Έκκληση να καταρτιστεί και να συζητηθεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ένα κατεπείγον σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, απηύθυνε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

«Η Ευρώπη πρέπει να δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων… Ζητούμε το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο» να επικεντρωθεί «σε ένα κατεπείγον σχέδιο» για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα, είπε ο Λέτα μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Ρώμη.

«Χωρίς εργασία για τους νέους δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε για τα κράτη μέλη ούτε για την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Λέτα.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία ανέρχεται στο 11,5% του ενεργού πληθυσμού, αλλά φτάνει το 38,4% για τους νέους 15-24 ετών.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αποτελεί ζήτημα στο οποίο επανέρχεται διαρκώς ο Λέτα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του την 30ή Απριλίου. Την 6η Μαΐου, κατά την διάρκεια μιας συνάντησής του στην Μαδρίτη με τον Ισπανό συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, είχε χαρακτηρίσει «ασυγχώρητο» το γεγονός ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν πρόκειται να υιοθετηθούν μέτρα για την επιτάχυνση της τραπεζικής ένωσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε ότι υφίσταται ένας «ιδεολογικός πόλεμος» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας και τις πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση της χώρας του να προβεί σε ανάταξη των δημοσιονομικών της με βάση τους όρους που έχουν θεσπιστεί από τις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να εμπλακούμε σε ιδεολογικό πόλεμο για το ζήτημα της εξυγίανσης των προϋπολογισμών. Είμαστε σύμφωνοι σχετικά με την αναγκαιότητα να βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά σε τάξη και δεν υπάρχει καμιά ιδεολογική αναμέτρηση ανάμεσα στην λιτότητα και την ανάπτυξη», υποστήριξε ο Λέτα.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για την χώρα μου, η οποία παρουσιάζεται στις Βρυξέλλες με τα δημοσιονομικά της σε τάξη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να τερματίσει την διαδικασία σε βάρος της Ρώμης για τα υπερβολικά ελλείμματα.

Από την πλευρά του, ο Σουλτς εκτίμησε ότι στην προσεχή σύνοδο κορυφής θα έπρεπε να συμφωνηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. «Ειδικοί εκτιμούν ότι ένα τρισεκατομμύριο ευρώ έχει χαθεί λόγω της φοροδιαφυγής. Είναι σημαντικό το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει μέτρα ενάντια στην φορολογική απάτη, αυτό θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των Σοσιαλιστών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, ο Σουλτς πρότεινε την άμεση αποδέσμευση των 6 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δαπανηθούν για το σκοπό αυτό στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2010 που εγκρίθηκε επί ιρλανδικής προεδρίας. «Είναι κονδύλια που χρειαζόμαστε σήμερα, τώρα», επισήμανε.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει τις γερμανικές εκλογές, πρόσθεσε. «Ένας Ισπανός ή μια Ισπανίδα άνεργη δεν μπορούν να περιμένουν να αποφανθούν οι γερμανοί εκλογείς», ανέφερε ο Σουλτς.