Ήρθε και στην Ελλάδα μια πρωτότυπη εφαρμογή που ξεκίνησε από την Ολλανδία και έχει διαδοθεί σε 19 χώρες στον κόσμο. Ο ιστότοπος Politwoops συγκεντρώνει όλα τα tweets που οι πολιτικοί δεν θέλουν να δεις.

Υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ορθογραφικά λάθη, γκάφες ή και απλές αναδιατυπώσεις συνθέτουν τη συλλογή του Politwoops.

Η διαρκώς αυξανόμενη συλλογή περιλαμβάνει 2 χιλιάδες διαγραμμένα tweets ανάμεσα στα οποία θα βρει κανείς πολιτικές γκάφες, όπως η διαγραφή retweet από τον Αδωνι Γεωργιάδη, όταν 2 ώρες μετά συνειδητοποίησε πως αφορούσε συγκέντρωση κατά και όχι υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές.

Τα tweets καταγράφηκαν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα και συνοδεύονται με ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημοσιοποίηση τους, η ημερομηνία διαγραφής τους, ο χρόνος που παρέμειναν σε δημόσια θέα πριν διαγραφούν, αλλά και η πιθανή αιτία διαγραφής τους.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Politwoops αποτελεί ένα εργαλείο για πολίτες και δημοσιογράφους που δίνει τη δυνατότητα εξέτασης του προφίλ των πολιτικών, όταν εκείνοι, αφήνοντας πίσω τα αποστασιοποιημένα βουλευτικά έδρανα και το απόμακρο τηλεοπτικό γυαλί, αποφασίζουν να κάνουν χρήση των social media για να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη, να προωθήσουν τις θέσεις τους σε ένα ευρύτερο κοινό ή απλώς για να αναπαράγουν διαδικτυακά πρακτικές προσωπικής προβολής, κρίνοντας ότι έτσι χτίζεται πλέον ένα σύγχρονο πολιτικό προφίλ.

Το εγχείρημα είναι μια πρωτοβουλία του Open State που ανήκει σε δύο ολλανδικές οργανώσεις που δηλώνουν ότι σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ενεργούς πολίτες. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και το εγχείρημα Politwoops, που ξεκίνησε την λειτουργία του και στην Ελλάδα από το igraphics.gr.

Δείτε μερικά από τα tweets: