Ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο επεξεργασίας αθλητικής συμφωνίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, σχολίασε για το καυτό ζήτημα των τελευταίων ημερών για την υπόθεση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης ότι «δεν προβλεπόταν από τον νόμο η σύμφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μορφωτικών για τον ορισμό μελών στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού».

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «δεν προβλεπόταν από τη διαδικασία, από τον νόμο, η σύμφωνη γνώμη της (Κοινοβουλευτικής) Επιτροπής αυτής για τον ορισμό μελών στην επιτροπή αδειοδότησης. Ο νόμος είναι σαφής. Δεν έχει συσταθεί με ΠΔ του ΝΠΔΔ, που είχε προβλέψει ο νόμος Βασιλειάδη, και μέχρι τότε εξακολουθεί να ισχύει όσα είχε ορίσει το άρθρο 77 του ν 2725/1999».

«Να είστε βέβαιοι ότι εάν είχαμε κάνει λάθος θα το παραδεχόμασταν και θα κάναμε τα πάντα να επανέλθει ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων», είχε συμπληρώσει.

Λίγο αργότερα και με ενημερωτικό σημείωμα ο υφυπουργός Αθλητισμού διευκρινίζει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει:

“Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ε.Α., τακτικά και αναπληρωματικά, διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 32 του Κανονισμού της Βουλής”.

Τι ισχύει;

Ο Ν. Βασιλειάδη ΔΕΝ εφαρμόζεται, γιατί ΔΕΝ έχει συσταθεί με ΠΔ το ΝΠΔΔ που προβλέπει και μέχρι τότε εξακολουθούν να ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 77 του ν. 2725/1999.

Αναφορικά με την υπόθεση ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ Ξάνθη και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

Η ΕΕΑ είναι μια ανεξάρτητη επιτροπή με Πρόεδρο δικαστικό που κρίνει με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της μετά την καταγγελία και την έρευνα που διενεργεί και ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τοποθέτησε αρχικά τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κο Τζουλάκη, αφού είχε παραιτηθεί ο προηγούμενος. Για τη θέση του Προέδρου προβλέπεται να είναι πρώην δικαστής, άμισθος.

Αργότερα, κατόπιν παραίτησης ενός μέλους, ορίστηκε τακτικό μέλος (άμισθο) ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά κος Νικόλαος Φαραντούρης, στο γνωστικό αντικείμενο του εμπορικού δικαίου.

Τα υπόλοιπα 5 από τα 7 μέλη της επιτροπής είναι από την “εποχή Βασιλειάδη – Κοντονή”!

Η ΕΕΑ βάσει της νομοθεσίας (που επίσης είχαν ψηφίσει οι κ.κ. Κοντονής – Βασιλειάδης ) έχει την αρμοδιότητα να έρευνα και να εισηγείται.

Ο Υφυπουργός δεν έχει καμία ανάμιξη στη λειτουργία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής!

Την όποια απόφαση καλείται, εν συνεχεία, να την πάρει η Σούπερ Λίγκα, μετά από εισήγηση της ΕΠΟ. Τα όσα γράφονται ότι ελήφθη απόφαση δεν είναι ακριβή.

Η επιτροπή δεν επιβάλλει ποινές. Δεν αποφασίζει. Εισηγείται στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ.

Ο Υφυπουργός ούτε δημιουργεί, ούτε συγκαλύπτει περιπτώσεις.

Καταλαβαίνουμε ότι πάντα θα υπάρχουν ομάδες που αισθάνονται αδικημένες, γι’ αυτό πρέπει να στηριζόμαστε στα γεγονότα και τα τεκμήρια και να κρίνουμε με βάση αυτά».