«Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας με επιστολή του προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ομολόγου του.

Ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος εξάλλου» σημειώνεται, «έδειξαν ότι τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικά αποτελέσματα….. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν, να συνεχίσουν τον διάλογό τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος – όπως ξέρετε – διεκόπη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη».

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι κανείς δεν πρέπει ούτε να διανοηθεί, πόσο μάλλον να υπονοήσει διχοτόμηση, ενώ επίσης αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του: «Σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας».

Ως προς τον ρόλο της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι πρέπει να είναι «υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός» της προσπάθειας που θα καταβάλλεται από τις δύο κοινότητες. «Και ασφαλώς μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τις εξελίξεις, διακηρύσσοντας την ετοιμότητά μας να τους ενθαρρύνουμε, έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια δίκαιη, βιώσιμη και συμφωνημένη διευθέτηση» τονίζεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προβλέπεται από τις Συμφωνίες του 1960. Πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επιστροφή των εκτοπισμένων και άμεση απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, όπως προβλέπουν οι Αποφάσεις του ΣΑ.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει ότι η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι λάθος. Η Κύπρος θα ανακάμψει. Ελλάδα και Κύπρος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Εθιμικού Δικαίου. Μετά τη λύση, όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα οφέλη των φυσικών πόρων του νησιού.

«Διαφωνώ με την πρόταση για τετραμερή γιατί παραβιάζει την αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόφαση το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ, καταλήγοντας, τονίζει ότι «οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ».

Διαβάστε εδώ το σύνολο της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών στον τούρκο ομόλογό του στα αγγλικά

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr