Αν η Τουρκία επιμείνει σε μια διαρκή αντιπαραγωγική και παράνομη ένταση θα πρέπει η ΕΕ να μετακινηθεί από τις λέξεις και τις δηλώσεις στις ενέργειες, και να αποφασίσει μέτρα και κυρώσεις για τη χώρα αυτή, η οποία θα βρει τον Ελληνισμό ενωμένο απέναντί της, υπογράμμισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, και ολόκληρη την παράταξη, στην κηδεία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Κουμουτσάκος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης πως οι νενομισμένες τιμές που δίδονται στον Δημήτρη Χριστόφια είναι και οι πρέπουσες και οι οφειλόμενες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως από εκεί και πέραν η ιστορία θα κρίνει τον καθένα μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, είπε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε και το θάρρος αλλά και την επιμονή να υποστηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πριν τη συνάντηση, στην οποία παρών ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο κ. Κουμουτσάκος υπέγραψε το Βιβλίο Συλλυπητηρίων που άνοιξε στο Προεδρικό Μέγαρο για τον Δημήτρη Χριστόφια. Συγκεκριμένα έγραψε σε αυτό: «Εκ μέρους του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και ολόκληρης της παράταξης μας, εκφράζω βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια. Ενός πολιτικού που ανεξάρτητα εάν συμφωνούσε κανείς μαζί του ιδεολογικά, τον αντιμετώπιζε πάντα με σεβασμό και προσοχή, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξε ένας αληθινός πατριώτης που κατέβαλε άοκνες προσπάθειες και κατέθεσε ασίγαστη επιθυμία για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού. Τον τιμούμε για ό,τι πρόσφερε».

Εξάλλου μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας «επεδίωξε σε όλη του τη ζωή με μεγάλες προσπάθειες την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου» και πως όλοι γνωρίζουν τον πατριωτισμό του, ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνούσε ιδεολογικά μαζί του. Και για αυτή την διαχρονική του προσπάθεια τον τιμούμε σήμερα, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κουμουτσάκο, και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των κυβερνήσεων και του πολιτικού κόσμου της Κύπρου και της Ελλάδας.

Είπε πως όσο και εάν διαφωνεί κανένας με ιδεολογικές τοποθετήσεις ή κατευθύνσεις αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκτιμάς τον άνθρωπο, που υπερασπίζεται αυτά που πιστεύει.

«Το δεύτερο είναι η ανθρωπιά και η εντιμότητα και το τρίτο είναι να αγνοείς τις ώρες της κρίσης τις όποιες αντιπαραθέσεις. Συνεπώς πιστεύω ότι οι νενομισμένες τιμές που δίδονται είναι και οι πρέπουσες και οι οφειλόμενες, και από εκεί και πέραν η ιστορία θα κρίνει τον καθένα μας», σημείωσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέχουν και ένα μήνυμα της ανάγκης ενότητας του Ελληνισμού ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Η ενότητα του Ελληνισμού είναι ο ισχυρότερος παράγω εθνικής ισχύος, πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως εξέφρασε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια ενός πολιτικού, που ανεξάρτητα αν συμφωνούσες ή διαφωνούσες μαζί του σε ιδεολογικά ή πολιτικά θέματα αναγνώριζες πάντα ότι είχε και το θάρρος αλλά και την επιμονή να υποστηρίζει την προσπάθεια για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού.

«Άκουγες πάντα με προσοχή την άποψή του και για αυτό η απώλειά του αφήνει μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Τον τιμούμε για αυτό», σημείωσε.

Είπε πως είχε επίσης τη δυνατότητα μιας εκτενούς συνομιλίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά για την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε πλήρως για τις τελευταίες εξελίξεις. «Από πλευράς μας επιβεβαιώσαμε τη διαρκή ακλόνητη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς επίσης και τη σύμπτωση των θέσεών μας για την ανάγκη να υπάρξουν ξεκάθαρα αποτρεπτικά μηνύματα προς την Άγκυρα και σε επίπεδο εθνικό, κυπριακό και ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Διότι η Άγκυρα με την πολιτική της αυτή δεν αντιστρατεύεται μόνο και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αρνείται μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι αντίθετη και σε ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης, δηλαδή τα συμφέροντα που είναι άμεσα συνυφασμένα με την ανάγκη της Ευρώπης να διασφαλίσει εναλλακτικές πηγές και οδούς ενέργειας, δηλαδή αντιβαίνει στη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε.

«Γι’ αυτό η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι και καταδικαστική, αλλά και εάν έλθει η στιγμή εκείνη που η Τουρκία θα επιμείνει σε αυτή τη διαρκή αντιπαραγωγική και παράνομη ένταση, θα πρέπει η ΕΕ να μετακινηθεί από τις λέξεις και τις δηλώσεις στις ενέργειες, και να αποφασίσει, εάν έλθει εκείνη η στιγμή, και μέτρα και αντίμετρα και κυρώσεις για την Τουρκία», τόνισε.

Πρόσθεσε πως «εμείς το απευχόμαστε αυτό, γιατί ελπίζουμε ότι ενδιαμέσως η Άγκυρα θα συνειδητοποιήσει πού εξωθεί η ίδια τη θέση της και πόσο κακό κάνει πρωτίστως στα δικά της στρατηγικά συμφέροντα, πόσο πολύ υποσκάπτει την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, και πόσο πολύ γίνεται ένα κράτος που αντί να παράγει σταθερότητα παράγει αστάθεια και αβεβαιότητα και ένταση στην περιοχή. Αυτός είναι ένας δρόμος που δεν την συμφέρει. Σε κάθε περίπτωση εάν συνεχίσει αυτή την πορεία θα βρει τον Ελληνισμό ενωμένο απέναντί της», υπογράμμισε.

«Στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία αντιστρατεύεται ευρωπαϊκά συμφέροντα»

«Στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία με την προκλητικότητα της πολιτικής της, δεν παραβιάζει μόνον τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Δίκαιο. Αντιστρατεύεται, ευθέως και απροκάλυπτα, νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που έχει ορίσει ως υψίστη και στρατηγικής σημασίας προτεραιότητά της την ενεργειακή της ασφάλεια» επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της Τουρκίας, επανέλαβε ότι η Ευρώπη χρειάζεται εναλλακτικές οδούς και πηγές ενέργειας κάτι που της παρέχει η εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων που βρίσκονται μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, και εμποδίζεται από την παραβατική τουρκική προκλητικότητα. «Οφείλουν λοιπόν οι Βρυξέλλες όχι μόνον τη στήριξη και την αλληλεγγύη σε ένα κράτος-μέλος της οικογένειας που υφίσταται bullying παρανομίας από τρίτο κράτος, αλλά και την αποτελεσματική προάσπιση των ίδιων των ευρωπαϊκών ενεργειακών συμφερόντων», σημειώνει.

Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι αυτές κινούνται σε ορθή κατεύθυνση, θα κριθούν όμως συνολικά εάν φτάσει η κρίσιμη στιγμή, όπου η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, αντίμετρα και κυρώσεις. «Τότε, όπως εμείς ως Νέα Δημοκρατία ζητήσαμε διά στόματος του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΕΕ θα κληθεί όχι μόνον να κάνει δηλώσεις αλλά να εφαρμόσει συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα βρίσκεται σθεναρά δίπλα στη Λευκωσία. Η Νέα Δημοκρατία είναι σε απόλυτη συνεννόηση και επικοινωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον και να προστατεύσουμε την Κύπρο από παράνομες επιδιώξεις ή επιβουλές», καταλήγει.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας σε μια τεταμένη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. «Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έχουμε προνοήσει και προετοιμαστεί καταλλήλως, σε επαφή και συνεργασία με εταίρους και συμμάχους, τόσο ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης όσο κι εγώ ως αρμόδιος Τομεάρχης. Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, τις διεθνείς διασυνδέσεις, τη θέληση και κυρίως, την πατριωτική αίσθηση υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, που μας επιτρέπουν τη βεβαιότητα επιτυχούς διαχείρισης μιας πράγματι δύσκολης και σύνθετης κατάστασης».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε σε μια τέτοια παράλογη και αυτοκαταστροφική ενέργεια καθώς αυτήν τη στιγμή είναι απομονωμένη διπλωματικά και πιεσμένη από ανοικτά ζητήματα και κακές σχέσεις με το σύνολο σχεδόν των γειτόνων της, των πιθανών εταίρων της στην ΕΕ και των σημερινών συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. «Εάν, παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα περάσει το κατώφλι της λογικής θα βρει απέναντί της την τεράστια ισχύ της εθνικής ενότητας των Ελλήνων. Την αποτρεπτική ισχύ ολόκληρου του Ελληνισμού», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο μια πιθανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση η αντιμετώπιση της οποίας θα γίνει μέσα από ένα άθροισμα ενεργειών, δράσεων, επιχειρημάτων και πεποιθήσεων. «Με διεύρυνση και εμβάθυνση συμμαχιών. Αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις με ισχύ αποτροπής. Πρόθεση ουσιαστικού, καλά προετοιμασμένου διαλόγου χωρίς απειλές, προκλήσεις και παραβατικότητα από πλευράς Τουρκίας. Διεθνές Δίκαιο και διεθνή νομιμότητα. Ένα στιβαρό κράτος σε ηθική και πολιτική ανάταξη και οικονομική ανάπτυξη». «Ελπίζουμε ειλικρινά, η Άγκυρα να δει την ευκαιρία μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Να απεγκλωβιστεί από την πολιτική των αδιέξοδων προκλήσεων και της αντιπαραγωγικής έντασης και να περάσουμε σε μια περίοδο ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει και για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια: «Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ένας πατριώτης. Ανεξάρτητα από τα εάν διαφωνούσες ή συμφωνούσες μαζί του πολιτικά, είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρώτο μέλημά του ήταν το καλό της Κύπρου και η επανένωση του νησιού. Με μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό. Αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη στην ιστορία του ελληνισμού. Τον τιμούμε γι αυτό».