ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φτιάχνει ένα υπερσυγκεντρωτικό γύρω από τον πρωθυπουργό κράτος

Με non paper το κόμμα της Κουμουνδούρου επιτίθεται στην κυβέρνηση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:40
01/08/2019
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ φτιάχνει ένα υπερσυγκεντρωτικό γύρω από τον πρωθυπουργό κράτος
34
loading

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων να οπισθοχωρήσει σε μία σειρά ζητημάτων κρίσιμων για τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ωστόσο σημειώνουν ότι «παρά ταύτα ο πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει αναλλοίωτος», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάνουν λόγο για «κατ΄ επίφασην επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η ΝΔ», καθώς «είναι στην πραγματικότητα ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον πρωθυπουργό) κράτος».

Σχολιάζουν πως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τον τρόπο που συστήνεται αποτελεί στη πραγματικότητα «Εθνικό Πλυντήριο Σκανδάλων». Σημειώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενεργό στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά, θα συνεχίσει να μάχεται για μια δημόσια διοίκηση σύγχρονη, ακομμάτιστη, και αποτελεσματική που θα λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία και προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος».

Ειδικότερα, οι πηγές της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άτυπο σημείωμα χαρακτηρίζουν «εντελώς ψευδεπίγραφο» τον τίτλο του κυβερνητικού νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι η έννοια του επιτελικού κράτους «ακόμη και με τις στρεβλώσεις που έχει δεχθεί από τη νεοφιλελεύθερη θεωρία, εξακολουθεί να περιέχει ως βασική αρχή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από τη Κεντρική Διοίκηση, στους φορείς της αποκεντρωμένης διοίκησης και ιδίως της τοπικής αυτοδιοίκησης». Όμως, προσθέτουν, «στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάρχει καμία απολύτως μνεία στο θέμα του διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης».

Κατόπιν αυτών υποστηρίζουν ότι «το κράτος που επιθυμεί η ΝΔ δεν είναι ένα επιτελικό κράτος», αλλά ότι «επιθυμεί ένα συγκερασμό της λογικής του νεοφιλελεύθερου κράτους με τη λογική του κομματικού και πελατειακού κράτους άλλων περιόδων».

Στο non paper ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις διατάξεις που διατηρούνται και στις «υποχωρήσεις» που έγιναν εκ μέρους της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η κυβερνητική πλειοψηφία εμμένει στη διατήρηση των απαράδεκτων βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Αυτές αφορούν ιδίως:

- Τη δημιουργία της υπερσυγκεντρωτικής, πρωθυπουργοκεντρικής δομής με την επωνυμία «Προεδρία της Κυβέρνησης». Μια δομή που όχι μόνο δεν απαντά στο ζήτημα του καλύτερου συντονισμού και ελέγχου του κυβερνητικού έργου, αλλά επιφέρει πρόσθετα γραφειοκρατικά και δημοσιονομικά βάρη.

- Μειώνεται το κύρος του Υπουργικού Συμβουλίου, με την υφαρπαγή κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την Προεδρία της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

- Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τον ΓΓ Νομικών και κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κάτι που ως τώρα αποτελούσε αποκλειστική αρμοδιότητα των Υπουργών.

- Τις απαράδεκτες διατάξεις περί απευθείας τοποθέτησης κομματικών εγκάθετων στη θέση του Διοικητή και όλων των Προϊσταμένων της υποτίθεται ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η εμμονή της ΝΔ σε αυτές τις πρακτικές αποδεικνύει το πραγματικό της σχέδιο. Διόλου δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας πραγματικά ανεξάρτητης και αποτελεσματικής αρχής. Το μόνο που την ενδιαφέρει πραγματικά είναι η κατάργηση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο ασφυκτικός έλεγχος του νέου φορέα και ο ενταφιασμός όλων των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν τη δημόσια σφαίρα.

- Μειώνονται τα τυπικά προσόντα για τους μετακλητούς και αυξάνονται οι αποδοχές τους, παρά τον απύθμενο λαϊκισμό της ΝΔ επί τεσσεράμισι χρόνια.

- Αμβλύνονται τα ασυμβίβαστα και καταργείται η απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου από τους μετακλητούς, παρά το λαϊκισμό της ΝΔ.

- Την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, του ΣΔΟΕ και άλλων κρίσιμων ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους, κλείνοντας το μάτι στη λειτουργία παρασιτικών ιδιωτικών συμφερόντων.

- Την κατάργηση των εμβληματικών διατάξεων του ν. 4369/16 για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

- Τις μεταβατικές τοποθετήσεις προϊσταμένων σε ευρύ φάσμα φορέων της δημόσιας διοίκησης χωρίς καμία αξιολογική διαδικασία και για ακαθόριστο χρονικό διάστημα, με στόχο την πλήρη κομματικοποίηση του κρατικού μηχανισμού.».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «μετά τη σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των αρμόδιων φορέων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, η κυβερνητική πλειοψηφία δια του αρμόδιου υπουργού κ. Γεραπετρίτη, οπισθοχώρησε σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Ειδικότερα:

- Προβλέφθηκε η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης κατά τη διαδικασία επιλογής των υπηρεσιακών Γραμματέων των Υπουργείων και εξορθολογίστηκε το σύστημα μοριοδότησης κατά τη διαδικασία επιλογής τους.

- Απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη σύμφωνα με την οποία «Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις των Υπηρεσιακών Γραμματέων Υπουργείων υπάλληλοι οι οποίοι κατά τα προηγούμενα πέντε (5) έτη πριν την υποβολή της υποψηφιότητάς τους: (α) έχουν αποσπαστεί σε πολιτικό κόμμα, ή (β) έχουν θητεύσει σε θέσεις μετακλητών γενικών γραμματέων, αναπληρωτών γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, γενικών γραμματέων ΟΤΑ Α΄ βαθμού ή εκτελεστικών γραμματέων ΟΤΑ Β' βαθμού».

- Επανήλθαν οι προβλέψεις του ν. 4590/19 αναφορικά με τον πολυετή στρατηγικό προγραμματισμό προσλήψεων.

- Απαλείφθηκε η απαράδεκτη διάταξη περί δυνατότητας τοποθέτησης ιδιωτών σε θέσεις προϊσταμένων της υπό σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

- Απαλείφθηκε η διάταξη περί δυνατότητας περαιτέρω αύξησης του αριθμού των μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

- Διατηρήθηκαν οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Ελέγχου στην υπό σύσταση Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

- Προβλέφθηκε η θέσπιση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περί καθολικού διαδόχου των υπό κατάργηση Ελεγκτικών Σωμάτων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar Ανδρέας Φιλιποπουλος

  Τουλάχιστον ο Μητσοτάκης είναι μάνατζερ με ικανότητες που επιλέγει τους καλύτερους χωρίς κομματικές παρωπίδες και όχι σαν τον Τσίπρα που με τους συγγενείς και τα φιλαράκια από τις καταλήψεις επιδιδόντουσαν σε μαύρες μπίζνες μέσω της παράγκας στην δικαιοσύνη που είχαν στήσει και μας είχαν τρελάνει στο ψέμα !

 2. avatar Ellraiser

  Συριζα-ΝΔ.
  Παρε τον εναν και χτυπα τον αλλον.
  Πιστοι υπαλληλοι στον ιδιο αφεντη (οχι δεν ειναι η Ελλαδα!).
  Παντως δεν εχετε δικαιωμα να μιλατε με τις υπερεξουσιες που δωσατε σε υπουργους να περνανε νομους, ορων μνημονιων, εθνικα θεματα (πχ. Πρεσπες) κλπ. με μια μονο υπογραφη τους χωρις να περνανε απο την βουλη.!!!!
  Για να μην ξεχνομαστε ακομη χρωσταμε 350 δισ. που αυξανετε - χωρια τα ομολογα (δανεισμος).
  Αποπληρωμη με ολες τις ευνοϊκες συνθηκες - πραγμα αδυνατο - 4-7 δισ. κατα μεσο ορο ανα ετος καντε υπολογισμο.
  Και οταν δεν θα βγαινουν τα κουκια - πραγμα σιγουρο γιατι τωρα ξοδευουμε δανεικα - παλι θα αλλαζουν ολα (φορολογια, εισφορες, συνταξεις, κλπ.)
  Ολα θα ξεπουληθουν για ενα κομματι ψωμι (γιατι δεν βγαινει).
  Πραγματικη αναπτυξη ξεχαστε την, μονο επενδυσεις εσωτερικης καταναλωσης η συντομες εταιριες πλουτισμου.
  Σημ. Το να αγοραση καποιος ξενος Ελληνικη εταιρια δεν λεγεται επενδυση αλλα καταντια.

 3. avatar Ε.Α.

  Ο λίαν ανασφαλής Κούλης κάνει το πρωθυπουργικό γραφείο όπως το ΓΕΕΘΑ επί χούντας!

 4. avatar fryjd

  έχει σταματήσει να τοποθετείται ο παπαδημούλης και ο πλανήτης ανησυχεί σφόδρα.

 5. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  ΚΥΡΙΑΚΟ μην χαριστεις σε κανεναν απο τους ΠΡΟΔΩΤΕΣ της χωρας μας.Να πληρωσουν ολοι οπως τους αξιζει.Τα ρεμαλια εχουν ΟΝΟΜΑ με μιδενικη αξια.

 6. avatar ellin-79

  αντι να προβαλλουν μετρα και να δειξουν οτι κακως δεν τους επελεξε παλι ο λαος προβαλλουν κακια και μιζερια και καθε μερα αποδεικνυουν αυτο που οι περισσοτεροι πλυν των ανιδεων καταλαβαινουν . αυτο ηταν παντα αυτο θα ειναι παντα διχαστικοι και ανουσιοι γιατι πολυ απλα η πολιτικη δεν ειναι για αυτους τιποτα παρα εξουσια οπως καποτε εξουσιαζαν οι τυρανοι και οι δικτακτορες ολα προς οφελος και τιποτα για τους υπολοιπους...

  και στην τελικη και στατιστικα δεν μπορεις παντα να εχεις δικιο πραγμα που σημαινει οτι κατι δεν παει καλα...

 7. avatar Αγαπητά …μας

  ΣΥΡΙΖΟΤΡΟΛ ! Ηρεμειστε ! Έχουμε κσι καύσωνα ! Έχετε τρελαθεί στην σκληρή και καλά , αλλά στην πραγματικότητα αυτή που σας εκφράζει. τσογλανορητορική, με εκφράσεις και επιχειρήματα πεζοδρομίου , γιατί μάλλον εκεί ανήκετε ...Κατα λάθος και με πολλά εγκληματικά ψέματα , ξεγελασατε τους πάντες για το πραγματικό ποιόν σας και μέχρι πριν από 20 μέρες κυβερνήσατε αυτό τον τόπο με υποδειγματικά ξεφτιλισμένο τρόπο !Μονο περιφρόνηση ειναι ο σωστος όρος που μπορεί να καθρεφτίζει τα αισθήματα των νοικοκυρεμένων και αγωνιζόμενων σκληρά πολιτών για σας! Είστε οτι πιο φτηνιάρικο έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος και ευτυχώς γίνατε μειοψηφία και εύχομαι όσο πιο μικρή γίνεται μπάς και μπορέσουμε οι υπόλοιποι να ορθοποδήσουμε ...από τα εγκλήματα που διαπράξατε σε ολα τα επίπεδα ! Και τώρα κάνετε θόρυβο με αυτά που λέτε και γράφετε , ίδιο να αυτόν μια άδειας κατσαρόλας ή τενεκέ ( ξεγάνωτον)
  Αυτά ! Και λίγα ειναι για όλο το συνοθύλευμά σας...

 8. avatar te

  Η επιστροφή στην… κανονικότητα της φοροδιαφυγής.
  έχει εξισώσει την ακίνητη περιουσία των 80.000 ευρώ με εκείνη του 1.000.000 ευρώ .
  ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης του 250 εκατομμυρίων ευρώ.
  Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως ακριβώς εννοεί τις φοροελαφρύνσεις υπέρ της «μεσαίας τάξης» τικ-τακ τικ-τακ ποιός θα γεμίσει το κενό με χρήμα??
  «μεσαία τάξη»

  1. avatar pan

   Τρολ ήρεμα....Χαλάρωσε...
   Μην γίνεσαι ταξικος φασίστας....
   Άλλο 20% και άλλο 10%..

 9. avatar Social Distortion.

  Χαχαχαχα ουτε ενας απι τους \"σχολιαστές\", δεν διάβασε το non paper!

 10. avatar pan

  Τι λένε οι Ζαιοι που διόρισαν οποιον μιλάει Ελληνικος???
  Τι λένε οι Ζαιοι που διόρισαν στα ΜΜΜ Θεσσαλονίκης τον Παπα??
  Τι λένε οι Ζαιοι που μεσω τις Ατικα Συριζομπανκ έδωσαν δανειο στο Πολακη και εγγυητική στον Καλογριτσα για να παρει κανάλι?
  Τι λένε οι Ζαιοι που τα εκαναν πλακάκια με τον Σαββίδη για να παρει καναλι και εν τελη του επιστρέφουν τα λεφτα μεσω Ερτ με τα 7.5 μυρια τον χρονο???
  Τι λένε οι Ζαιοι που πραγματικά έχουν γίνει ο ορισμός της διαφθοράς, της διαπλοκής και της κολοτουμπας??
  Έλεος Δηλαδή Ζαιοι...Ο λαός δεν ξεχνά...

 11. avatar stavros

  Πονάτε συριζαίοι; σας προτείνω να το συνηθίσετε για τα επόμενα 8 χρόνια τουλάχιστον.

 12. avatar tboni2

  Μιλάνε αυτοί που για να αναπνευσουν ζητούσαν την άδεια του τσιπροφασιστα!!!! Έλεος ρε κερατάδες. Σας είδαμε κι εσάς τι κουμασια είσαστε. Χίλιες φορές τους κανονικούς δεξιούς πάρα τους υποκριτές τσιπροσυριζοφασιστες που αποδείχτηκαν ποιο δεξιοί από τους δεξιούς!!!

 13. avatar Ακροδεξιά – χούντα ένα τσιγάρο δρόμος

  Οι συγγένειες της ακροδεξιάς κυβέρνησης με τη χούντα γίνονται όλο και πιο φανερές! Το μόνο που μένει τώρα είναι να επιβάλουν λογοκρισία στις εφημερίδες και τα σάιτ... Σωστό είναι μόνο ότι μεταδίδει το βοθροκάναλο!

  1. avatar Ρεθυμνιωτης

   προχθές έγραφα φίλε μου πως από δω και πέρα μικρόφωνα θα \'χουν μόνο οι « γνωριζοντες » ,σύμφωνα με το άσμα του Μικρούτσικου .
   Και ξέρουμε βέβαια ποιοι είναι αυτοί .

 14. avatar : megaloagroths

  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΚΑΝΤΕΜΗΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙ
  ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ
  ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ 37 δις
  ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑ.

 15. avatar φροιξος

  Ετσι πτωχευσανε την Ελλαδα και το κομμα τους η ΝΔ .....κλεψανε την ψηφο των αμορφωτων χρυσαυγιτων με την μουφα καταργηση των Πρεσπων και τωρα οι 51 τεμπελχαναδες και ανεπαγγελτοι της ΝΔ στα κρυφα θα βουλιαζουν τις θυσιες του λαου......

  1. avatar Kostas777

   Ε, όχι και τεμπελχανάδες και ανεπάγγελτοι οι της ΝΔ ρε φίλε. Εσύ έχεις μείνει στον κορυφαίο Καρανίκα, στον επίσης κορυφαίο Παπά και τους λοιπούς \'\'συντρόφους\'\' σου, που το μόνο που ήξεραν από πτυχία ήταν της κομμωτικής. Άσε, αυτοί της ΝΔ έχουν δουλέψει και λίγο έξω στην αγορά, δεν κάνανε μόνο καταλήψεις...

  2. avatar pan

   Χαχαχα...Καλό..Και ο Βελόπουλος απο που πηρε ψήφους???
   Πήγανε όλοι οι Πασοκοβολεμενοι αμόρφωτοι ψηφισανε Σύριζα και τωρα εχουν και θράσος να μιλάνε..

  3. avatar φροιξος

   +1

 16. avatar “Ηλίου

  φαεινότερον\"!

 17. avatar Agt113

  Κοροιδο ησουν Τσιπρα που δεν εκανες το Ιδιο και εσυ.....αλλα τικ-τακ ο χρονος κυλα και εχει ο καιρος γυρισματα σκυλια!!!!

 18. avatar jefferson

  Οπως οι Βαρωνες και οι Βασιλιαδες.....θα τρωνε θα πινουν και λογο δεν δινουν τα λαμογια!!!!

 19. avatar Γεροτσολιας

  Οχι θα αφησουμε εσας να μας κανετε Βενεζουελα, ποτε ξανα αριστερα.

  1. avatar Ρε Σιγα μη την εκανε Βενεζουαλα !

   Ο Κουλης ομως θα την κανει Αργεντινη γιατι ειναι αχρηστος
   Ταδε εφη το περιοδικο.Economist
   ο Μητσοτακης ειναι απειρος
   και μαλλον δεν θα καταφέρει !

  2. avatar Γεροτσολιας

   Τα μαθες φασιστα οι σχεσεις Καρακας - Βερολινου αποκατασταθηκαν..... Ο γκαντεμης που εσπευσε να αναγνωρισει ως μεταβατικο προεδρο Γκουαϊδο, τον εφερε ΓΚΑΝΤΕΜΙΑ και μεινατε με τον μουτζουρη παλι.....χα χα χα ......τι γκανεμης ρε χα χα χα χα μολις τον αναγνωρισε παει.....

   1. avatar Γεροτσολιας

    Το μαθατε απ\'εξω το ποιημα, οποιος δεν ειναι με σας ειναι φασιστας και κατι ακομα στο χω πει κι\'αλλη φορα, γραφε οτι θες αλλα με δικο σου nickname μην ντρεπεσαι.

    1. avatar δσα

     Γιατι οπως ολοι ξερουν το Βερολινο κανει κουμαντο στον κοσμο και οχι η Αμερικη. Α ρε αριστεροι απο τα lidl, αριστεροστροφοι φασιστες. Λεει μια παροιμια: \"θελει η π****** να κρυφτει και η χαρα δεν την αφηνει\"
     Ακομα και τωρα που πεσατε παλι τους Γερμανους ψαχνετε να βοηθησετε.

   2. avatar #$#Γεροτσολιας

    γκαντεμης σε ολα τους ο Μιζοτακης....αχ καημενε Γκουαϊδο που να ηξερες οτι γκαντεμοσαυρος μας θα σε εξαφανιζε με μια αναγνωρισει του!!! στο τσακ-μπαμ χα χα χα

    1. avatar Μπράβο σου Γεροτσολιά

     Σχολιάζεις τον εαυτό σου και συμφωνείς με αυτόν.
     Φοβερό κατορθωμα

     1. avatar Γεροτσολιας

      Γεροτσολιας
      Σημερα, 20:54

      Οχι θα αφησουμε εσας να μας κανετε Βενεζουελα, ποτε ξανα αριστερα. Εμενα εννοεις; το nickname μου ειναι εδω και πολλα χρονια το ιδιο, δεν γραφω οπως μερικοι εδω μεσα καθε σχολιο με διαφορετικο η καθολου nickname.

 20. avatar .;.

  Έπεσε η τιμή της φαρμακευτικής κάνναβης και έχουν πολυλογια;

  1. avatar .;.

   μπα ο κουμαρος του noor 1 ειναι η εξουσια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει