Σκεπτικισμός και ανάμεικτα συναισθήματα επικρατούν στους κόλπους της Δημοκρατικής Αριστεράς, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής απόφασης των τριών πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τη μία πλευρά η Αγ. Κωνσταντίνου εκτιμά ότι οι επιλογές της δικαιώνονται πολιτικά, αλλά από την άλλη επικοινωνιακά εμφανίζεται ότι μετακίνησε την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει.

Στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου εκφράζουν σκεπτικισμό για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, κυρίως ως προς το σκέλος που αφορά στην παράταση είσπραξης του τέλους μέσω της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα, με δημόσιες δηλώσεις τους, βουλευτές και αξιωματούχοι της Αγ. Κωνσταντίνου επιχείρησαν να αποσυνδέσουν το σκέλος της ΔΕΗ από τις διεκδικήσεις της ΔΗΜΑΡ, η αναφορά του Φ. Κουβέλη σε συνέντευξή του στο συγκεκριμένο θέμα, ανακάτεψε και πάλι τα πράγματα.

Υπό το πρίσμα αυτό και προκειμένου να αντιστραφεί το αρνητικό επικοινωνιακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και επικεντρώνεται στη νέα υπαναχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την «κόκκινη γραμμή» της, κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει και η νέα διευκρινιστική δήλωση του Προέδρου του κόμματος, με την οποία επιχείρησε να εστιάσει το ενδιαφέρον της χθεσινής απόφασης στην αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από ενιαίο φόρο με προοδευτικό χαρακτήρα (φορολογικές κλίμακες), αφορολόγητο όριο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Τα θέματα τέθηκαν σε όλη τους την έκταση και χθες το βράδυ, σε σύσκεψη του Φ. Κουβέλη με τους στενούς του συνεργάτες στην Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου. Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος που το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα τα νέα δεδομένα, αν και εκτιμάται ότι, δεδομένου ότι όπως δήλωσαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, πρόκειται για ενιαία θέση των τριών αρχηγών, οποιαδήποτε συζήτηση θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ βέβαια, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο η Τρόικα να εμφανιστεί κάθετα αντίθετη απέναντι στις αξιώσεις των τριών πολιτικών αρχηγών, με το αιτιολογικό ότι η παράταση του ΕΕΤΗΔΕ διασφαλίζει έσοδα. Στην περίπτωση αυτή, εξηγούν από την Αγ. Κωνσταντίνου ο άξονας της διαπραγμάτευσης μετακινείται σε άλλο επίπεδο, με την κυβέρνηση πλέον να καλείται να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος μιας εικόνας που θα την εμφανίζει ως απλό εντολοδόχο των ελεγκτών.