Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για ΕΝΦΙΑ, φορολογία, 120 δόσεις και προσλήψεις

Οι προγραμματικές δηλώσεις που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:12
20/07/2019
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για ΕΝΦΙΑ, φορολογία, 120 δόσεις και προσλήψεις
70
loading

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην πρώτη μέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή εξήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία, τις 120 δόσεις ενώ προανήγγειλε και προσλήψεις

Ο κ. Μητσοτάκης Αρχικά ανέφερε: Δεν σας κρύβω ότι είναι μία ιδιαίτερη στιγμή. Παίρνω το λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή. Έκλεισαν μία 4ετια πολιτικής και ηθικής κρίσης. Άνοιξε νέο παράθυρο για τους Έλληνες πολίτες να δουν το μέλλον με αισιοδοξία».

Και συνέχισε: «Παίρνω σήμερα το λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά. Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ό,τι είπαμε θα το κάνουμε. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Διαρκής στόχος μας η ανάπτυξη. Τη “νέα κανονικότητα” την εννοούμε ως πρόοδο. Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας αλλά με τις πολιτικές μας προκλήσεις. Η κοινωνία θέλει να δει αποτελέσματα. Στόχος μας η ανάπτυξη, πολλές και καλές δουλειές και η αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Να δικαιώσω τους πολλούς που μας εμπιστεύτηκαν αλλά και να πείσουμε όσους είναι επιφυλακτικοί απέναντί μας. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο.

«Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο νέος πατριωτισμός είναι η σημαία της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Ένα ρεύμα προόδου που θα προτάσσει την ενότητα. Που θα κοιτά λιγότερο αριστερά ή δεξιά και περισσότερο μπροστά. Γιατί οι Έλληνες θέλουν μια κυβέρνηση που θα αποδείξει στην πράξη ότι η Ελλάδα μπορεί».

«Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη - ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Ενώ τόνισε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι' αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος».

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο

Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε

 • Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%
 • Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.
 • Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα:

 • Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
 • Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
 • Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.
 • Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
 • Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020 όπως ανακοίνωσε στην εναρκτήρια συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αφορούν και τις φοροελαφρύνσεις όπως:

Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη ΔΕΗ»

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».

Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Μεταφέρονται εκτός Αττικής οι φυλακές Κορυδαλλού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών ανέφερε ότι θα κατεδαφιστούν και θα μεταφερθούν εκτός Αττικής οι φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ανέφερε ότι στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων.

Η κατεδάφιση των φυλακών, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Κορυδαλλού και μέσα στον αστικό ιστό αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο των κατοίκων του Κορυδαλλού, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

«Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέντε νέα εμβληματικά έργα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

 1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
 2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
 3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
 4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
 5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Οι δεσμεύσεις για την καθημερινότητα και τις προσλήψεις

Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Υγεία: Έμμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ' οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. 'Αμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. 'Αμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

Γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Οι αλλαγές στο κράτος

 • Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
 • Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.
 • Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
 • Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.
 • Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Εθνικά θέματα

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, τείνοντας χείρα φιλίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στα Βαλκάνια, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αιχμή εδώ αποτελεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Βόρεια Ελλάδα, η προστασία των Μακεδονικών προϊόντων και μια μεγάλη διεθνής καμπάνια για την Μακεδονία μας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σειρά είχε η Τουρκία και ο Ερντογάν. «Θα είμαι λιτός, είπε για την Τουρκία. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας. Χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί.  Η αχρείαστη ένταση και οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών μας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε έτος ορόσημο το 2021, όταν συμπληρώνονται 200 από την Επανάσταση του 1821. «Διότι θα είναι η ευκαιρία να επανασυστήσουμε την νέα Ελλάδα στον κόσμο. Την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας. Την Ελλάδα του αύριο που βρίσκει με αυτοπεποίθηση τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Την Ελλάδα που αξίζουμε. Την Ελλάδα που μπορεί να μας κάνει όλους υπερήφανους. Όπως έκανε στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004».

Τέλος τα πλαστικά καλαμάκια από το 2021

Ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά μέτρων για το περιβάλλον

Όπως είπε:

Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. Η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα.

Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους.

Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας γίνονται ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Υπάρχει και ενδιαφέρον και σχετική εμπειρία και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αλλά και σοβαρή τεχνογνωσία από ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά.

Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας»

Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου" είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ας σηματοδοτήσουμε ότι πέρασε η εποχή του θυμού και της βίας και ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

70
σχόλια
 1. avatar Επιτέλους!

  Μετα την ολική καταστροφή Τσίπρα με 200 δις ζημιές στην οικονομία κατα τον Τόμας Βιζερ, με 45 δις νεους φορους Τσίπρα και νεες περικοπες Τσίπρα απο το 3ο Αριστερό δικό του Μνημόνιο (10 δις ετησίως επι 4,5 χρόνια μας έκλεψε απο τις τσέπες μας), μετα την απάτη Τσίπρα ότι θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ ενω τον αυξησε, ηλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι και μείωσε άμεσα και πραγματικά τον ΕΝΦΙΑ! Ουτε θα-θα-θα, ουτε του χρόνου! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Ο Τσίπρας μετα τις αποτυχιες του παντου, οδευει για χαρακίρι!

 2. avatar giorgos57

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εξάγγειλε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και, μάλιστα, με βάση το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ - δηλαδή κλιμακωτά και όχι οριζόντια. Δεν έφερε την φορολογική επανάσταση ούτε την μεγάλη ανατροπή - εκμεταλλεύθηκε απλώς τον δημοσιονομικό χώρο και την «προίκα» των 37 δις που του άφησε ο Τσίπρας.

 3. avatar επαμιτης

  το κκε ειναι ξεπερασμενο και συστημικο. εμεις θα φερουμε το νεο κομμουνισμο, εμεις θα φερουμε τη νεα αριστερα στην ελλαδα.

 4. avatar ελληνικη λυση

  ναι αλλα του χρονου ερχεται η μειωση του αφορολογητου και τα θετικα μετρα αυτα θα πανε στραφι. επισης αυτες οι βλακειες ελληνοτουρκικης φιλιας δεν περνανε στους σωβινιστες τουρκους και στον φασιστα ερντογαν. με την πρωτη ευκαιρια θα τρυπησουν διπλα στο καστελοριζο στην ελληνικη αοζ και αντι να αμυνθουνε θα σχολιαζουν και θα γκρινιαζουν.

 5. avatar Η μερα με την νύχτα, ο Μητσοτάκης

  Ευτυχώς που έφυγε ο ολετήρας Τσίπρας και έχουμε έναν κανονικό Π/Θ. Μπήκαμε πιά σε μία νεα φαση ανάπτυξης, χωρίς τους αρρωστους παλαβούς αριστερούς. Εσκισε χθες ο Κυριάκος.

 6. avatar Ρε Douska…

  ...συνεχώς επιβεβαιώνεις ότι το
  ακατοίκητο σου πάσχει...αντί να πάς
  να κάνεις καμία βουτιά (προσοχή στα
  βράχια ..τα θέλουμε ) μήπως και λαμπικάρεις βγαίνεις μεσημεριάτικα ,με
  τέτοια ζέστη να "σχολιάσεις" , να κάνεις κάτι που πασιφανώς υστερείς!
  Το "κήρυγμα" σου πίσω από τις μπούρδες
  κρύβει την αγωνία σου για το ατομικό
  σου μέλλον σαν αναρχομπαχαλάκι και
  την επιρροή σου στις αμοιβάδες των
  Εξαρχείων...Επειδή προσωπικά δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στην νέα "γυμναστική" που θα εφαρμοσθεί ,
  έχεις δύο επιλογές. Ή κάνεις αίτηση
  για διαβίωση σε κάποιο γηροκομείο με μόνιμη στέρηση εξόδου ή ζητάς ταπεινά
  από τον Αμβρόσιο να γίνεις μοναχός στην Αγ. Λαύρα..
  Πάντως όπως είσαι τώρα δεν τρώγεται
  και συνεχώς χειροτερεύεις ..
  ΥΓ. Θα σου στείλω άτομα της υπηρεσίας
  "Φροντίδα στο σπίτι " μήπως και καταφέρουν κάτι ! Α , και μη ξεχνάς το
  αντηλιακό ...

 7. avatar Douskas John

  Λίγες μέρες μόνο με την κουτάλα στα χέρια τους και :

  Η ΔΕΗ είναι έτοιμη προς ξεπούλημα, το ΣΔΟΕ καταργείται, η νομική σχολή στην Πάτρα έπεσε στο πηγάδι, στην Κρήτη κλείνουν νοσοκομεία, σταματάνε τα έργα της Πατρών - Πύργου και της Αμβρακίας για να ξαναγίνει ανάθεση στους «δικούς» τους εργολάβους, βγάλανε τον Φλώρο έξω και «ξεσκόνισαν» τον ανιψιό του Μητσοτάκη που ήταν κι αυτός εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο και τον έβαλαν για τιμωρία στο γραφείο πρωθυπουργού, βάζουν 6 νέους σταθμούς διοδίων στον Αυτοκινητόδρομο Α5, καταργούν στάσεις προαστιακού, και μας λένε πως αλλάξει το κλίμα στην ΝΔ και η συμφωνία των Πρεσπών τώρα τους φαίνεται μια χαρά, βάζουν τον εκτελεστή του «Σχεδίου Μαρφίν» Χρυσοχοίδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατέβασαν αστυνομικούς /κομάντο στο κέντρο της Αθήνας που φέρουν βαρύ οπλισμό και αυτόματα όπλα, καταργούν την αυτοτέλεια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βάζουν Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον Τσουβάλα, τον τέως αρχηγό της ΕΛΑΣ ο οποίος είχε καρατομηθεί γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος για το μπάχαλο στο Μάτι , ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ !!!

  1. avatar advouk7

   Ναι αλλα τα ομολογα πανε σφαιρα...δειγμα της εμπιστοσυνης των αγορων. Θυμιζω οτι οι αποδοσεις 10ετιας επι Σαμαρα πεσανε περιπου 15% (στο 9%), ανεβηκαν πανω απο 100% (στο 20% περιπου) στο πρωτο 6μηνο ΣΥΡΙΖΑ και μετα το Μνημονιο επεσαν στα επιπεδα του 5%. Απο τις ευροεκλογες και μετα η μειωση ηταν περιπου 50% (τωρα στο 2,1%). Κατσε να τον δουμε και αυτον και εδω ειμαστε να πουμε και τα καλα και τα στραβα...

   1. avatar Douskas John

    Δεν είναι θέμα να δούμε . Παρακάτω σου παραθέτω τον ορισμό της φεουδαρχίας . Βλέπεις δεν έχουν αλλάξει και πολλά στα χρόνια που έχουν περάσει .
    Φεουδαρχία
    Η φεουδαρχία είναι κυρίως ένα σύνολο προσωπικών σχέσεων υποτέλειας που συνδέουν ιεραρχικά τα μέλη των ανώτερων τάξεων της κοινωνίας. Η πραγματική της βάση είναι η ανταλλαγή των υπηρεσιών του υποτελή έναντι κάποιου ευεργετήματος από τον άρχοντα. Κατά κανόνα το φέουδο είναι γη, και αυτό τοποθετεί τη φεουδαρχία στην αγροτική της βάση, δηλώνοντας ότι είναι καταρχήν ένα σύστημα κατοχής και εκμετάλλευσης της γης.
    Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες κατέχουν την εξουσία στα κτήματα που τους ανήκουν, που περιλαμβάνουν όλες τις περιοχές τις οποίες μπορεί να ελέγξουν. Συχνά παραχωρούν γη σε άλλους που τους οφείλουν αφοσίωση και υποτέλεια. Οι υποτελείς αυτοί μπορεί να μεταβιβάζουν επιπλέον απαιτήσεις στους ενοικιαστές γης της περιοχής τους.
    Χαρακτηριστικό γνώρισμα της χωροδεσποτείας ήταν και η ουσιαστική επιβίωση της δουλείας, υπό τη μορφή της δουλοπαροικίας. Οι υποτελείς χωρικοί τίθενται υπό την προστασία των ισχυρών γαιοκτημόνων με αντάλλαγμα τον πλήρη έλεγχο της ζωής και εργασίας τους. Τον 11ο αιώνα τα δικαιώματα που ασκούσαν ο βασιλιάς ή ο κόμης περνούν στα χέρια των τοπικών αρχόντων. Έτσι, η απονομή δικαιοσύνης, ο ορισμός και η είσπραξη φορολογίας, η επιβολή αγγαρείας είναι δικαίωμα των χωροδεσποτών στην περιοχή τους.

 8. avatar Δυσπιστώ για να μην απογοητευτώ!

  Ακούγοντας με προσοχή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό μου οι προεκλογικές υποσχέσεις και στη συνέχεια εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή, ως πρωθυπουργού, το 2004! Τότε έκανα την σκέψη, που κάνουν πολλοί σήμερα, ότι, αν πραγματοποιήσει τα εξαγγελλοντα θα κυβερνά για 4 4ετίες τουλάχιστον! Τα αποτελέσματα της τότε διακυβέρνησης γνωστά! Το 2009, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είχε επιτύχει αρκετά κυβερνώντας, είχα κάποιες ελπίδες. Στην πορεία ακολούθησε η αποκάλυψη για τα οικονομικά της χώρας και το 1ο μνημόνιο! Το 2013, όταν ανέλαβε ο Σαμαράς, έχοντας πλέον γνώση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τον τρόπο με τον οποίο ανήλθε στην εξουσία, διατήρησα επιφυλάξεις! Το 2015, ακούγοντας τον Τσίπρα, πάλι δεν πίστεψα ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει όσα εξήγγειλε, με δεδομένο την οικονομική δυνατότητα που υπήρχε! Πάντως εκείνο, βασικά, που προσδοκούσα από αυτόν ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ( που παρεμπιπτόντως ανθεί και βασιλεύει! ) του ρουσφετιού, της διαφθοράς! Ο Τσίπρας έφυγε αφήνοντας ομολογουμένως κάποιο έργο, παρόλο που ήταν άπειρος και πρωτάρης! Με βάση λοιπόν όλα αυτά και με δεδομένο ότι το χρέος παραμένει η υψηλό, για να μην φασκελώνω τον εαυτό μου μπροστά στον καθρέφτη, συνεχίζω να " κρατώ μικρό καλάθι"!

  1. avatar Ρε συριζοτρόλ

   Ο Τσίπρας δεν άφησε κανένα έργο, μόνο σταχτη και ερείπια άφησε παντου, απο την οικονομία μεχρι και τα εθνικά θέματα. Μονο 200 δις ειναι η ζημιά στην οικονομία με το αχρειστο 3ο μνημόνιο και την Βαρουφακιάδα του 2015. Δικαίως στις εκλογες τον μαυρισαν ολοι οι ελληνες, ηταν και αχρηστος και κυρίως επικίνδυνος ο εθνομηδενιστής και αριστερόστροφος φασίστας Τσιπρας. Τωρα επι 4 χρόνια θα κυβερνήσει η ΝΔ και τα πρωτα δείγματα ειναι εξαιρετικά. Θα κριθεί φυσικα μετα απο 4 χρόνια ο Μητσοτακης, αλλα ειμαστε σίγουροι ότι θα αναβαθμίσει όλη την χωρα και θα φερει την πολυπόθητη ευημερία για όλους, με μεγάλη ανάπτυξη και νεες δουλειές και φυσικά ταξη και ασφάλεια, που τοσο πολύ έλλειψαν με τους αναρχοάπλυτους συριζαίους.

   1. avatar Στη στάχτη

    και στα ερείπια πατάει ο Μητσοτάκης και υπόσχεται! Στους ημετέρους ( εργολάβους) αν πρόσεξες, γιατί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους τους περιφρόνησε! Και θα δούμε πώς θα διαχειριστεί τα 37 δις που άφησε ο Τσίπρας!

    1. avatar Τι βλακειες γραφεις!

     Ο Τσίπρας δεν άφησε τίποτα! Αυτα τα 30 δις ειναι ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ που δεν μπορούμε να τα πειράξουμε αν δεν παρουμε την άδεια τους! Και εχουν ήδη επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο χρεος που έφθασε στα 360 δις! Ειναι δανεια που πληρώνουμε συνεχώς τόκους, για να χρησιμοποιηθουν μονο αν δεν μπορεσουμε να βγούμε στις αγορές! Και οπως βλέπεις ο Μητσοτάκης μόλις βγήκε στις αγορές πηρε το χαμηλότερο επιτόκιο εδω και δεκαετίες, μονο 1,9%! Οταν ο Τσιπρας μόλις πριν 4μηνες πήρε με διπλάσιο επιτόκιο 3,7%! Οι αγορές εχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στον νοικοκύρη Μητσοτάκη! και μηδέν εμπιστοσυνη στον απατεώνα Τσίπρα!

 9. avatar Τελικά, υπάρχει ελπίδα στον τόπο μας!

  Μετα την καταστροφή του απατεώνα Τσίπρα, ο Ελληνικός Λαός ψήφισε με 40% εναν πραγματικά άξιο, συνεπή και ενωτικό Πρωθυπουργό που κανει την διαφορά! Μπραβο Κυριάκο!

 10. avatar Ρεθυμνιωτης

  Ερωτημα: Ποιος δημιούργησε τις προυποθεις για την ευαγγέλια έστω αυτών των μικρών ελαφρυνσεων; Γιατί μη μου πείτε πως δημιουργήθηκαν μέσα σε δέκα μερες!

 11. avatar Αλέξης τσιπρας

  Ψέματα λέει ο Μητσοτάκης ότι θα σας μειώσει τον ΕΝΦΙΑ!!
  Τον ΕΝΦΙΑ τον έχω καταργήσει ήδη...

 12. avatar Ναι ναι

  Η διπλωματική ασυλία στο ο κλέψας του κλεψαντος θα καταργηθεί?
  Η άσε μωρέ το παράθυρο λίγο ανοιχτό να χορτάσει και η δική μας μπακα ε?

 13. avatar Να καμαρώνει σαν το γύφτικο σκεπαρνι

  για να πει δυο μπούρδες είναι το μόνο προσόν αυτού του πρωθυπουργού

  1. avatar Έτσι σχολίασε

   Ο μισθωτός του Πολάκη...

   1. avatar Λες και με ξερεις ρε βλάκα!

    Κανεις και τον μάντη και ξέρεις τί είμαι; Όλοι (...) πια σε αυτό το κόμμα;!!

    1. avatar Ξέρω εγώ τι είσαι

     Σκύλος μαύρος και τσιμπουριασμενος

     1. avatar Κρίνεις

      εξ ίδιων τα αλλότρια όπως όλοι στο κόμμα σου

 14. avatar Μστ

  Όλοι γνωρίζουμε ότι από αυτά που εξήγγειλε μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν...όλα τ' άλλα είναι τα γνωστά φούμαρα κάθε κυβέρνησης...τα ίδια εξήγγειλε και ο Τσίπρας και μετά ήρθε το μνημόνιο...και εξ' άλλου βρέθηκε έλλειμμα οπότε ξεχάστε τα όλα και να περιμένετε νέο μνημόνιο.!!

 15. avatar criskalts

  Όσο τα σφυριζόσκυλα αλυχτάνε, σημαίνει οτι πάμε καλά!!!

  1. avatar Όταν αλυχτανε τα σκυλιά

   σημαίνει ότι έρχεται σεισμός (...)

 16. avatar Αρχιλοχος

  Είναι εκπληκτικό ότι ακούμε για πρώτη φορά μια λογική φωνή που θέλει μια Ελλάδα σαν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και η αντιπολίτευση μιλάει για νεοφιλελευθερισμο και ότι άλλη μπούρδα τους κατέβει στο κεφάλι! Θα πάθουν την πλάκα τους απ τον Κυριάκο, και θα εξαφανιστούν αν δεν προσαρμόσουν την συμπεριφορά και τον λόγο τους σε σύγχρονα στάνταρτ.

 17. avatar Maximosb*

  Μετά πολύ σκέψη και επιφύλαξη του έδωσα αυτό που ζήτησε, μεγάλη πλειοψηφία, τα πρώτα δείγματα εξαιρετικής προετοιμασίας, απόλυτης ετοιμοπτητας και οργάνωσης με κάνουν να πιστεύω ότι έπραξα το σωστό και εάν συνεχίσει ταχύτατα στην υλοποίηση τους, αλλάζωντας ταυτόχρονα την καθημερινότητα του πολίτη και την οικονομία της χώρας γοργά, θα πω αυτό που ΔΕΝ πίστευα ότι θα έλεγα... Επιτέλους βρήκαμε τον άνθρωπο που θα αλλάξει την χώρα προς το καλυτερο.
  Μακάρι να του βγει για το καλό ΟΛΩΝ ΜΑΣ...και σας το λέει κάποιος ο οποίος για πρώτη φορά ψήφισε αυτή την παράταξη.... δεν είμαι τρολ, ούτε έμμισθος του πληκτρολογίου... απλά κάποιος ο οποίος πιστεύω στο δίκαιο και το σωστό...

 18. avatar Κυριάκο

  Κάνε τα μισά από σα είπες καί θά είσαι προθυπουργους με το 80% στις επόμενες εκλογές

 19. avatar Γιατί τόσα λίγα σχόλια;

  Περίμενα διθυραμβικές τοποθετήσεις! Και ειδικά για την Συμφωνία των Πρεσπών!

 20. avatar Βαγγέλης79

  Επιτέλους ένας σοβαρός άνθρωπος που καταλαβαίνει ότι κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι να τα παίρνεις από τους νόμιμους και τους συνταξιούχους που μπορείς να ελέγξεις, για να μοιράζεις επιδόματα στους παράνομους και στους φαινομενικά άνεργους. Όσοι ονειρεύονται αριστερά σε έναν καπιταλιστικό κόσμο, ας μείνουν στα όνειρά τους. Περισσότερη αστυνόμευση, εφαρμογή του νόμου (και στα Εξάρχεια), επιτέλους κατάργηση ασύλου στα πανεπιστήμια με τους πάγκους και τα κόμματα μέσα να κάνουν κουμάντο. Αξιολόγηση στο Δημόσιο, να φύγουν όσοι είναι αγενείς και τεμπέληδες, λες και μας κάνουν χάρη. Μακάρι να καταργηθεί και η μονιμότητα.
  Τη μεσαία τάξη την ισοπέδωσαν οι προηγούμενοι και είχαν και απέραντο μένος απέναντι σε οτιδήποτε ιδιωτικό. Ας πάρουμε παράδειγμα από τις πραγματικά ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Ο ιδιωτικός τομέας είναι σαφέστατα πιο παραγωγικός από οτιδήποτε δημόσιο.

  1. avatar Γιαννηςω

   Όταν λες για τις παρατάξεις και τους πάγκους φαντάζομαι εννοείς και τη ΔΑΠ που μολύνει το πανεπιστήμιο

   1. avatar Βαγγέλης79

    Δεν αφορά μόνο μια παράταξη η κομματικοποίηση της νεολαίας μέσα στα πανεπιστήμια. Είναι κρίμα να κρυβόμαστε και μεταξύ μας ως έθνος...

  2. avatar Ακόμα πιστεύεις τα παραμύθια που σου έλεγε

   προ εκλογών; Καημένε σανοφαγε θα προσγειώσεις κι εσυ όπου να ναι, μερικοί αργούν λιγο να στροφάρουν και να δουν τι τους συμβαίνει αλλά στο τέλος αποδέχονται την αλήθεια

   1. avatar Βαγγέλης79

    Μια αλήθεια που είπε ο Σύριζα, μπορείς να μου πεις;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει