Αποκάλυψη από τον Φάκελο Κύπρου: «Ζητήσαμε βοήθεια από την Αγγλία και τις ΗΠΑ για να σώσουμε την Κύπρο και μας την αρνήθηκαν»

Ο δόλιος ρόλος των συμμάχων μας στην τουρκική εισβολή που ολοκληρωνόταν σαν σήμερα το 1974 με τον Ατίλλα ΙΙ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9:01
16/08/2019
Αποκάλυψη από τον Φάκελο Κύπρου: «Ζητήσαμε βοήθεια από την Αγγλία και τις ΗΠΑ για να σώσουμε την Κύπρο και μας την αρνήθηκαν»
57
loading

Τον δόλιο ρόλο που διαδραμάτισαν οι μεγάλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην μαρτυρική Κύπρο τέτοιες μέρες πριν από 45 χρόνια αποκαλύπτει το πολύτομο πόρισμα που δημοσιοποιεί τμηματικά η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Μεγαλονήσου.

Του Γιώργου Σαρρή

Πρόκειται για χιλιάδες σελίδες πρακτικών κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών τη δεκαετία του 1980, μαρτυρικών καταθέσεων, τηλεγραφημάτων, δημοσιευμάτων και συμπερασμάτων αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις εκείνης της εποχής που οδήγησαν σε σημαντικές εδαφικές απώλειες για τον ελληνισμό.

Ένα από τα κεφάλαια είναι αφιερωμένο ειδικά στο ρόλο των ξένων δυνάμεων, και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και του ΝΑΤΟ, που μέσω των πράξεων και των παραλείψεών τους ενθάρρυναν τον Αττίλα. Εντοπίσαμε μια χαρακτηριστική αναφορά του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (είχε αναλάβει το αξίωμα μεταξύ των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αττίλα 1 και του Αττίλα 2 το καλοκαίρι του 1974) που τονίζει με νόημα ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά αυτή μας την αρνήθηκε, ενώ έμπρακτη συνδρομή δεν υπήρξε ούτε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει επί λέξει το πόρισμα, «τον σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη της κυπριακής τραγωδίας διαδραμάτισαν οι ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις των κυβερνήσεων Η.Π.Α. – Αγγλίας καθώς επίσης και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η στάση των τριών αυτών σημαντικών παραγόντων όχι μόνο δεν ήταν αποτρεπτική των παράνομων τουρκικών ενεργειών, αλλά αντιθέτως με τις πράξεις και παραλείψεις τους ανέχθηκαν και τους ενθάρρυναν».

Ενδεικτική είναι επίσης η αναφορά του τότε Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Γεώργιου Καραγιάννη στην έκθεση που απέστειλε προς το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων τον Σεπτέμβριο του 1974:

«Ο ναυτικός αποκλεισμός του νησιού από τους Τούρκους, αναφέρει, έγινε με τη συγκατάθεση ή την ανοχή τουλάχιστον των εγγύς περιπλεόντων Βρετανικών και Αμερικανικών Στόλων. Και έτσι υποβοήθησαν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. Περιορίσθηκαν δε σε συστάσεις, (πάντοτε και προς τις δύο πλευρές ισομερώς) παραγνωρίζοντας επιδεικτικά το γεγονός ότι επιτιθεμένη ήταν η Τουρκία». Προσθέτει δε ότι είναι βεβαιωμένο πως ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση στις 13, 14 και 16 Αυγούστου (η εισβολή του Αττίλα 2 πραγματοποιήθηκε παραμονή του Δεκαπενταύγουστου).

Χαρακτηριστική είναι η θέση των ΗΠΑ όπως διατυπώνεται στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ προς τον Καραμανλή:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να βρεθεί μέσα στα πλαίσια της διαπραγματεύσεως στη Γενεύη (σ.σ. από τις 25 Ιουλίου είχαν ξεκινήσει στην εν λόγω πόλη της Ελβετίας ειρηνευτικές συνομιλίες που κατέληξαν τελικά σε φιάσκο) και κατηύθυνα τελευταία τις προσπάθειές μου στην αποθάρρυνση μονομερών κινήσεων οποιασδήποτε φύσεως, που θα μπορούσαν να παραβλάψουν αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Υπήρξε από την αρχή άποψή μου ότι μόνο μέσω της συναινέσεως (consensus) των μερών θα ανακύψει μια ρύθμιση που όλοι οι ενδιαφερόμενοι να τη θεωρούν ότι προστατεύει τα νόμιμα συμφέροντά τους. Υπάρχουν, βέβαια, νέες πραγματικότητες στην Κύπρο που προκλήθηκαν εν μέρει από την προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση (σ.σ. εννοεί τη χουντική). Επιθυμώ να γνωρίζετε ότι μίλησα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ετζεβίτ για να υπογραμμίσω – όπως υπογραμμίζω και σε σας – ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουν με εύκαμπτο τρόπο και τα δύο μέρη τις διαπραγματεύσεις πάνω σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι οι συνταγματικές ρυθμίσεις».

Η Αγγλία σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου

Εξίσου αρνητικό θεωρεί το πόρισμα και τον ρόλο της Αγγλίας. Όπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μέσω επιστολής προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διερευνούσε τον φάκελο της Κύπρου, «με τις ενέργειές της υποβοήθησε την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο».

Την επόμενη ημέρα της δεύτερης εισβολής του Αττίλα, «το πρωί δηλαδή της 15ης Αύγουστου, συνεκάλεσα και νέα σύσκεψη κατά την οποία, αφού διαπιστώσαμε και πάλι την αδυναμία στρατιωτικής επεμβάσεως στην Κύπρο, ανέθεσα στον κ. Μαύρο, τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, να ζητήσει από την αγγλική κυβέρνηση όπως, υπό την ιδιότητά της ως Εγγυήτριας Δυνάμεως, προσφέρει αεροπορική κάλυψη στην αποστολή αυτή. Η αγγλική κυβέρνηση, όχι μόνο ηρνήθη τη συνδρομή της, αλλά και χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση αναποτελεσματική και πολλαπλώς επικίνδυνη».

Αδρανές το ΝΑΤΟ

Μάλιστα ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στην επιστολή που είχε στείλει τότε, επέκρινε ευθέως και τη στάση που τήρησε η Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ). Την κατηγορεί για αδράνεια από οφειλόμενη ενέργεια προς αποτροπή της εγκληματικής ενέργειας των Τούρκων.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Την ίδια ημέρα κατήγγειλα στη Διεθνή Κοινή Γνώμη το έγκλημα αυτό της Τουρκίας με τη συνημμένη δήλωσή μου. Συγχρόνως η Κυβέρνησή μου, διαμαρτυρόμενη για την αδράνεια της Συμμαχίας στην Κυπριακή κρίση, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του NATO (σ.σ. στις 14 Αυγούστου 1974), με σκοπό αφενός μεν να προβάλει εντονότερα στη διεθνή κοινή γνώμη το δράμα της Κύπρου, αφετέρου δε να ασκήσει πίεση επί των Συμμάχων μας να επέμβουν ενεργά στο Κυπριακό.

Η ενέργεια αυτή της Κυβερνήσεως προκάλεσε ως ήτο φυσικό, ζωηρή εντύπωση με αποτέλεσμα τα μεν Ηνωμένα Έθνη, στα οποία προσέφυγε η Ελλάς, να καταδικάσουν με τις υπ’ αριθμ. 357, 358, 359, 360 και 361 αποφάσεις τους την Τουρκία, οι δε ΗΠΑ να επιβάλουν εις αυτήν το γνωστό εμπάργκο, το οποίο όμως ήρθη τον Ιούλιο του 1978 κάτω από τις εκβιάσεις, αλλά και τις δόλιες διαβεβαιώσεις της Τουρκίας, ότι η άρση του θα διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού». Να σημειωθεί ότι η παραπάνω αναφορά στο ρόλο των ΗΠΑ, της Αγγλίας και του ΝΑΤΟ, αφορά το χρονικό σημείο της έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αττίλα 2 (14 – 16 Αυγούστου 1974) και τις ενέργειές τους μια ή δύο ημέρες προηγουμένως.

Ο μυστήριος θάνατος του Αμερικανού πρέσβη

Στις 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις στην Κύπρο με τον λαό να στρέφεται με συνθήματά του οργισμένος κατά των Αγγλοαμερικανών και του ΝΑΤΟ. Ξαφνικά ακούστηκαν πυροβολισμοί που φέρεται να προέρχονταν από ενόπλους της εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’ που ζητούσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τότε οι άνδρες ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία που απαρτιζόταν από πεζοναύτες έριξαν δακρυγόνα κατά του πλήθους και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Από εξοστρακισμένες σφαίρες θα χάσει τη ζωή του ο Αμερικανός πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις και η γραμματέας του, Αντουανέτ Βαρνάβα.

Σύμφωνα με το πόρισμα οι σφαίρες «εισέδυσαν διά των φύλλων της εξωτερικής κλειστής θύρας του γραφείου του Πρέσβεως, των υαλοπινάκων, των παραπετασμάτων αυτής, εισήλθαν δι’ ετέρου γραφείου εις τον προθάλαμον και εις τον διάδρομον της πρεσβείας και μία εξ αυτών τραυμάτισε θανασίμως τον Πρέσβη και ετέρα την γραμματέα του Πρέσβεως, καθ’ ήν στιγμήν ούτοι ίσταντο μεταξύ των μελών του προσωπικού της Πρεσβείας εντός του διαδρόμου αυτής». Αν μη τι άλλο η πορεία που διέγραψαν οι σφαίρες φαντάζει περίεργη.

Κανείς δεν συνελήφθη για τις δολοφονίες αυτές. Τρία χρόνια αργότερα δικάστηκαν και φυλακίστηκαν δύο άτομα απλώς και μόνο για οχλαγωγία και παράνομη μεταφορά όπλων. Ένας εξ αυτών, ο Νεοπτόλεμος Λεφτής, που ανήκε στο εκτελεστικό της ΕΟΚΑ, θα ισχυριστεί αργότερα ότι τον πρέσβη μάλλον τον δολοφόνησαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών...

 • Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

57
σχόλια
 1. avatar Λαμπρος Βασιλατος

  Αν ο \"η Κύπρος κείται μακράν\" φρόντιζε να εμπλακεί και η Ελλάδα έστω με ένα υποβρύχιο η 2-3 fantom ,πιθανόν οι \" σύμμαχοι\" να το έβλεπαν αλλοιως. Βέβαια από διάφορα που έχουν έρθει στο φως καταλαβαίνεις ότι τελικά ο εχθρός ήταν \" εντος των πυλών,\"

  1. avatar Απάντηση στον Λάμπρο !

   Ο \"η Κύπρος κείται μακράν\" .μόνο αυτές τις τέσσερις \"ξεκάρφωτες\" λέξεις είχε πει στον λόγο του που άκουσες ή διάβασες ; Και ποιό είναι το νόημα που έβγαλες για να καταλάβουμε και εμείς οι [...] ;

 2. avatar Αυτόπτης μάρτυς Μερσίνη 1974

  Καλό το άρθρο του κυρίου Σαρρή δεν λέω όμως θα πρέπει να αναφερθεί πως φθάσαμε στον Αττίλα 2 από τον μαύρο Νοέμβριο του 1973 και τι μεσολάβησε .
  Μήπως έχουν και άλλοι ευθύνη που ποτέ δεν έχουν αναφερθεί σε επίσημα έγγραφα .
  Πχ. Πώς ήρθε η Νο 2 χούντα ? Γιατί δεν υπήρχε αντικατασκοπεία στην απέναντι πλευρά ?
  Πόσο καιρό ετοιμαζόταν η απόβαση ?
  Πώς μεταφέρθηκαν επίλεκτες δύναμης της άλλης πλευράς ?
  Που είχαν το επιτελείο τους και πόσες ημέρες ήταν η προετοιμασία τους ?
  Κτλ.
  Όλα έγιναν υπό το φως της ημέρας τότε γιατί δεν υπάρχουν στα αρχεία ?

 3. avatar υπάρχουν κι’άλλα

  κρυμένα ,,μυστικά και ντοκουμέντα.......όπως το μυστήριο με τις σφαίρες φιδάκια

 4. avatar Πανίκος Νεοκλέους.

  Αν πάμε μερικά χρόνια πίσω (βλέπε Μικρασιατική καταστροφή) και φτάσουμε στο σήμερα, θα δούμε ότι τον Ελληνισμό τον πρόδοσαν πρώτοι οι \'\'Έλληνες\'\' και μετά οι ξένοι. Με αυτό δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι (Εγγλέζοι, Αμερικάνοι και άλλοι \'\'σύμμαχοι\'\' τους) δεν είναι αμέτοχοι στα δεινά του Ελληνισμού. Όμως χωρίς την εκ των έσω βοήθεια των ξενόδουλων \'\'Ελλήνων\'\' δεν θα ήταν εύκολη η υλοποίηση των σχεδίων των ξένων. Για μένα περισσότερο ένοχοι είναι οι κατά καιρούς ΄΄Έλληνες\'\' \'\'πατριώτες\'\'. Οι ξένοι απλά εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.
  Τους ξένους μπορώ να τους αποκαλώ αδύσταχτους, δολοφόνους ή άλλως πως, όχι όμως προδότες. Αυτοί εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Προδότες είναι αυτοί που πουλούν τη δική τους πατρίδα. Και οι ξένοι δεν το έκαναν αυτό στην περίπτωση της Κύπρου.

  1. avatar ποιός πρόδωσε

   την Ελλάδα κατά την Μικρασιατική καταστροφη?

 5. avatar Χαχα

  Παρακαλω αν θέλετε διαβάστε τα γραφόμενα μου στο άρθρο της 20/07/2019 με τίτλο
  \" Δένδιας : η ελλαδα δεν θα αποδεχθεί ποτε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.\" :άποψη μου σχετικά με την εισβολή.

 6. avatar Admiral75

  Τα ιδια κανει σημερα η σκυλα η αγγλια η οποια δεν αναγνωριζει την αοζ της κυπρου και καλει σε συνεκμεταλλευση των κοιτασματων μετην τουρκια.οποιος περιμενει βοηθεια απο αυτα τα σιωνιστικα φιδια ακομα και σημερα που η τουρκια εχει μια κοντρα μετην αμερικη ειναι γελασμενος.

 7. avatar te

  ζητησαμε βοηθεια απο αυτους που δημιουργησανε την εισβολη
  μια ζωη αγγλοι και αμερικανοι , οι ιδιοι προδοτες των συμμαχων τους ειναι
  κακως που δεν το γυρναμε και εμεις σε αλλες συμμαχιες να τους αφησουμε με την ορεξη

 8. avatar συμμάχων;

  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

 9. avatar Υπάρχει κανείς…

  ...που πίστευε ποτέ το αντίθετο??? Οργανωμένο από τους \"Συμμάχους\" ήταν η εισβολή και κατοχή για να έχουν εξασφαλισμένη την διαφύλαξη των συμφερόντων τους στην περιοχή από τους Τούρκους όπως ακριβώς έκαναν και με τους Ισραηλινούς... Το θέμα είναι ότι ακόμα και μετά από αυτό, οι Κύπριοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι Άγγλοι έχουν κάνει καλό στην Κύπρο και να στέλνουν τα παιδιά τους στα Αγγλικά πανεπιστήμια, πληρώνοντας στην ουσία τους ηθικούς φονιάδες των προγόνων τους... Ακόμα και σήμερα ο Τράμπ κάνει την πάπια, παρόλο που ο Ερντογάν τον αγνόησε και αγόρασε στρατιωτικό υλικό από την Ρωσία... Θα δείτε ότι δεν θα ανοίξει ρουθούνι και εμείς πλέον θα είμαστε ευάλωτοι και παντελώς ανίσχυροι απέναντι στις ορέξεις των Τούρκων όταν αποφασίσουν να καταλάβουν στρατηγικής σημασίας και κατοικήσιμα νησιά...

 10. avatar Catman

  Χωρίς τη συγκατάθεση των Άγγλων και των Αμερικανών οι Τούρκοι δε θα τολμούσαν ειδικά του αυτού του παλιανθρωπου Κισσινκερ. Αυτός ήταν που ειχε την ιδέα της εισβολής.

 11. avatar Συμμαχοιι

  Καμια βοηθεια ποτε και πουθενα μονο τα οπλα τους να πουλανε θελουν.

 12. avatar Tagmatasfalitis ole

  Xaxa. Ο Στάλιν φταίει παιδιά. Ας έχουν κάνει μπάχαλο οι σύμμαχοι όλον τον πλανήτη.Αρκει να πιστεύεις στην Παναγίτσα. Αν πιστεύεις σβήνονται τα εκατομμύρια νεκρών, όπως αυτά της βεγγαλης, του Τσώρτσιλ. Να η ουσία του ανθρωπισμού σας δεξιά υπόλοιπα της Βέρμαχτ.

  1. avatar είσαι

   σωστός

 13. avatar Tagmatasfalitis ole

  Ο Στάλιν φταίει παιδιά... Τσώρτσιλ: « μισώ τους Ινδούς, γεννάνε σαν κουνέλια». 25.000.000 νεκροί με υπογραφή του στη Βεγγάλη. Και βέβαια πολλοί νεκροί Έλληνες και Ελληνοκύπριοι. Αλήθεια, πόσοι οι νεκροί από τις τόσες δικτατορίες που στήριξαν οι ΗΠΑ και από τους πολέμους μέχρι σήμερα 30 χρόνια μετά την πτώση της σοβιετικής ενωσης και κοντά στα 50 χρόνια από το Στάλιν; Αλλά αυτοί πίστευαν στο χριστουλη και την Παναγίτσα. Ιδού και ο λόγος του αντικομουνισμου στην Ελλάδα. Καρφακι δεν σας καίγεται για τα θύματα, αλλιώς δεν θα κάνατε γαργάρα τα εκατομμύρια νεκρών των συμμάχων μας. Τον χριστουλη κ την Παναγίτσα και τα μάτια σας

 14. avatar Tagmatasfalitis ole

  Ο Στάλιν φταίει παιδιά. ΗΠΑ και Βρετανία σφάζουν μέχρι σήμερα αλλά εδώ κολλήσαμε στο Στάλιν γιατί απλά δεν πίστευε στο χριστουλη. Καρφακι δεν σας καίγεται για τα θύματα. Ούτε κουβέντα για τα εκατομμύρια νεκρών από το λοιμο στη Βεγγάλη με τις ευλογίες του Τσώρτσιλ. Πίστευε στην Παναγίτσα. Ουστ

  1. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

   Δεν πας να σπασεις καμια τζαμαρια κανενος φουκαρα. Αυτα τα θεματα δεν ειναι για σενα.
   Εσυ και οι ομοιοι σου ειστε μονο για να σπερνετε τον φθονο και την διχονοια.
   Η πλακα ειναι... οτι ειρωνευεσαι ολους εμας που πιστευουμε στον Δημιουργο των παντων και οχι στην συμπτωση.
   Ενω εσυ που πιστευεις οτι στην αρχη ησουν ψαρι, και μετα πιθηκος εισαι ξυπνιος.

   1. avatar Tagmatasfalitis ole

    Εσυ στην αρχή ήσουν ο Αδάμ;φάρμακα τώρα

    1. avatar Ανθρωπιστής Αλληλέγγυος

     Σου παρουσιάζεται μια λογική αρχή φίλε μου και όχι μια σύμπτωση.

  2. avatar Τι ανακατεύεις το Χριστό βρε ουφο

   Με τους πολέμους; ΟΤσωρσιλ ήταν ορθόδοξος ιερέας; Ή έτσι δικαιώνεται ο Στάλιν; Ουφοδιάνοια

   1. avatar Tagmatasfalitis ole

    Όχι τραχανοπλαγια. Έτσι φανερώνεται ο ανθρωπισμός του γαλακτομπουρεκου κάθε εθνικόφρονα υπόλοιπου της Βέρμαχτ σαν εσένα. Αντε να ξαπλωσεις τώρα που θα βγάλεις κ γλώσσα. Σου θίξαμε τους φανταστικούς σου φίλους από τον ουρανό. Φάρμακα μπάσκετ κ το προλάβεις

   2. avatar απάλλαξε από τη

    μίζερη ζωή τους 8 εκατομμύρια ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ 2.500 για κανιβαλλισμό και 38000 Ελληνες...εχθρούς της...κομμουνιστικής ....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ....στο ΓΚΟΥΛΑΓΚ όπου θα έπρεπε να πάνε μερικοί-μερικοί που έχουν τις αριστερές τσεπάρες με βρώμικα/αιματοβαμμένα καπιταλιστικά λεφτά και τα στομάχια τέζα χορτασμένα να δούν τι εστί ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΒΕΡΥΚΟΚΟ.

 15. avatar κοινη λογικη 1111

  και σκεφτειτε οτι μετα το πουλημα της κυπρου υπαρχουν ακομα τυποι που θεωρουν τους χουντικους ηρωες

  1. avatar Ευπατριδης

   Υπάρχουν ακόμα τύποι που θεωρούν τον Καραμανλή ήρωα...

  2. avatar μα αφού

   μας φτιάξανε δρόμους και κοιμόμασταν με ανοιχτές πόρτες

 16. avatar Estiatoras

  Για να μαθαίνουν τα νέα παιδιά πόσο καλοί ήταν οι κατά τ´άλλα σύμμαχοί μας. Συγχαρητήρια για το κείμενο.

 17. avatar Ο κανενας..

  Οι δυτικοι συμμαχοι εδωσαν το πρασινο φως στον Τουρκο να ανεβει στο νησι, διοτι καποιοι τοτε παραγοντες \"φωστηρες\" του κυπριακου Ελληνισμου ηθελαν να αλλαξουν τους πολους επιρροης του νησιου απο \"δυσμας\" που ηταν εως τοτε, σε \"ανατολας\"..

  1. avatar δσα

   Τι λες βρε ασχετε? Πας καλα? Ισα ισα το αναποδο εγινε. Απλα δεν ηθελε κανεις να βοηθησει την Ελλαδα γιατι τοτε ανθιζε η Τουρκικη οικονομια και ειχαν πεσει τρελα λεφτα μεσα στην Τουρκια απο τις μεγαλες δυναμεις για να στηθει η πολεμικη τους βιομηχανια. Η ιδια πολεμικη βιομηχανια που σημερα παραγει της παναγιας τα ματια.
   Την πολεμικη βιομηχανια της Τουρκιας την εστησε 150% η Αγγλια και τους κομμαντος κλπ τους εκπαιδευσαν οι ΗΠΑ με λεφτα της Τουρκιας. Φυσικα μετα γιναν και παραγγελιες εξοπλιστικων και απο τις 2 πλευρες οποτε προφανως δεν θα επενεβαινε κανεις. Γιατι να χασουν λεφτα?

 18. avatar Χαχαχαχα

  Οποιαδήποτε ομοιότητα με τωρινές καταστάσεις (έγινε με τη συγκατάθεση ή την ανοχή τουλάχιστον των εγγύς περιπλεόντων Βρετανικών και Αμερικανικών Στόλων. Και έτσι υποβοήθησαν την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. Περιορίσθηκαν δε σε συστάσεις, (πάντοτε και προς τις δύο πλευρές ισομερώς) παραγνωρίζοντας επιδεικτικά το γεγονός ότι επιτιθεμένη ήταν η Τουρκία». ) σχετικά με την \"συνεκμετάλευση\" πόρων στο Αιγαίο, μόνο τυχαία δεν είναι. Η ιστορία, απλά επαναλαμβάνεται κ μεις, για άλλη μια φορά δεν έχουμε πάρει ακόμα το μάθημα πως δεν μπορούμε να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν. Δεν έχουμε συμμάχους, αυτή είναι η πραγματικότητα.

 19. avatar ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;;;

  ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.
  ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ,ΤΩΝ ΒΙΑΣΜΩΝ, ΤΗΣ ΚΡΕΜΜΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ,ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΑΜΜΕΤΟΧΟΙ ΛΕΣ ΚΙ
  ΗΔΟΝΙΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
  ΟΤΑΝ ΒΛΑΠΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΚΟΙΛΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ,
  ΕΙΣΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠ\' ΑΥΤΟΝ.
  ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. avatar greg

   ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;;;
   ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;;;
   ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ;;;

   1. avatar βλέπε ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

    ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ που ακόμα μιλάει για ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ και ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. (Πρόσφατες δηλώσεις). Είναι σχεδιασμένο και έχουν πέσει και υπογραφές.

 20. avatar Δημήτρης!!!!!!!

  Οι Άγγλοι πούλησαν την Κύπρο στη Τουρκία και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος!!!! Δεν είχε δεχθεί να ενταχθεί η Κύπρος στην Ελλάδα όταν το ζήτησαν οι Κύπριοι γιατί ?Όσο για τους Άγγλους ήταν οι κατάσκοποι της Τουρκίας. Ξέρανε όλους τους στόχους οι Τούρκοι!!!

  1. avatar Απά σε Δημήτρη !

   Οι Κύπριοι ναι ήθελαν την ένωση και μάλιστα είχε γίνει και δημοψήφισμα, ομως ο Μακάριος ήταν εκείνος που το είχε αρνηθεί !
   .
   (διάβαζε και μάθαινε, μην πιστεύεις κανέναν, ούτε και εμένα)

  2. avatar Α καλα.

   Ο Μακαριος δεν ηθελε να προσαχθει η Κυπρος στην Ελλαδα. Μονο κατι προπαγανδιστες της Χουντας στην Κυπρο ζητουσαν η Κυπρος να γινει Ελληνικη. Οσο πιο γρηγορα καταλαβουμε οτι η Κυπρος ειναι ξενο κρατος που απλα εχει ιδια γλωσσα με εμας και ιδια θρησκεια τοσο πιο γρηγορα θα μπορεσουμε και τα 2 κρατη να παμε μπροστα.
   Και το Μεξικο μιλαει Ισπανικα και ειναι Χριστιανοι αλλα δεν ειναι Ισπανικο πλεον και αυτο το εχουν καταλαβει ολοι...
   Ποτε δεν ηθελε η Κυπρος να γινει Ελλαδα και ποτε δεν θα το θελησει. Εχει δικια της κυβερνηση, δικους της νομους, δικα της πανεπιστημια κλπ. Επισης η οικονομια τους ειναι 1500% καλυτερα απο την Ελληνικη, ασχετως αν ειναι πιο μικρη.

   1. avatar Απάντηση σε “Α καλά”

    +++++++++++++++
    Κι όμως υπάρχουν Έλληνες !

   2. avatar Ευπατριδης

    Όσο πιό γρήγορα καταλάβουμε ποιοί θεωρούσαν και θεωρούν την Κύπρο « ξένο» κράτος,τόσο πιό γρήγορα θα καταλάβουμε και ποιοί την πούλησαν...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει