Ο φάκελος της Κύπρου ήταν η αφορμή για να ανέβουν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ της Χρυσής Αυγής, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χ.Α., Ηλία Κασιδιάρη, στη χούντα, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις όλων των άλλων κομμάτων.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κ. Κασιδιάρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, ανέφερε ότι το κόμμα του, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που έχει κάνει προς το προεδρείο της Βουλής, δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία του φακέλου της Κύπρου.

«Λένε ότι φταίει η χούντα. Μη ξεχνάμε ότι οι χουντικοί πέθαναν στη φυλακή» ήταν η αποστροφή του κ. Κασιδιάρη, η οποία πυροδότησε το κλίμα.

«Την καταστροφή της Κύπρου την προκάλεσε η χούντα. Είναι πράγματι οξύμωρο, αυτοί που εκθειάζουν τη χούντα, να θέλουν τώρα να προσεταιριστούν τους Κυπρίους» ήταν η άμεση αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη.

«Απαιτούμε να ανοίξει τώρα ο φάκελος της Κύπρου. Στο προεδρείο, κάτι φοβάστε. Υπάρχει ένοχο μυστικό που προσπαθείτε να κρύψετε. Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου για να φανεί ποιοι είναι οι πατριώτες και ποιοι οι προδότες» αντέτεινε ο κ. Κασιδιάρης προκαλώντας την αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος, Γιάννη Δραγασάκη.

«Ήρθατε για να προκαλέσετε, θέτοντας άλλα θέματα στη Βουλή, προφανώς για ιδιοτελείς σκοπούς. Είστε μια συστημική δύναμη, το μακρύ χέρι της πιο σκοτεινής όψης του συστήματος» ήταν το σχόλιο του κ. Δραγασάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον βουλευτή της ΧΑ ότι «προβακατόρικα ήρθε να δημιουργήσει ένταση στη Βουλή».

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Αναγνωστάκης, σημειώνοντας:

«Σήμερα κάποιοι κινήθηκαν με συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους εντός της βουλής».

«Η χώρα δεν γυρίζει πίσω στον φασισμό. Αυτό το κεκτημένο δεν θα το εκχωρήσουμε σε δοσίλογους, που φόραγαν κουκούλες οι πρόγονοί τους» σχολίασε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος.

Φραστική επίθεση στη Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.

«Είναι τόσο πατριώτες στη Χρυσή Αυγή, που είχαν δεχθεί να πωλούνται οι βραχονησίδες. Η Χρυσή Αυγή είναι ανεπίσημο γραφείο Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης. Είπαν για τουρκική μειονότητα στη Θράκη» υπογράμμισε ο κ. Καραθανασόπουλος.