Η εμμονή Μανιτάκη να μη δεσμευθεί σε αριθμούς απολύσεων δημιουργεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η κυβέρνηση αναζητά λύση ώστε να μην αδειάζει τον υπουργό αλλά και να καλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει σχεδιαστεί κίνηση -που όμως δεν αποκαλύπτεται- ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης το αργότερο μέχρι την Κυριακή αλλά και να συμφωνήσει η τρόικα.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στις προτάσεις είναι να μην συμφωνηθεί αριθμός επιόρκων που θα απολυθούν αφού τούτο τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων των Πειθαρχικών αλλά να συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός συνεδριάσεων των Πειθαρχικών ανά μήνα και υπουργείο ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν υπάρξουν χρονοτριβές στην εκκαθάριση των υποθέσεων των επιόρκων.

Στο χρονοδιάγραμμα που θα τεθεί δεν θα πρέπει να υπάρξουν παρεκκλίσεις ενώ παράλληλα θα τρέξουν και οι μειώσεις στα οργανογράμματα και οι διαδικασίες αξιολόγησης ώστε στο τέλος να βγει ο συνολικός αριθμός που θα αποχωρήσει. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι μέχρι την επιστροφή του κ. Στουρνάρα την Κυριακή το απόγευμα ότι θα έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διαπραγματεύσεις και πως μέχρι την Τρίτη θα έχει ανακοινωθεί συμφωνία με την τρόικα.

Το γεγονός ότι η τρόικα δεν αποχωρεί από την Αθήνα αλλά θα αναμένει την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες πολλές λεπτομέρειες ανοικτές για μια σειρά από θέματα. Διαφορετικά μέσω e- mail όπως έχει και άλλες δύο φορές θα μπορούσαν να κλείσουν τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες βράδυ οδηγίες στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις ώστε εάν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί στο Eurogroup ένα πλαίσιο κατ αρχήν συμφωνίας προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι η Ελλάδα καθυστερεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι είναι πολύ κοντά η συμφωνία για τα ληξιπρόθεσμα και πως απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για να κλείσει και η συμφωνία για τον ενιαίο φόρο.

Μετά την ψήφιση του επενδυτικού από τη Βουλή στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι εφόσον κλείσει και η συμφωνία με την τρόικα θα αρχίσει και πάλι να υπάρχει κινητικότητα για επενδύσεις σε συνδυασμό κα με τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Μετά το τέλος του μήνα όπως λένε οπότε θα προχωρήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η μηχανή της οικονομίας θα ξαναζεσταθεί και η χώρα θα αρχίσει σε συνδυασμό με τον τουρισμό να μπαίνει σε τούνελ αισιοδοξίας.