«Όποιος ξεχνάει το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου μίλησε μεταξύ άλλων και για τη σχέση του με την προηγούμενη κυβέρνηση, του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, χωρίς να έχω πολιτικές βλέψεις. Εκφράζω την κοινή λογική, με ρεαλισμό. Είχα προειδοποιήσει ότι αν μπούμε σε περιπέτεια με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014, θα έμπαινε σε περιπέτεια η χώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες οφείλουν να μιλούν και να εξηγούν στον κόσμο. Γι΄ αυτό το λόγο είναι ανεξάρτητοι και έχουν εξαετή θητεία. Ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να βλέπει μακριά σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που βλέπουν πιο βραχυπρόθεσμα».

Μάλιστα επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2015 είχε πληροφορίες για μετάβαση σε εναλλακτικό νόμισμα.

Όπως είπε «τον Ιούλιο του 2015, η Τ.τ.Ε. είχε υποβάλει Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής στην οποία προειδοποιούσε ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους, η χώρα κινδύνευε με έξοδο από το ευρώ και ενδεχομένως και από την Ένωση. Είχαμε πληροφορίες ότι προετοιμαζόταν σχέδιο μετάβασης σε εναλλακτικό νόμισμα. Η διαπραγμάτευση του 2015 δεν ήταν η δέουσα. Η θετική μεταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε και διότι βοήθησαν αρχηγοί όπως ο Ολάντ, αλλά κυρίως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε την πραγματικότητα: ότι η διαπραγμάτευση δεν πήγαινε πουθενά».