Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Επίθεση στην Ελλάδα για τους μουφτήδες της Θράκης

«Η νοοτροπία της Ελλάδας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11:42
22/06/2019
Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Επίθεση στην Ελλάδα για τους μουφτήδες της Θράκης
6
loading

Την έντονη αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση της  Συνθήκης της Λωζάνης, την ώρα που σε όλη την ανακοίνωση κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρει σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την "τουρκική" μειονότητα Μουφτήδες. Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, ηΕλλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις, θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος  κυβερνητικού οργάνου.

Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην  καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί μάλιστα την Ελλάδα ότι δεν έχει προβεί σε μία ουσιώδη επαφή με τους εκπροσώπους της Μειονότητας ούτε έλαβε υπόψη τις απόψεις τους.
Αντιθέτως, σημειώνει, «για τη σύνταξη του διατάγματος εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους που είναι γνωστό ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και καταπιεστικών πρακτικών έναντι της Τουρκικής Μειονότητας.

«Αυτό αποδεικνύει  για μία ακόμη φορά ότι η νοοτροπία της Ελλάδας έναντι της μειονότητας απέχει πόρρω από αυτή των καλών προθέσεων. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες και να αποφύγει το λάθος τοποθέτησης παρανόμως διορισμένων».

Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη «τουρκικός/ή» στις ονομασίες τους. Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να  αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας  και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μεινότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας» .

Στην ανακοίνωσή του, τέλος, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ  καλεί ακολούθως τους διεθνείς οργανισμούς να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, και διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται  τα δίκαια συμφέροντα και τα αιτήματα της Τουρκικής μειονότητας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar nikck

  Από Wikipedia...

  \"Άποψη του ΟΗΕ

  Η δε επικρατούσα σήμερα άποψη του ΟΗΕ στην έννοια της Μειονότητας είναι ότι αυτές ήδη προστατεύονται από διεθνείς διατάξεις κατά τις οποίες:

  \"...αι μη κυρίαρχοι ομάδες, αι οποίαι αν και βασικά επιθυμούν την ίσην μεταχείρισιν, επιδιώκουν διάφορον μέχρις ενός βαθμού μεταχείρησιν, δια να διατηρήσουν τα κύρια χαρακτηριστικά τους με τα οποία και ξεχωρίζουν από την πλειονότητα του πληθυσμού. Τα κύρια αυτά χαρακτηριστικά που προστατεύονται είναι η φυλή, η θρησκεία και η γλώσσα.

  Συνεπώς η μειονότητα μπορεί ν΄ αποτελεί διάκριση όχι μόνο από μια κοινωνία προς συγκεκριμένη ομάδα, αλλά και επιθυμία (διάκρισης) της ίδιας της ομάδας από την κοινωνία στην οποία και διαβιεί.\"

  Οι Τούρκοι τι από αυτά έχουν σεβαστεί για οποιονδήποτε λαό στα εδάφη τους?!
  Ανοίξτε την Χάλκη, κάντε ξανά την Αγ. Σοφιά ορθόδοξο ναό, επιστρέψτε τις περιουσίες στην Σμύρνη, δώστε στους Κούρδους, Πόντιους, Αρμένιους πίσω τα εδάφη τους, και μετά ελάτε να το συζητήσουμε...

 2. avatar Kononos

  Μήπως θέλεις να σου κατεβάσουμε και τα παντελόνια για πια ανθρώπινα δικαιώματα μιλάτε για τους Έλληνες Ποντίους για τους Έλληνες στην μικρά Ασία για τους Κύπριους για τους Αρμένιους μετά εθνικά σύνορα με τους δικούς σας που έχετε στοις φυλακές δεν ξέρετε τη θα πει δημοκρατία και ανοίγετε το στόμα σας μεμετια μόνο για τα δέντρα κάνετε

 3. avatar Βεβαια

  Οπως ειπαν και οι αλλοι πριν απο μενα η μειωνοτητα ειναι Μουσουλμανικη και οχι Τουρκικη. Δεν ειναι ολοι οι Μουσουλμανοι Τουρκοι ουτε ολοι οι Τουρκοι Μουσουλμανοι. Αυτα λεει και η Συνθηκη της Λωζανης που οποτε σας συμφερει θυμαστε. Αν δεν σας αρεσει τραβατε στο διεθνες δικαστηριο τουβλα ολκης. Μαγκιες κομμενες γιατι σας εχουν στην μπουκα ολη η Ευρωπη, η Αμερικη και το Ισραηλ, η Αιγυπτος, η Ελλαδα, η Γαλλια, η Ιταλια και η Κινα και σας βλεπω να σβηνεστε απο τον χαρτι αν συνεχισετε ετσι.

 4. avatar Λουκάνικος

  Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης...
  Ουστ!

 5. avatar Δεν υπάρχει τουρκικη αλλα μουσουλμανική μειονότητα. Τι συμφέροντα έχετε?

  Δεν υπάρχει τουρκικη αλλα μουσουλμανική μειονότητα. Τι συμφέροντα έχετε?

 6. avatar Στην ΕΛΛΑΔΑ δεν υπαρχει Τουρκικη

  Μειονότητα ! μονο μουσλουμανικη !Αυτο αναγνωριζει η συνθηκη της Λωζανης ! Το Ελληνικό Κράτος δεν διαχωρίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών με Θρησκευτικά κριτήρια ! υπάρχει εισοπολιτεια και ανεξιθρησκεία κυριως Δημοκρατια η Ελλαδα δεν ειναι Τουρκια ! .ΙΑΣΩΝ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει