«Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες κατάφερε να αποφύγει αυτό που λέμε στη διεθνή ορολογία “αργεντινοποίηση” της Κύπρου, να γίνει δηλαδή η Κύπρος Αργεντινή. Καταφέραμε να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη και άτακτη χρεοκοπία, που θα σήμαινε μία πλήρη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και ενδεχομένως έξοδο από το ευρώ με όλες τις πολιτικές επιπλοκές».

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο ως «δύσκολη» αλλά «διαχειρίσιμη».

«Κανείς δεν θα έδινε 10 δις ευρώ εάν δεν πίστευε ότι θα τα έπαιρνε πίσω. Η συμφωνία του Eurogroup αποδεικνύει ότι ναι μεν είναι μία δύσκολη κατάσταση αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχει η δυνατότητα και η προοπτική», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογίσει εάν θα φτάσει στο 30% ή στο 40%. Δεν θα παίξω με τους αριθμούς, όμως πιστεύω ότι θα είναι γύρω στο 30%».

Παραδέχθηκε ότι η ανεργία στη Μεγαλόνησο θα ανέβει, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη αγωνία της κυπριακής κυβέρνησης, εξέφρασε όμως την άποψη ότι θα υπάρξει μία ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, που θα βοηθήσει να επιστρέψουν Κύπριοι σε εργασίες που μέχρι τώρα δεν έκαναν λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου.

«Όσο δύσκολα και αν είναι πιστεύω και στον πατριωτισμό και στο φιλότιμο του Κύπριου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης του προέδρου Αναστασιάδη να εντοπίσει τους υπαίτιους της πρωτοφανούς για την Κύπρο οικονομικής τραγωδίας, ανέφερε: «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε ένα δρόμο όχι απλώς να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του κυπριακού λαού, αλλά να έχουμε μία νέα αρχή σε ό,τι αφορά τη σχέση κοινωνίας-πολιτικής».

«Δεν μπορεί μία τέτοια οικονομική τραγωδία να περάσει απαρατήρητη. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα έχουμε ευθύνες», κάνοντας λόγο για αναζήτηση ευθυνών και για τραπεζίτες και για πολιτικούς. «Δεν θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο κ Στυλιανίδης.

Δείτε το βίντεο από το δελτίον ειδήσεων της ΝΕΤ:

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.