Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Μέρκελ  Peer Steinbrueck εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Απολογισμός».

Μέσα στο βιβλίο αναφέρει ότι συνάντησε τον  Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 2009. Μετά από μία συζήτηση γύρω από το πως θα μπορούσε η Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματά της ο, ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν ήταν απολύτως σίγουρος για το αν πραγματικά ήθελε να κερδίσει τις εκλογές».

Όσον αφορά την ελληνική κρίση ο Steinbrueck αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εξέθεσε τις αδυναμίες που υπήρχαν εκ γενετής στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, ενώ γράφει ότι η δημιουργία σήμερα μίας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής αποτελεί «ψευδαίσθηση».

Επίσης ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ διότι άργησε να ενεργήσει και δεν ήταν αρκετά πρόθυμη απέναντι στο θέμα της ελληνικής κρίσης. Τέλος τονίζει ότι  «αν οι χώρες της Ευρωζώνης δεν καταφέρουν να εφαρμόσουν τους κανόνες για τα ελλείμματα, όσα συνέβησαν με την Ελλάδα θα είναι απλά μία πρόγευση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στο ευρώ».