17
loading
Γράφει
η Πανδώρα Κουλάδη

Επί 17 χρόνια, δέχεται την αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση των κατοίκων του Περιστερίου. Ο Ανδρέας Παχατουρίδης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αιώνιος» δήμαρχος αφού εκλέγεται με ποσοστά ρεκόρ από το 2002. Στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου 2019 επικράτησε με ποσοστό 74,18% αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όταν στο επίκεντρο των δράσεων είναι πάντα και απόλυτα ο πολίτης η ψήφος εμπιστοσύνης είναι αδιαμφισβήτητη.

Η προσφυγική οικογένειά του εγκαταστάθηκε και συνδέθηκε με το Περιστέρι από το 1922, όταν ακόμα ήταν συνοικισμός των Αθηνών. Εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι η αγάπη του για το Περιστέρι έχει βαθιές ρίζες και οι δεσμοί είναι άρρηκτοι, μια σχέση καρμική. «Υπάρχει η μοίρα της ζωής μου, που αποκλειστικά δείχνει και εμβρόντητα φωνάζει "ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ"», επισημαίνει μιλώντας στο newsbeast.gr.

Στη σκέψη, το μυαλό και την καρδιά του είναι πάντα ο πολίτης, φωτεινός φάρος στις δράσεις που υλοποιεί. Προσφέρει δωρεάν φρεσκομαγειρεμένο, ζεστό φαγητό σε όσους δεν μπορούν μέσω του προγράμματος «Καθήκον κατ’ οίκον». Στηρίζει τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την Αθήνα και προέρχονται από άπορες, μονογονεϊκές και με χαμηλά εισοδήματα οικογένειες στέλνοντας κούτες με τρόφιμα και προϊόντα πρώτης ανάγκης μέσα από την κοινωνική δράση «Σε έχω έννοια». Δείχνει τι σημαίνει «άνθρωπος» στέκοντας δίπλα στις μητέρες με νεογέννητα με το πρόγραμμα «Από την πρώτη μέρα δίπλα τους».

«Ολόκληρη η ζωή μου, ορθάνοιχτη ομπρέλα, πάνω τους απλωμένη, τους σκεπάζει και τους συντροφεύει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό» λέει για τους Περιστεριώτες. «Δεν υπάρχει δυνατότερο αίσθημα από εκείνο που σε δένει με τον συντοπίτη σου, πιο άρρηκτα και από γόρδιο δεσμό» προσθέτει.

Όταν τον ρωτάω αν σκέφτηκε ποτέ να τα παρατήσει η ειλικρίνεια του είναι αφοπλιστική. «Πολλές ήταν οι στιγμές, δεν σας κρύβω, που τα συμπτώματα καταπόνησης στο σώμα μας, ήταν εμφανή και ορατά. Στην ψυχή μας όμως ποτέ» λέει μεταξύ άλλων.

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης ξέρει να μάχεται και όταν χρειάζεται να συγκρούεται. «Όποτε χρειάστηκε, χτυπήσαμε στο μαχαίρι την γροθιά μας. Φωνάξαμε δυνατά. Διεκδικήσαμε. Πήγαμε κόντρα, ακόμη και αντισυμβατικά» επισημαίνει.

«Πώς είναι ο άνθρωπος πίσω από τον δήμαρχο;» τον ρωτώ και εκείνος χωρίς ίχνος ενδοιασμού τονίζει: «Μπροστά, πλάι και πίσω από τον Δήμαρχο, υπάρχει και υπερισχύει ο άνθρωπος και μόνον. Πρέπει να είσαι, να νιώθεις και να συμπεριφέρεται αληθινά, ως άνθρωπος. Ποτέ πλασματικά. Πάνω σ’ αυτόν τον ρόλο, τον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής, βασίζονται όλοι οι άλλοι».

-Τι σημαίνει για σας η πέμπτη επανεκλογή σας; Γιατί σας ψηφίζουν τόσα χρόνια οι Περιστεριώτες και συγκεντρώνετε μάλιστα τέτοια ποσοστά αποδοχής;

Σημαίνει την απόλυτη ενσωμάτωσή μας με το Περιστέρι και την Περιστεριώτικη κοινωνία, που μετά από 17 συνεχόμενα χρόνια, 26 Μαΐου 2019, έρχεται και πάλι να βροντοφωνάξει την ακλόνητη νικηφόρα αλήθεια της και την καρμική της εδραίωση.

Από τη μια, η πόλη, η κοινωνία των πολιτών του Περιστερίου, το αύριο και το μετά τους. Και από την άλλη, ο ομφαλός του καθήκοντος, της υποχρέωσης και της ευθύνης της δικής μου, όπως και της καλύτερης ομάδας. Της ομάδας μας. Είναι η ομάδα πρωταθλητισμού, της διαχρονικής τιμής, της αξίας και των φιλόδοξων, όσο και ανεξάντλητων προσδοκιών, ολόκληρου του Περιστερίου και του κοινωνικού συνόλου του.

- Το όνομά σας είναι συνδεδεμένο με την προσφορά στον συνάνθρωπο. Ήταν αυτό το όραμά σας από την αρχή ή η καθημερινότητα άλλαξε τα σχέδιά σας;

Από την πρώτη στιγμή, η κοινωνία μας μπροστά σε κάθε εντολή. Και ‘μεις πιστοί και απερίσπαστοι εντολοδόχοι, με απόλυτη επάρκεια, εγρήγορση και ετοιμότητα στο έργο της αυτοδιοικητικής μάχης και της ανεξάντλητης κοινωνικής προσφοράς. Με διαχρονικό αποδέκτη της, τον συνάνθρωπο.

Περάσαμε και αντέξαμε στα δύσκολα. Το κέντρο βάρους του οράματός μας, στα χρόνια της παρατεταμένης κρίσης, βεβαίως και έπεσε πάνω στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Και κατ’ εξοχήν μάλιστα των αδυνάμων. Προς τους οποίους, τα ραπίσματα της κρίσης ήταν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά.

Με πλήρη ενεργοποίηση των μηχανισμών αλληλεγγύης, στηρίξαμε τα μέγιστα και κρατήσαμε όρθιους και ζωντανούς τους συνανθρώπους μας, δίνοντας υποχρεωτική προτεραιότητα στους ευπαθέστερους και τις ανάγκες τους.

- Συγκρουστήκατε για να πάτε τον δήμο μπροστά;

Όποτε χρειάστηκε, χτυπήσαμε στο μαχαίρι την γροθιά μας. Φωνάξαμε δυνατά. Διεκδικήσαμε. Πήγαμε κόντρα, ακόμη και αντισυμβατικά, εστιάζοντας σ’ ένα και μοναδικό στόχο. Η πόλη μας και η κοινωνία της πάντοτε, σε προοδευτική και πρωτοποριακή ρότα, με καινοτόμες και ρηξικέλευθες επιλογές, πρωτοβουλίες, αποφάσεις και υλοποιήσεις.

- Υπήρχε στιγμή που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Πολλές ήταν οι στιγμές, δεν σας κρύβω, που τα συμπτώματα καταπόνησης στο σώμα μας, ήταν εμφανή και ορατά. Στην ψυχή μας όμως ποτέ. Της ψυχής μας και της κοινωνίας μας το πρόσταγμα, ήταν εκείνο το επιτακτικό, που ούτε για ένα λεπτό δεν μας άφησε περιθώριο υπαναχώρησης και απόδρασης.

- Βλέπει διαφορετικά ο δήμαρχος τα προβλήματα από τον πολίτη;

Αναφερόμαστε στο Περιστέρι, μία πόλη από τις δέκα λαοπληθέστερες και ευρύτερες διοικητικά, ανά την Επικράτεια, σε Καλλικρατική αξιολόγηση.

Με επίμονη, στοχευμένη και ανεξάντλητη συλλογική προσπάθεια, σταθήκαμε αντιμέτωποι με την πλειονότητα των ζητημάτων-προβλημάτων, προλαμβάνοντας την κάθε εκκρεμότητα και μετατρέποντάς την, σε έμπρακτη λύση και διευθέτηση.

Το πρόβλημα του πολίτη έμπαινε στο στόχαστρό μας και το κάναμε δικό μας. Με αυτήν την αντίληψη να μας διακατέχει, επινοήσαμε λύσεις και διόδους απεγκλωβισμού, από δυσχέρειες και προβληματικούς σκοπέλους, βγάζοντας τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα συμπολιτών και συνανθρώπων μας, στο ξέφωτο. Απλώνοντας άμεσα το χέρι μας, σε κάθε νεύμα κοινωνικής ανάγκης και δυσκολίας.

- Τι διακρίνει την επιτυχημένη από την αποτυχημένη δημαρχιακή θητεία; Είναι μόνο θέμα προθέσεων;

Επιτυχημένη, τι σημαίνει; Η «φανέλα» μονίμως ιδρωμένη. Τα «μανίκια» πάντοτε σηκωμένα ψηλά. Τα «γκάζια» πατημένα δυνατά. Ούτε μέρα, ούτε νύχτα, ούτε σχόλη, ούτε Κυριακή, σε προσωπική χρήση. Ο εαυτός μας νυχθημερόν και τις 365 ημέρες του χρόνου, στη διάθεση των πολιτών. Ένα με ‘κείνους, και προπαντός με την προαγωγή και αναβάθμιση της ζωής τους.

-Διάβασα κάπου ότι κάνετε ψυχοθεραπεία στους δημότες. Τι σας εκμυστηρεύονται;

Για τους δημότες, αισθάνομαι πιο συγγενής και από τον στενότερό τους συγγενή. Ολόκληρη η ζωή μου, ορθάνοιχτη ομπρέλα, πάνω τους απλωμένη, τους σκεπάζει και τους συντροφεύει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

Με την χωρίς όριο σκέψη, διορατικότητα και αγάπη μου, να τους κλείνουν βαθιά μέσα μου, να διαβάζουν και να αναλύουν όλους τους Περιστεριώτες, όπως και την ζωή τους.

Δεν υπάρχει δυνατότερο αίσθημα από εκείνο που σε δένει με τον συντοπίτη σου, πιο άρρηκτα και από γόρδιο δεσμό. Πιο διεισδυτικά και από την βαθύτερη εκμυστήρευση και εξομολόγηση.

Η συγκεκριμένη βιωματική διαδικασία και εμπειρία δεν μπαίνει ούτε σε λόγια, ούτε και σε περιγραφές. Είναι απλά και μοναδικά αυθεντική.

- Για κάποιους η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή. Για εσάς;

Επικρατέστερη δύναμη στα 17 ολόκληρα χρόνια της δημαρχιακής ηγεσίας του Περιστερίου, είναι η αφοπλιστική αγάπη που με κρατά αλληλένδετο με το Περιστέρι και όλους εκείνους που το αποτελούν. Διότι Περιστέρι είμαστε όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά.

Όταν την καλημέρα την πρωτολές στην πόλη σου.

Όταν περιμένεις να την βάλεις για ύπνο προηγουμένως και ύστερα αποσύρεσαι εσύ, στο τέλος της κάθε μέρας σου.

Όταν χνώτα, χτυποκάρδια, λόγια, χαρές και λατρεμένες στιγμές ζωής, είναι όλα μοιρασμένα ανάμεσα στην κοινωνία της πόλης μου και σε μένα, δεν υπάρχει χιλιοστό για μετερίζι άλλο.

Υπάρχει η μοίρα της ζωής μου, που αποκλειστικά δείχνει και εμβρόντητα φωνάζει «ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ».

Υπάρχει ένας μονόδρομος, ο οποίος στο Περιστέρι οδηγεί και πουθενά αλλού.

-Πώς είναι ο άνθρωπος πίσω από τον δήμαρχο; Πείτε μου δυο λόγια για εσάς.

Μπροστά, πλάι και πίσω από τον Δήμαρχο, υπάρχει και υπερισχύει ο άνθρωπος και μόνον. Πρέπει να είσαι, να νιώθεις και να συμπεριφέρεσαι αληθινά, ως άνθρωπος. Ποτέ πλασματικά.

Πάνω σ’ αυτόν τον ρόλο, τον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής, βασίζονται όλοι οι άλλοι. Οποιονδήποτε διαφορετικό ρόλο κληθούμε να ενσαρκώσουμε μέσα στη ζωή, θα αποτύχουμε και δεν θα μπορέσουμε δεοντολογικά να ανταποκριθούμε, αν δεν είμαστε πρώτα απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι, πραγματικοί άνθρωποι.

Δόγμα και κανόνας, για μένα τουλάχιστον, αδιάσειστος και αδιαπραγμάτευτος.

Στο πρόσωπό μου λοιπόν, βρίσκεται ο απλός, ο γνήσιος άνθρωπος και ο απόλυτα εξοικειωμένος με τερτίπια ουσίας, της ανθρώπινης ζωής. Και πάνω από τη δική μου κυρίως, βρίσκεται πάντοτε η ζωή των συνανθρώπων μου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Λαμπρακης Μπενετος

  τιτανοτεραστιος και ας βρισκονται [...] να πετανε [...].οχι δεν ειμαι δημοτης Περιστεριου...

 2. avatar μπράβο σε όσους

  είναι άνθρωποι και ΕΛΛΗΝΕΣ.Δέκα σαν αυτούς να είχε η ΕΛΛΑΔΑ. ΠΡΟΣΈΧΤΕ οι άλλοι μη δαγκώσετε τη γλώσσα και ΑΥΤΟΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΕΙΤΕ.

 3. avatar Νιάου

  Ένα δίπιττο απ\'ολα χωρίς κρεμμύδι , μια πατάτες και μια χωριάτικη. Παράδοση στο δήμο Νεάπολης-συκεών

 4. avatar Τα 9μερα

  Διαβάζω διάφορα. Ειλικρινά, τον Θεό τον ίδιο να είχε δήμαρχο το Περιστέρι θα βρεθούν κάποιοι μ@λ...κες και θα πουν την εξυπνάδα τους χωρίς καν να γνωρίζουν. Ο Παχα έχει αναμορφώσει το Περιστέρι σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πεζόδρομους, πλατείες, παιδικές χαρές, καθαριότητα, events, εκθέσεις στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, δημοτικά νοσοκομεία, ανάπλαση της Αιμιλίου Βεάκη με καφετέριες/μαγαζιά εστίασης, ανακύκλωση, συντήρηση σχολείων και πολλά άλλα έργα που όλοι οι Περιστεριώτες βλέπουν και γι\'αυτό άλλωστε τον ψηφίζουν. Δεν ξέρω σε ποιο κόμμα ανήκει (αν ανήκει), αν τρώει(;) λεφτά, αν διορίζει(;) γνωστούς και φίλους, αν γενικά δεν είναι τόσο \"καθαρός\" όπως ισχυρίζονται κάποιοι εδώ μέσα, τα έργα του όμως είναι υπαρκτά και τα βλέπουν όλοι. Μακάρι να ήταν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι τόσο δραστήριοι.

  1. avatar Πού?

   Πού τα βλέπετε τα δημοτικά νοσοκομεία να μάθουμε κι εμείς. Όσο για τις πλατείες κ τις αναβαθμίσεις απλά την Ά παιδική χαρά φτιάχνει κ ξαναφτιαχνει κ μάλιστα με κόστος 1.300.000 ευρώ την τελευταία φορά

   1. avatar Τα 9μερα

    Δημοτικό νοσοκομείο στην πλατεία Μπουρναζίου, πίσω από το κατάστημα Emp*** Outlet. Τα κόστη των παιδικών χαρών τα είδες με τα μάτια σου; Είδες τιμολόγια; Έχεις στοιχεία;

 5. avatar Πετρος πετρος

  ακους μια απιθανη μελωδια και δακρυζεις.βλεπεις οτι μαζι σου δακρυζουν χιλιαδες
  και ξαφνικα βλεπεις και κατι ηλιθιος να γελανε.

 6. avatar Δεν αρκεί βέβαια

  Να λέει κάποιος μεγάλα λόγια. Ας μας πει και κάποιο ζωτικό έργο που έχει κάνει για την πόλη μας. Όχι μόνο τις αγαθοεργίες που ισχυρίζεται (τις οποίες βέβαια κάνει με τις πλάτες της εκκλησίας- στην ουσία λεφτά του κοσμάκη είναι- αλλά κ χορηγών όπως πχ του Σκλαβενίτη, πάντα με την σχετική ανταπόδοση, αφού ο Σκλαβενίτης χρωστάει τόσα εκατομμύρια σε δημοτικά τέλη).
  Και μην μου πείτε ότι μαζεύει τα σκουπίδια. Αυτό είναι το αυτονόητο.
  Και επίσης ας μας πει τι δημοτικά τέλη πληρώνουμε σε σχέση με άλλους δήμους κ πως την σκαπουλαρουν κ δεν πληρώνουν τέλη οι χορηγοί του, Σπανός, Σκλαβενιτης, Λακιωτης κλπ

 7. avatar γατάκι…

  στη Θεσσαλονίκη, δήμος Νεάπολης - Συκεών ο Δανιηλίδης βγήκε για 7η
  συνεχόμενη φορά, δηλαδή για 24+ χρόνια...

 8. avatar Καζανοκέφαλος

  Είναι απλά τα πράγματα, άμα δεν μοιράζεσαι τα φράγκα με τα (...) για δήθεν έργα με «καπέλο» ή διορισμούς κηφήνων-κλακαδορων και τα μοιράζεις στον πραγματικά φτωχό, φοιτητή, άρρωστο, αδύναμο ναι θα βγαίνει για πολλές 5ετίες.

 9. avatar Απογραφή

  Αν έχει βολέψει το 70% των περιστεριών λογικό ....

  1. avatar nikos cela

   το περιστέρι έχει μισό εκατομμύριο σχεδόν μας λες ότι βόλεψε τα 2/3 από αυτούς αχαχαχ

 10. avatar Αλαλος21

  Για να τον ψηφίζουν οι δημότες μάλλον κάτι καλό έχει κάνει. Βέβαια εμείς οι Περιστεριώτες το είχαμε πάντα να ψηφίζουμε για χρόνια τους ίδιους και τους ίδιους ( μετά τη μεταπολίτευση είναι ο τρίτος μόλις δήμαρχος). Θα ήθελα όμως να μένει στο περιστέρι αφού όλα γίνονται τόσο καλά και όχι στα βόρεια προαστεια!

 11. avatar Neos7777

  Ο θεός να τον έχει καλά....Κατέβα για πρωθυπουργός και εμείς κοντά σου γιατί το αξίζεις...

 12. avatar καλααααααα

  Τα ίδια έλεγαν και για τον Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη πριν μερικά χρόνια... Ύμνους, \"φτερωτος γιατρός\", \"ο δήμαρχος της καρδιάς μας\", και να τα τρελά ποσοστά δημοφιλιας, και να οι δηλώσεις ότι θα είναι αιώνιος δήμαρχος και δεν τον κουνάει κάνεις, και δείτε τώρα που είναι!!!!

 13. avatar JorgeKr

  Δήμαρχε αν διώξεις και του απλυτους φουνταgin από τις πλατείες είσαι ο καλύτερος..

 14. avatar Alofron

  Τελικά υπάρχει ελπίδα ακόμα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...