Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής Αχαΐας, Άγγελος Τσιγκρής, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς, Έλληνες της διασποράς.

Στην ομιλία του ο Αχαιός βουλευτής ανέδειξε τα βασικά επιχειρήματα προς την κατεύθυνση της ομοφωνίας από το σύνολο των βουλευτών. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Το ένα τρίτο του ελληνισμού κατοικεί εκτός συνόρων. Είμαστε το μοναδικό κράτος, ο μοναδικός λαός στον κόσμο με κατοίκους σε όλα σχεδόν τα κράτη της υφηλίου. Πέντε εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται σε εκατόν σαράντα διαφορετικά κράτη. Αποτελούν τους μεγαλύτερους πρεσβευτές των εθνικών μας θεμάτων και πιστούς θεματοφύλακες των δικαίων της πατρίδας μας».

Ακολούθως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πρόβλημα της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης: «Στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, μετανάστευσαν περίπου πεντακόσιες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες. Η Ελλάδα μάτωσε. Oι Έλληνες πήγαν για να βρουν δουλειά και θα μείνουν μόνιμα. Εδώ μορφώθηκαν, πήραν αξίες και αρχές, αλλά υπηρετούν άλλα κράτη. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέπουμε».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μεγάλη πληγή του δημογραφικού προβλήματος και την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του: «H διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το δημογραφικό, στην έκθεση της καταλήγει ότι το 2025, η Ελλάδα θα έχει ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες λιγότερους κατοίκους και ο πληθυσμός της θα κυμαίνεται από 10,4 έως 9,5 εκατομμύρια».

Ο Αχαιός βουλευτής έκλεισε την ομιλία του συνδέοντας ένα εξαιρετικά επίκαιρο και διαχρονικό πρόβλημα της Ελλάδος, αυτό της τουρκικής προκλητικότητας με την αναγκαιότητα παροχής ψήφου για τους Έλληνες ομογενείς: «H γειτονική μας Τουρκία, που όλοι ανήσυχοι παρακολουθούμε τις ανιστόρητες και εκτός διεθνούς δικαίου αξιώσεις της, έχει ογδόντα δύο εκατομμύρια πληθυσμό».

Και ο Άγγελος Τσιγκρής κατέληξε: «Tα επιχειρήματα αυτά είναι καταλυτικά για να πείσουν και τον τελευταίο συνάδελφο ότι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ».