αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ ο ΣΕΒ ζητά «να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία» στο ζήτημα.

Ο κ.Μητσοτάκης θέλει εξάλλου και στα εργασιακά να μείνει πιστός σε ένα προφίλ του «υπεύθυνου πολιτικού», που δεν πλειοδοτεί σε υποσχέσεις, και σε αυτή τη λογική κινήθηκε και όσον αφορά στο θέμα του κατώτατου μισθού, υπενθυμίζοντας ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 751 ευρώ μέχρι το 2016, ενώ ο ίδιος το 2018 έλεγε να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022.

Τα καρφιά σε ΚΙΝΑΛ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ψέματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εργασιακά, άφησε όμως αιχμές και κατά του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο φέρεται να έχει ανοίξει διαύλους το τελευταίο διάστημα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, καταγγέλλοντας την αξιωματική αντιπολίτευση για συστηματική διαστρέβλωση του ζητήματος που ονόμασε «κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμισε με νόημα απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ: «Το 2013 θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κ.Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε το νόμο αυτόν».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο εξάλλου θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτίθεται στα εργασιακά, καθώς και ο ίδιος ως κυβέρνηση εφήρμοσε μνημόνιο και τώρα καταγγέλλει τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, όμως προφανώς και παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στο χώρο του κέντρου, τον οποίο διεκδικεί βεβαίως και η ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα έχει σε πολλά ζητήματα, ιδίως στα εθνικά, επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΚΙΝΑΛ σε μία διαφαινόμενη σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ δεν περνούν βεβαίως απαρατήρητες από τους γαλάζιους, οι οποίοι παρακολουθούν διακριτικά από απόσταση τα τεκταινόμενα.

Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της έκανε λόγο για γαλάζια λαίλαπα συντηρητικών πολιτικών, κατηγόρησε όμως τη ΝΔ ότι ουσιαστικά τόσο στα εργασιακά όσο στο ασφαλιστικό συνεχίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δήλωσε «διαφέρουμε τόσο από τους συντηρητικούς της δεξιάς, όσο και από τους συντηρητικούς της αριστεράς». Κάτι που σχολίασε στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καλωσορίζοντας σαρκαστικά την κ.Γεννηματά στις θέσεις του ΚΚΕ για νόμο Κατρούγκαλου- Βρούτση. Το ΚΙΝΑΛ βεβαίως προσπαθεί να διατηρήσει το διακριτό του στίγμα και να κρατήσει το ακροατήριο του χωρίς να απορροφηθεί ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά των συμπληγάδων του δικομματισμού, εστιάζοντας την κριτική του κυρίως προς τη ΝΔ, η οποία εξάλλου τώρα κυβερνά.

Η στρατηγική ταύτισης Τσίπρα- Βαρουφάκη από Μητσοτάκη

Η ΝΔ από την πλευρά της κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιστρέφει στη ρητορική που είχε το 2014 και στην «αντιπολίτευση με τα μαγκάλια» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση με τη λιποθυμία μαθήτριας.

Η κυβέρνηση δε χάνει επίσης ευκαιρία να υποστηρίξει ότι ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που επέστρεψε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν εκφράζει το 31% του εκλογικού σώματος που τον στήριξε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αξιοποιώντας και την εσωτερική συζήτηση στην Κουμουνδούρου περί ανοιγμάτων, πασοκοποίησης και περί της ποιότητας και αποτελεσματικότητας της αντιπολιτευτικής τακτικής.

Ο κ.Μητσοτάκης αξιοποίησε την παρέμβαση του προέδρου του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατέθεσε στα πρακτικά το στικάκι με τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 (κάτι που δεν έκανε δεκτό πάντως ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας) και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι αντάλλαξε τα πρωτογενή με τα εργασιακά, για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική της ΝΔ αφορά λοιπόν στην ταύτιση Τσίπρα- Βαρουφάκη με το βλέμμα φυσικά στους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και ως στοιχείο αποτροπής σε μία σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, καθώς στη βάση του δεύτερου υπάρχουν ιδιαίτερα για το πρώτο εξάμηνο του 2015 ισχυρά αντανακλαστικά.

«Κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 πρέπει όντως να γίνει, να σας έχουμε μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε» είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον πρόεδρο του ΜεΡΑ25 και πρότεινε... κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα- Βαρουφάκη. Φυσικά ο πρωθυπουργός δεν υπονόησε με αυτό τον τρόπο εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015, θέλησε όμως με αυτό το σχήμα λόγου να εκθέσει τους πρώην συντρόφους και να αποδομήσει φυσικά και το κείμενο απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγαπήσατε το Βαρουφάκη ξαφνικά» απάντησε μάλλον ενοχλημένος ο κ.Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ πως «Η Θάτσερ ζει στις ψυχές και τις καρδιές σας», ενώ υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του λέγοντας πως έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Αναθεωρ

  ΣΥΡΙΖΑ

 2. avatar Προς συριζοτρόλ

  Θα τον φάτε στην μάπα σας τον Κούλη ως Πρωθυπουργό για 3-4 τετραετίες. Φωνή λαού οργή θεού. Μην χανετε τον χρόνο σας γραφοντας αηδίες, ο κόσμος ξερει πολύ καλά τα πάντα. Δεν περνάει η αριστερή χουντο-προπαγάνδα.

 3. avatar Μπράβο Κούλη

  Τώρα που τα διέλυσες όλα ,το βλέπω να γυρίζουμε πίσω μετά από 30 χρόνια.

 4. avatar Προχώρα αρχηγέ

  Σου δωσαμε 40% να τα αλλαξεις όλα. Μονο με ΝΔ θα δουμε προκοπή στον τόπο, πάθαμε και μάθαμε με τους αριστερούς παλαβούς καταστροφείς του Πασόκ και του Συριζα, που ρήμαξαν την χωρα. ΝΔ για παντα, η μονη διαχρονικά πατριωτική και σοβαρή δύναμη στην χωρα. Σε βλεπω Κυριάκο στις εκλογες του 2023 με 50%, εχεις και θα εχεις παντα όλο τον Ελληνικό Λαό δίπλα σου. ΝΔ και παλι ΝΔ και για παντα ΝΔ. Πάθαμε και μάθαμε.

 5. avatar Τί δεν καταλαβαίνεις;

  Το μανιφέστο των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ και του Μητσοτάκη είναι... Ένα ξεροκόμματο για τους εργαζόμενους. Χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς τίποτα!
  Για να αυξηθούν κι\' άλλο τα υπερκέρδη των εντολέων της κυβέρνησης.
  Αν οι εργαζόμενοι τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν, τους περιμένουν τα ΜΑΤ.

 6. avatar Τόνο Μάσας.

  Ο Κυριάκος δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι αριστερός. Όπως είπε και ο ίδιος στην βουλή απο την ηλικία των 6 μηνών ήταν αντιστασιακός στην χούντα και οι άλλοι γελούσαν σαν δεν ντρέπονται Τίποτα δεν σέβονται πια.

  1. avatar ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΟΥ…

   ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΝΟ Ο ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΣ .... ,

 7. avatar Λουκάς Κουφοντινας

  Η ιδεολογία σου είναι \"κλέφτης με γραβάτα\"!!!!! Θα πληρώσεις πότε αυτά που χρωστάει το ψευτοκομμα σου ? 225 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ € συν τόκους !!! Θα πεις στον κοσμακη τι γίνεται ?

  1. avatar ΕΞΟΔΟΣ –ΣΤΕΡΗΣΗ . ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ …….ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΚΗ ΜΕΧΡΙ ΑΛΕΞΕΙΦ ΚΑΙ ΠΑΠ-ΩΦ …

   . ,

 8. avatar Κωνσταντινος Χατζης

  Το θεμα ειναι οτι ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ειναι ακριβες αντιγραφο του ΤΣΙΠΡΑ και του ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ.Εαν λοιπον αυτοι που ακολουθουν την ΝΔ συμβιβαζονται με ταιδεολογικα του πιστευω δεν χρειαζεται να αναζητησουμε αλο ΣΤΑΛΙΝ της Μεσογειου οπως αποκαλουσαν οι Αμερικανοι τον ΤΣΙΠΡΑ γιαυτο και τον εκαναν και Πρωθυπουργο.Και μην διαφωνησει κανεις διοτι στο παρελθον η ΝΔ ριζικα αντιθετη δηθεν με το ΠΣΟΚ συγκυβερνησαν και μας φορτωσαν χρεωκοπιες,μνημονια ΕΝΦΙΑΔΕΣ και οχι μονο ξελασπωσαν και τους Γερμανους απο τα χρεη οδηγωντας ο ΣΗΜΙΤΗΣ την Ελλαδα στο ΕΥΡΩ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει