Τσιάρας: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη

Πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:08
03/10/2019
Τσιάρας: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη
4
loading

«Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη» προέτρεψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση-εορτασμό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην εκδήλωση εκτός του υπουργού, παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι πρόεδροι όλων των ανωτάτων δικαστηρίων, οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων, κ.ά.

Αναφερόμενος στα δρώμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι «είναι πολύ κοντά ο καθένας να βρεθεί από την μια στην άλλη πλευρά» και τόνισε: «Μπορεί να υπάρχουν και υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά εγώ θα "σηκώσω το γάντι", επισημαίνοντας ότι όλοι είμαστε συντελεστές σε αυτό που λέγεται Δικαιοσύνη και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη είναι ταυτόσημη με την ελευθερία, ενώ σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζει η πόλη των Αθηνών και η Δικαιοσύνη, καθώς «από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι εδώ και χιλιετίες». Σε άλλο σημείο ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε: «Κάναμε βήματα μπροστά, αλλά κάναμε και βήματα πίσω, και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός επισήμανε, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η αδήριτη ανάγκη περιφρούρησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης επιβεβαιώνεται καθημερινά με ολοένα μεγαλύτερη ένταση».

Σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη πέρα από τυφλή, πρέπει να είναι και κουφή, για να μην ακούει τις όποιες σειρήνες, αλλά αποκλειστικά και μόνον τη φωνή της συνείδησής της» και ότι ότι «ύψιστο χρέος των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης είναι να διαφυλάξουμε το κύρος της στα μάτια των πολιτών».

«Το ολίσθημα όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη είναι μείζον διότι η Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία των πολιτών» τόνισε και προσέθεσε: «Παρά την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα των θεσμικών μέτρων περιφρούρησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, λυδία λίθος για την ορθή κατά το Σύνταγμα απονομή της, παραμένει η απονομή της στο όνομα του ελληνικού λαού και μόνον. Η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει χάριν των συλλειτουργών της και δεν απονέμεται στο όνομα αυτών. Υπείκει πάντοτε, κατ΄ εφαρμογήν της δημοκρατικής αρχής, στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι «σε πλείονες, εθνικά και κοινωνικά κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις στα χρόνια της κρίσης -όταν το δίκαιο της ανάγκης υπερίσχυσε του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου-, παρεισέφρησαν στην δικαιοδοτική κρίση αλλότρια κριτήρια και δεν υπηρετήθηκε η Δικαιοσύνη όπως θα αναμέναμε», ενώ ειδική αναφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου, επισημαίνοντας: «Είναι αυτονόητη ανάγκη, ιδίως σε αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητος, να εξασφαλίζεται όχι μόνον η ταχεία εκδίκαση, αλλά και η ταχεία δημοσίευση της απόφασης, ώστε να αποτρέπεται η διαιώνιση της νομικής ανασφάλειας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, τάχθηκε και πάλι υπέρ της κατάργησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας. Ο κ. Σεβαστίδης μίλησε για προβλήματα που δημιούργησαν οι δύο αυτοί θεσμοί, όπως και τα πρόσωπα που τους επάνδρωσαν και τόνισε ότι «στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάχυση και όχι συγκέντρωση των εξουσιών».

Και όπως πάντα, την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης ομόρφυνε η χορωδία του ΔΣΑ υπό τη διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Μετάφραση

  "Τσιάρας: Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη"...
  Συμπληρώνω...
  Αρκεί να υπακούει στις εντολές του Μητσοτάκη και των μιζαδόρων....

 2. avatar “Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη”

  Αφού πρώτα τοποθετήσαμε τους δικούς μας!

 3. avatar ΕΛΣΤΑΤ “Η ωρα και η μέρα της Αλήθειας”

  Αν κάτι σας πάει στραβά και αφεθεί η Δικαιοσύνη ελεύθερη,
  θα πρέπει όλοι σας σε 20' λεπτά να την έχετε κοπανήσει στην μόνη χώρα που θα σας δεχτεί. Στο Βέλγιο !

  1. avatar ρεθυμνιωτης

   Αγαπητοί φίλοι του Ν.Β , γιατι αραγες δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο μου ;
   Σε τι πάνω σκονταψε ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει