Παναγιωτόπουλος: Όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας η συνέργεια με τις ΗΠΑ

Η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:42
03/10/2019
Παναγιωτόπουλος: Όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας η συνέργεια με τις ΗΠΑ
4
loading

Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας «δεν είναι η συμφωνία για τις βάσεις», σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος απάντησε σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσθέτει ότι πρόκειται για «μια βαθύτερη συνέργεια, με επένδυση σε υποδομές με όφελος κυρίως για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μια συνέργεια που θα μπορούσε να αποφέρει και ισχυρότερη αμυντική θωράκιση στη χώρα μας στη παρούσα γεωπολιτική συγκυρία».

Κατά τη διάρκεια σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι καταρχήν η κυβέρνηση εκτιμά πως «είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας», η οποία αυτήν τη στιγμή «εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με δράσεις, συνέργειες και βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Μαρίνος: Η ΝΔ συνεχίζει τον «στρατηγικό διάλογο» που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναπτύσσοντας την ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, τόνισε ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αυτήν του την παρέμβαση στη Βουλή, καταγγέλλει την επίσκεψη του "γερακιού του πολέμου", του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, καθώς και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει τον "στρατηγικό διάλογο" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζοντας τη μετατροπή της Ελληνο-Αμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις σε πολυετή, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή νέες βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η βάση drones στη Λάρισα, η βάση Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και η βάση συγκέντρωσης αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης».

«Η αποκαλούμενη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, εμπλέκει παραπέρα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους και βάζει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους, υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα, τόνισε ο κ. Μαρίνος, για να προσθέσει: «Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί "εθνικού συμφέροντος" αποσκοπούν να κρύψουν ότι η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας».

Πρόσθεσε ότι, εκτός από την καταγγελία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, το ΚΚΕ απαιτεί «να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του θανάτου και να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές» και μετέφερε το κάλεσμα του κόμματός του προς τον λαό της Αθήνας να συμμετάσχει το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι «στη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, για να διατρανώσει τη θέλησή του ενάντια στη συμφωνία και στις βάσεις».

«Δεν είναι απλά μια συμφωνία για τις βάσεις, είναι κάτι βαθύτερο»

Στην απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως η συμφωνία αυτή «δεν είναι απλά μια συμφωνία για τις βάσεις, είναι κάτι βαθύτερο», για να προσθέσει ότι καταρχήν η κυβέρνηση εκτιμά ότι «είναι ωφέλιμη για τη χώρα μας σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας».

«Ο λόγος που αυτήν τη στιγμή εξελίσσεται, αναβαθμίζεται και ίσως απογειώνεται είναι μια διαφορετική αντίληψη που διέπει τις ΗΠΑ ως προς την Ελλάδα, συνεπεία και της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η αίσθηση ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και ότι δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στους κόλπους του ΝΑΤΟ οδηγεί τους Αμερικανούς να θέλουν να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και να ενισχύσουν την παρουσία τους εδώ όχι με στρατεύματα, αλλά με δράσεις, συνέργειες και βοήθεια στην ανάπτυξη υποδομών τις οποίες καρπώνονται τελικά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», προσέθεσε.

«Εννοώ», είπε ο υπουργός στη συνέχεια της απάντησής του, «μια κοινωνία συμφερόντων: Οι Αμερικάνοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επενδύουν σε υποδομές που επιλέγουν σε συγκεκριμένες και σαφώς οριοθετημένες ελληνικές τοποθεσίες. Παράλληλα η συνύπαρξη των αμερικανικών με ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζει σημαντικά το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας που μπορούν να αποκομίσουν και οι δικές μας Ένοπλες Δυνάμεις».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αυτό που μελετάται στο Στεφανοβίκειο είναι «κέντρο συνεκπαίδευσης Αμερικανών και Ελλήνων χειριστών ελικοπτέρων» με την Ελλάδα να επιλέγεται έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, «που επιθυμούν πάρα πολύ να αναπτύξουν τέτοιες συνέργειες», διότι «οι συνθήκες συνεκπαίδευσης θα είναι και πιο εντατικές και πιο πρόσφορες για να παίρνουν και οι δύο πλευρές το βέλτιστο αποτέλεσμα».

«Είναι η ανάπτυξη μιας βαθύτερης σχέσης που αναπτύσσεται ως μια φιλία»

«Οι επενδύσεις που γίνονται είναι για κοινή χρήση. Χρησιμοποιούνται για ελληνικής κυριότητας αμερικανικά συστήματα που υφίστανται ή θα αποκτηθούν στο μέλλον από δικής μας πλευράς, όπως τα UAV για τα οποία υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για λόγους επιτήρησης και επόπτευσης του εναερίου χώρου και του Αιγαίου», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν βλέπουν τη συγκεκριμένη υπόθεση ως μια ευκαιρία να αποκτηθούν κι άλλα οπλικά συστήματα σε τιμή ευκαιρίας».

«Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι η ανάπτυξη μιας βαθύτερης σχέσης που αναπτύσσεται ως μια φιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «θέλει και οι δύο πλευρές να δουλέψουν πάνω σε αυτό, δοκιμάζεται στα δύσκολα αλλά για το μέλλον έχει μόνο ωφελήματα και πλεονεκτήματα».

Επιπλέον, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας μπορεί να γίνει με τρόπο που να υπάρχει οικονομία κλίμακας στην απόκτηση και υποστήριξη συστημάτων και προστιθέμενη αξία στην οικονομία και αυτό «μπορεί να γίνει μόνο μέσω της συμμετοχής της αμυντικής μας βιομηχανίας» και προσέθεσε: «Η αναβάθμιση της ΕΑΒ, βασική προϋπόθεση για να υπάρχει σύγχρονη και αποτρεπτική Πολεμική Αεροπορία, περνάει μέσα από δέκα συγκεκριμένα προγράμματα -θα τα φέρουμε στη Βουλή προσεχώς-, από τα οποία τα εννέα είναι επενδύσεις των Αμερικάνων στην υποδομή της ΕΑΒ».

«Η στρατηγική συνεργασία δεν είναι η συμφωνία για τις βάσεις. Είναι μια βαθύτερη συνέργεια με επένδυση σε υποδομές με όφελος κυρίως για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μια συνέργεια που θα μπορούσε να αποφέρει και ισχυρότερη αμυντική θωράκιση στη χώρα μας στη παρούσα γεωπολιτική συγκυρία», τόνισε καταληκτικά.

«Ο λαός πληρώνει 4 δισ. τον χρόνο για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς»

Στη δευτερολογία του, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό με όσα είπε ο υπουργός περί των υποδομών, ενώ σημείωσε ότι ο λαός πληρώνει 4 δισ. τον χρόνο για πολεμικούς εξοπλισμούς που ικανοποιούν τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar … με την ουρά στα σκέλια

  Είναι ζορισμένος στην τουρνέ αυτή ο Πομπηίας, διπλά ζορισμένος. Απ’ την μια μεριά η τακτική του αφεντικού του (του ψόφιου κουναβιού) και η δική του σε ότι αφορά την «ανάσχεση του ιράν» (και όχι μόνο) έχει αποτύχει – και το ξέρει, όπως το ξέρει όλος ο κόσμος. Το υπο-σχέδιο για τον «στόλο των προθύμων» στη μύτη της Τεχεράνης έχει αποτύχει επίσης, με την έννοια ότι αυτοί οι «πρόθυμοι» είναι ελάχιστοι και δακτυλοδεικτούμενοι: Λονδίνο, Ριάντ, Τελ Αβίβ. Σε λίγο (με την ιστορική έννοια του χρόνου) θα πλέουν στην περιοχή-στόχο κινέζικα πολεμικά παρέα με τα ιρανικά· ενώ είναι προγραμματισμένη και ρωσο-ιρανική αεροναυτική άσκηση στον περσικό και στα στενά του Ορμούζ….

  Στην ιστορία, τώρα, με το ουκρανικό deal του ψόφιου κουναβιού, ο Πομπηίας έχει ήδη κάνει το πρώτο φάουλ. Για καιρό έλεγε ότι δεν ξέρει κάτι για το επίδικο τηλεφώνημα· μέχρι που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ήταν μπροστά… Είπε ψέμματα δηλαδή· δεδομένου, όμως, ότι δεν είχε ορκιστεί, η «ποινή» είναι κάτι σαν «αυστηρή προειδοποίηση».

  Όμως αυτή είναι απλά η αρχή του στριμώγματός του. Οι αντίπαλοι του (δημοκρατικοί) υποστηρίζουν ότι το καθήκον του σαν υπουργός εξωτερικών είναι να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας· και όχι τα συμφέροντα του αφεντικού του. Πράγμα που σημαίνει ότι όφειλε να συμβουλέψει το ψόφιο κουνάβι εναντίον τέτοιων ενεργειών· αντί να παρίσταται συμφωνώντας και μετά να λέει «δεν ξέρω τίποτα». .

 2. avatar kostas palaiologos1

  Ενω διοχνωντας τις βασεις θα ειναι κσλυτερα;

 3. avatar GOOD BYE CYPRUS

  ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
  Εμείς δεν είμαστε σαν κάτι άλλους που στην Μακεδονία σας την έφεραν πισώπλατα.
  Εμείς θα σας την φέρουμε στα ίσα !

 4. avatar Γκιοζης Καρας

  "Γη και υδωρ," και γκιαουριλικι!
  Ετσι μας εχουν καταντησει!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει