Πότε ξεκίνησε ο ελληνικός λαός να ψηφίζει απευθείας τους νομάρχες του

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα σχετικά ανεξάρτητες


ΕΛΛΑΔΑ
18:38
09/06/2019
Πότε ξεκίνησε ο ελληνικός λαός να ψηφίζει απευθείας τους νομάρχες του
4
loading

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει μακρά και πλούσια ιστορία στον τόπο μας, αρκούντως περιπετειώδη.

Η διαχείριση των κοινοτικών και δημοτικών υποθέσεων από όργανα ανεξάρτητα από την κρατική εξουσία εισάχθηκε στην Ελλάδα από τη βαυαρική αντιβασιλεία με Βασιλικό Διάταγμα τον Δεκέμβριο του 1833.

Η μικρή Ελλάδα διαιρέθηκε σε δήμους, επαρχίες και νομούς και ο λαός θα αποφάσιζε υποτίθεται άμεσα και αδιαμεσολάβητα για τους τοπικούς του άρχοντες. Όχι ακριβώς! Έγινε βλέπετε φανερό από την πρώτη στιγμή ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παραήταν ευαίσθητη για να αποκοπεί από την κεντρική εξουσία, μια κατάσταση που συνεχίστηκε για σειρά δεκαετιών.

Ήδη από τις πρώτες δημοτικές εκλογές του 1834, που διενεργήθηκαν στον νομό Αργολιδοκορινθίας, και τις δημοτικές εκλογές του 1835, που ήταν και οι πρώτες που έλαβαν χώρα σε όλη την επικράτεια, η εκλογή δημάρχου γινόταν με έμμεσο τρόπο.

Οι Έλληνες ψήφιζαν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και η κεντρική κυβέρνηση επέλεγε έναν από τους τρεις πρώτους, ο οποίος αναλάμβανε καθήκοντα δημάρχου. Η έμμεση εκλογή δημάρχου από τους δημοτικούς συμβούλους ίσχυσε μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του 1964, με εξαίρεση τις σημαδιακές του 1954, όταν οι δήμαρχοι βγήκαν κατευθείαν από τη λαϊκή βούληση.

Στην Επταετία, οι δήμαρχοι διορίζονταν από τους συνταγματάρχες και έπρεπε να περιμένουμε τη Μεταπολίτευση ώστε να εκλέγονται οι δήμαρχοι άμεσα από τον λαό με το γνωστό σύστημα των δύο γύρων. Οι δήμαρχοι, γιατί οι νομάρχες ήταν μια άλλη ιστορία!

Έπρεπε να φτάσουμε στο 1994 για να συμβεί η αποφασιστική τομή στην εκλογική ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, οι νομάρχες εκλέχτηκαν για πρώτη φορά από τη λαϊκή βάση.

Οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές περιλάμβαναν πια και τον όρο νομαρχιακές…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Jefferson

  \"Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, οι νομάρχες εκλέχτηκαν για πρώτη φορά από τη λαϊκή βάση\"

  Βέβαια πρώτα αφαίρεσε όλες τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες από τις τότε νομαρχίες και τις έδωσε στις τότε περιφέρειες που τις διόριζε η κεντρική κυβέρνηση.
  Κλασική πολιτική παπανδρέου.
  Το ίδιο έγινε και με τις περιφέρειες αρκετά αργότερα ,έγιναν αιρετές αλλά τα λεφτά και οι εξουσίες τις έχουν οι αποκεντρωμένες περιφερειακές διοικήσεις ,μαντέψτε ποιος ήταν πρωθυπουργός

 2. avatar Κοσταν

  === Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου===
  του αρχηληστη ανδρεα που διελυσε την ελληνικη οικονομια και ο
  ελληνας ζουσε σαν βασιλιας και τωρα σαν υπηρετης και ψαχνει στα
  σκουπιδια για φαγητο , Γιατι ομως εχετε σκεφθη???

 3. avatar βεβαιως κυριοι

  Επι δυναστειας των πρασινων και τωρα των κοκκινων

 4. avatar νανσυ28

  η φωτπ δειχνει ολη την καταντια.Αυτοι ειναι 2 μετρα κατω απ το χωμα οι γιαγιαδες παππουδες και οι 50αρηδες και μεις πλρωνομε ακομα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει